10 gode råd: Sådan taler du med dit barn om sorg
SPONSORERET indhold

10 gode råd: Sådan taler du med dit barn om sorg

Det kan være svært at tale med sine børn om emner, der gør ondt. Men det er så vigtigt at få sat ord på de svære følelser, så vi lærer vores børn, at det helt ok at være ked af det.

Af: Kicki Boss Foto: Getty Images
30. jan. 2019 | Børn | Vores Børn

1 Vis og fortæl, at du er der

Døden en svær størrelse, der kan sætte mange følelser og tanker i gang. Men du behøver som voksen ikke at sætte så mange ord på dem. Lad barnet spørge, spørg ind, hvis barnet ikke kommer, og ellers så vær tilgængelig. Til snak, til kram og til bare at sidde sammen.

2 Perspektivér sorgen

Sorg kan være nemmere at forstå, hvis man perspektiverer til noget andet konkret, barnet har oplevet. Måske har det prøvet at være rigtig ked af at miste et kæledyr. Det tog bare tid, så gjorde det mindre ondt, men vi stopper aldrig med at mindes katten Pjuske, eller at kunne savne den.

3 Alle reaktioner er i orden

Måske siger din fire-årige slet ikke om noget til farfars død. Måske pibler det ud af hende med spørgsmål. Måske kigger hun ikke engang op fra sin dukkeleg, måske smiler hun uden at sige noget, eller måske bryder hun grædende sammen. Lad barnet vide, det hele er okay.

4 Sig, at du spørger, hvordan barnet har det igen om en uge

Lad barnet vide, at I ikke behøver at snakke om det hele nu, og at samtalen om farfars død er en, I kan tage igen og igen. Sig helt konkret, at du vender tilbage igen om en uge og spørger til barnet.

5 Brug tid på at mindes

Det er sørgeligt at miste en bedsteforælder, men det kan være rart at tale om minderne. Måske kan I grine sammen om noget tosset, farfar engang gjorde, eller en talemåde, han altid havde, og I kan også græde lidt og kramme hinanden, mens i savner.

6 Vær ikke så bange for at tale om sorgen

Når barnet spørger eller ytrer sine tanker og spørgsmål om dødsfaldet eller tomrummet, så rumsterer tankerne allerede i barnet. Svar så ærligt og simpelt, du kan. På den måde hjælper du barnet og sørger for tryghed i det svære.

7 Vis dit barn dine følelser, men tag den tunge sorg et sted hen

Børn kan sagtens tåle, at mor og far er kede af det, er lidt mere sprøde end normalt og se dem fælde en tåre. Vær ærlig omkring følelserne af savn. Men den dybe sorg, uretfærdighedsfølelserne eller at føle sig ramt på eksistentialismen, bør man tale med en anden voksen om.

Kilder: Heidi Agerkvist og Signe Voldby

3 gode bøger til børn om død og sorg

Der findes flere gode bøger skrevet til børn og til højtlæsning om det at miste, og hvad døden er for en størrelse.

8 ”Hvor går man hen, når man går bort?” af Aage Brandt
Bogen adresserer, hvor man egentligt bliver af, når man dør, og hvad talemåder som ’at stille træskoene betyder’. Til børn fra 5-års alderen.

9 ”Candy floss – Lidt sødt og sjovt for børn om Gud” af Signe Voldby
En lys andagtsbog, som også adresserer døden som livsvilkår, og hvad sorg er for en størrelse. Til børn fra 5-10 år.

10 ”Græd blot hjerte” af Glenn Ringtved
Fire søskende møder Døden personificeret som en gammel, sortklædt mand, da han kommer for at hente deres syge farmor. Børnene prøver at trække tiden ud, men han tager sig god tid til at forklare børnene, hvad døden er, og hvordan sorg og glæde hænger sammen. Til børn fra 4 år.

Anbefalet til dig