Regnbuebarn: Barn med en homoseksuel
SPONSORERET indhold

5 gode råd: Overvejer du at få et regnbuebarn?

Tommy Petersen, som selv er homoseksuel og far til tvillinger, ved ved at det både er fantastisk og udfordrende at deles tre mennesker om et barn. Derfor giver han her fem gode råd til dig, der selv leger med tanken om at få et regnbuebarn.

Af: Tommy Petersen Foto: iStock
03. aug. 2017 | Børn | Vores Børn

Én af mine bedste venner er homoseksuel og er i gang med at få et barn med sin tætte, heteroseksuelle veninde. Når barnet kommer, skal de begge være forældre og deles om barnet. Barnet er et drømmebarn, og de glæder sig enormt meget til, at det kommer til verden. Men de bor ikke sammen, og min ven bor sammen med sin kæreste. Det vil altså være et delebarn fra start. Et barn, hvor forældrene hver især vil skulle undvære det en stor del af tiden, og hvor man skal kunne enes om aftalerne. 

Dette setup er i stigende grad måden, hvorpå flere og flere single kvinder og homoseksuelle mænd får børn. Mange kvinder laver allerede mere eller mindre seriøse aftaler med deres homoseksuelle venner, når de er i 20’erne. Nogle bliver til noget, nogle gør ikke. Men for mange kvinder er det reelt en løsning, de holder åben i tilfælde af, at de ikke møder en heteroseksuel mand, de gerne vil have børn med. 

På den måde bliver et setup med en homoseksuel mand for nogle en nødløsning. Et mindre attraktivt scenarie, end hvis de havde fundet den heteroseksuelle drømmemand, de kunne få børn med. Og det er sådan set fint nok. Så længe det ikke giver sig til udtryk i relationen med den homoseksuelle far, hvor det er vigtigt, at man er ligeværdige forældre. Både for forældrenes og for barnets skyld.

LÆS OGSÅ: Graviditeten set igennem fars øjne

Jeg har haft en række samtaler med homoseksuelle mænd, som har fået børn med heteroseksuelle kvinder, om deres erfaringer og oplevelser med at få et delebarn med en heteroseksuel mor. Det er mundet ud i fem råd, du kan drage nytte af, hvis du selv overvejer eller er gået i gang med at få børn med en homoseksuel mand. 

1. Du skal være afklaret med, at barnet er et dele-barn.

Det typiske problem, jeg hører om er, når mor ikke vil give far (nok) tid med barnet. I nogle tilfælde går der over et år, før barnet får lov at overnatte hos far. I de fleste tilfælde går der mange måneder, før far får lov at have barnet alene blot et par timer. Det er ikke fair. Og det skaber frustrationer og skuffelse hos far, der jo også er forelsket i jeres fælles barn, og som jo også gerne vil være tæt med barnet og lære det at kende. I har begge valgt at være en familie på to forskellige adresser, og derfor må I også acceptere, at barnet ikke kan være hos den ene hele tiden. En god løsning er, at I overnatter en del hos hinanden indenfor barnets første år, så I alle lærer hinanden og den lille godt at kende og skaber et godt familiebånd.

2. Hav tillid til, at far også vil barnet det bedste.

I nogle tilfælde kender du og faren hinanden rigtig godt. I andre tilfælde gør I ikke. Uanset så kender I ikke nødvendigvis hinanden som forældre og har måske aldrig tilbragt så tæt og intens en tid sammen. Derfor er det vigtigt, at I møder hinanden med tillid til, at I begge kun har gode intentioner. Det vil kræve, at du trækker vejret en ekstra gang og bider dine bekymringer i dig og giver plads. I vil begge synes, at den anden gør tingene for pylret, for sløset, osv. Forsøg at brug så meget tid som muligt sammen inden barnet kommer, så I knytter et tættere bånd, som kan bære mere, når barnet er kommet. Tag eventuelt på en ferie sammen. Og sørg for at tale om tingene. Altid.

3. Gør ikke barnet til hele din verden.

Sørg for at have et netværk af venner og familie, som du kan være sammen med, når børnene er hos far. Det kan føles meget tomt at sidde alene tilbage i lejligheden, efter at far har hentet den lille. Husk at barnet også har stor gavn af at knytte sig til far og have tid alene med far. Glæd dig over, at far er engageret og gerne vil jeres barn. 

4. Skriv jeres forventninger og aftaler ned inden barnet kommer.

Mange vælger at lave, hvad man kan kalde en ’kontrakt’ for forældreskabet. Her kan man på forhånd få talt en masse forhold igennem og lave en god aftale, som begge kan se sig selv i. Det vil typisk være en aftale om samvær og ansvar. Mange laver dog ikke en formel aftale, men burde stadig tale tingene godt igennem inden barnet kommer. Selvom det kan føles alt for firkantet og uromantisk at lave en aftale og endda skrive det ned, så vil jeg klart anbefale dig at gøre det. Der skal dog også være plads til at ændre på aftalen i takt med, at I finder jeres rytme og rutiner, jeres liv ændrer sig, eller barnets behov byder jer det. Som udgangspunkt skal man dog ikke ændre for meget på samværsaftalen med mindre begge forældre er klart indstillede på det. Der er intet som ændringer i samværsaftalen, der kan skabe gnidninger.LÆS OGSÅ: Farvel til fraværende fædre

5. Du skal ikke være bange for konflikter

Nogle vil opleve konflikter i forskelligt omfang, andre vil ikke, men hvis der opstår uenigheder, så er det vigtigt at finde et godt kompromis med respekt for hinanden. Jo bedre man er til at finde fælles løsninger, jo bedre en hverdag får barnet. Akkurat som hos alle andre forældre. Man skal ofte øve sig i at tale om det, der er svært. Særligt hvis man ikke kender hinanden så godt. Få evt så tidligt som muligt samtalehjælp, hvis I har svært ved at løse uenigheder. Det kan være en god ven eller en professionel. Lav gerne middage sammen, hvor I taler med hinanden om, hvordan I har det, og hvilke tanker I gør jer. Det er vigtigt, at I forstår hinanden. Så sørg for at tale om tingene. Altid. 

Og så er der bare tilbage at sige, at du endelig skal nyde din luksussituation. Du er én af de heldige, som får i både pose og sæk. Du får både børn og familieliv OG har tid til dine venner, interesser, karriere, osv., når barnet er hos far. Se det positive i det og glem alt om samfundets forestillinger om kernefamilien. Danmarks Statistik arbejder med over 30 familieformer i deres statistikker over danskerne, så ingen familie er mere rigtig end andres. 

Held og lykke med det!

LÆS OGSÅ: 20 tegn på at du er far til et barn på halvandet år

LÆS OGSÅ: Hud mod hud får dig tæt på dit nyfødte barn

LÆS OGSÅ: Når din mand skal være far