Børn og fodvorter
SPONSORERET indhold

Nej tak til fodvorter? Sådan undgår og behandler I fodvorter

Fodvorter smitter som bare pokker, men der er flere ting, du og dine børn kan gøre for at undgå de smitsomme blomkålslignende knopper på fødderne – og behandle dem, hvis I er uheldige at være smittet.

Af: Camilla Hansen Gjedde Foto: Getty Images
04. okt. 2019 | Børn | Vores Børn

På børn, voksne og barnlige sjæle kommer fodvorter i alle tænkelige afskygninger, størrelser og steder på foden. Fodvorter er nemlig en virusinfektion i huden, der sjældent ses hos børn under tre år, men forekommer oftere og oftere jo ældre dine børn bliver. Faktisk er hyppigheden på fodvorter hos børn mellem fire og seks år fem til 10 procent, mens procentdelen stiger til mellem 15 og 20 procent, når man kigger på gruppen af børn mellem 16 og 18 år.

Udbredelsen af fodvorter er hos voksne dog meget lille, men forekommer alligevel i ny og næ, og selvom vorterne ofte forsvinder af sig selv igen i løbet af et par år, er det fælles for både store og små, at fodvorter er smitsomme og svære at bekæmpe helt.

Hvad er en fodvorte?

En fodvorte opstår grundet en virusinfektion i huden og er den mest udbredte virusinfektion i huden. Virussen er den, vi alle kender som HPV (Humant Papilloma Virus). HPV-vira findes i over 100 forskellige slags, og selvom de fleste forbinder virussen med eksempelvis livmoderhalskræft, er det én af disse, der udvikler vorter på blandt andet fødder og hænder.

Fodvorterne kan forekomme over hele foden, både under, oven på og rundt om neglene, og der er ingen symptomer på vorterne, før de er der – men især under foden og omkring tåneglene ses fodvorter ofte. Heldigvis er fodvorterne ikke farlige, men er en fredelig hudsygdom, der for de fleste blot ikke ser særlig lækkert ud. Dog kan fodvorter være ømme og gøre ondt, hvis de sidder steder på foden, der bliver generet, når du går eller generelt bevæger foden.

Hvordan ser fodvorter ud?

Fodvorter kan se forskellige ud alt efter, hvor de er placeret på foden, men som udgangspunkt er de blomkålslignende knopper på fire til fem millimeter. Sidder de under foden, kan de ligne ligtorne, da du i så fald slider på vortens overflade, når du går. Sidder de ovenpå eller på siden af foden, kan de ligne helt klassiske vorter, som man også kender dem fra eksempelvis hænderne med de punktformerede kar i midten af vortens lille forhøjning.

Smitter fodvorter – og hvordan?

Det kan være svært at vurdere hvornår eller af hvem, du eller dine børn er blevet smittet med en fodvorte. Der kan nemlig gå mellem tre til 12 måneder, fra du er blevet smittet, til der er en synlig vorte. Fodvorter er meget smitsomme, ja, hvilket skylds, at vorten på daglig basis frigiver tusindvis af vira, når og hvis den bliver berørt. Bliver den det, udgiver fodvorten nemlig de døde hudceller og eventuelt blod, hvis der er hul på vorten, hvori virussen sidder. Fodvorter er ikke blodbårne i sig selv, men blod fra vorter indeholder de viruspartikler, som huden er inficeret med, og dette blod vil derfor smitte.

Du kan smitte dig selv med vorter andre steder på kroppen, eksempelvis dine hænder, og faren for at smitte andre er mindst lige så stor. Hvis andre kommer i direkte kontakt med vorten, huden omkring den eller genstande, hvor vorten også har været i berøring, er der nemlig stor risiko for smitte. Dette kan ske via en negleklipper, et håndklæde, en handske eller på det våde gulv i svømmehallen eksempelvis.

Hvordan behandles fodvorter?

Selvom fodvorter som regel går væk af sig selv i løbet af måneder eller et par år, kan det være nødvendigt at ty til effektive metoder, der fjerner vorten inden for kort tid. Måske generer den dig eller dit barn, eller også vil du bare gerne mindske smittefaren for dig selv, resten af familien eller for børnene henne i dit barns institution. I så fald er der flere måder, du kan få behandlet fodvorten på:

  • Vortemidler: Brug eksempelvis ’Salicylsyre’ eller andre vortemidler, der ødelægger det væv, hvor virussen er. Når vævet bliver ødelagt, bliver fodvorten mindre og mindre, indtil den til sidst forsvinder helt. Dog er det vigtigt, at du fortsætter behandlingen, indtil vorten er helt væk.
  • Frysning: Mange får frosset sin fodvorte væk, hvis de ønsker et hurtigt resultat. Frysning er en effektiv metode at fjerne en vorte nu og her, men kan gøre ondt og tage et par behandlinger med en til to ugers mellemrum, før vorten er helt væk.
  • Kirurgi: Mange tyr sjældent til kirurgiske løsninger, når det kommer til fodvorter, men det er dog muligt at få de smitsomme vorter brændt, skåret eller laset væk. Denne metode ér effektiv, men kan give ar, som – især på fodsålerne – kan blive ømme.

Må dit barn komme i institution eller svømmehallen med fodvorter?

Så længe dit barns fodvorte er dækket til med eksempelvis plaster, kan det sagtens komme i børnehave. Plasteret skal dække hele vorten og huden omkring den. På den måde er der ingen risiko for, at den smitter de andre børn og pædagoger i institutionen. Skal barnet i svømmehal, gymnastiksalen eller et omklædningsrum, skal fodvorten være tildækket af et vandafvisende middel, eksempelvis flydende vorteplaster, eller også skal der være påført vortemiddel eller klart neglelak, inden barnet tager af sted om morgenen. I så fald kan dit barn sagtens komme hen til lege- eller klassekammeraterne – hvad end det er til vandleg, stikbold i gymnastiksalen eller barfodet leg i puderummet.