bedre mor
SPONSORERET indhold

5 råd: Sådan bliver du en gladere forælder

At være forældre er selvfølgelig givende og fantastisk. Men undersøgelser har alligevel vist, at det er nogenlunde ligeså sjovt at passe børn som at lave andet husarbejde. Få en række tips til, hvordan du bliver en gladere forælder.

Af:: Louise Holm Rudolf Foto: Istock
20. maj. 2010 | Børn | Vores Børn

Det er selvfølgelig fantastisk og vidunderligt at være forælder – bare ikke hele tiden. Nogle gange kan den evige række af bleskift, hysterianfald og fejlslagne putteritualer blive for meget, så det at have børn føles som en sur pligt.

Men stop – sådan behøver det ikke at være. Du kan selv være med til blive meget gladere ved at følge disse 5 enkle råd.

1. Hold kærligheden levende

Selvom det er let at lade børnene optage al din vågne tid, så er det en god idé også at sætte tid af til din partner. Prøv at finde på noget kun for jer to mindst en gang om måneden. Men klem også små stunder ind til hinanden i hverdagen. Det behøver ikke være noget stort, måske et glas vin sammen i stedet for at se tv, når børnene er puttet, eller et kvarters massage, før I sover.

2. Afsæt tid til dine venner

Selvfølgelig er det dejligt at være sammen med dine børn, men de kan ikke erstatte dine voksne venner. Alligevel sker det ofte, at kvinder glider fra deres venner, når de får børn. Sørg for at det ikke sker for dig – venner er vigtige. Aftal en frokost med en veninde, og tag din baby med, hvis du er på barsel, eller lav en aftale efter arbejde et par gange om måneden. Hvis du giver dig tid til at mødes med dine venner, vil du opleve, at du får mere overskud til børnene, siger psykolog Toni Schutta.

3. Lav ikke for mange aftaler

Er kalenderen fyldt med aktiviteter for børnene? Så er det tid til at frigøre lidt tid for både jer og dem. Børn har brug for tid, hvor intet er planlagt, og samtidig slipper du for at pendle mellem hjemmet og forskellige aktiviteter. Overvej, hvilke aktiviteter der er vigtigst, og drop resten. En anden måde at frigøre noget tid på, er at gå sammen med andre forældre, så I kan skiftes til at køre til forskellige aktiviteter.

4. Sig nej

Nogle gange kan det føles fristende at give efter, når et barn skrigende plager om en is, som du har sagt nej til. Men hvis du giver efter, gør du dig selv en bjørnetjeneste. ”Børn mangler langsigtet tankegang. De vil have det, de vil have, og de vil have det nu. Men hvis du tidligt lærer dem, at nej betyder nej, så holder protesterne hurtigere op, og du bliver en mere selvsikker og glad forælder”, siger psykologen Daniel Gilbert. Men det er også vigtigt ikke at misbruge ordet nej. Hvis dit barn vil lege, og du ikke kan lige nu, fordi aftensmaden skal være færdig, så sig ikke nej, men i stedet for ja, det kan vi gøre efter maden – og så skal du selvfølgelig holde dit ord.

5. Vær realistisk

Der vil altid være tidspunkter, hvor forældreskabet er knap så festligt. Måske føles det som om du er ved at blive vanvittig, når dit barn vil spille det samme tåbelige spil med dig for gang nummer 75 denne uge. Prøv at se det fra den lyse side; der kommer helt sikkert en dag, hvor dit barn alligevel ikke gider lege med dig mere. ”Hvis du holder op med at forvente, at du skal være lykkelig hele tiden, kan du føle større glæde over de gode stunder og bedre håndtere de knap så sjove tidspunkter”, siger børnelægen Vicki Panaccione.

Kilde: Alltombarn

LÆS OGSÅ: 16 ting Peter Plys kan lære dit barn (og dig!)

LÆS OGSÅ: Trodsalder: 9 typiske konflikter

LÆS OGSÅ: 10 bud på en god barndom