Baby på cyklen
Foto: Trine Bukh | Jeppe på 12 måneder får hurtigt smag for en tur på mors cykel. Han skal liiige vænne sig til hjelmen, men så snart cyklen ruller, smiler han tilfreds.
Vores Børn

Baby på cyklen

Sådan gør du: Første tur på mors cykel

Vind i ansigtet og udsigt til en verden af biler, cykler og spændende hunde. Jeppe og hans mor spændte hjelmen og strøg af sted lastet med en stribe ekspertråd til en sjov og sikker cykeltur.

Af Karen Greve 01.apr.2015 Børn

Som tommelfingerregel kan I begynde på jeres første cykeltur, når dit barn er omkring otte måneder, eller når han sidder selv uden støtte med rank ryg.

Ryggen har dog ikke godt af flere timer i cykelstolen i begyndelsen. Hvis du er i tvivl, om den lille er klar, så bed sundhedsplejersken tjekke hans ryg, når han sidder. Mange steder kan du møde op i åben konsultation med jævne mellemrum.

Du kan både få stole, der sidder foran og bag på din cykel. De er lige sikre. Foran får du god kontakt med dit barn, men tjek, at du kan nå rundt om det med armene. Barnestole foran går som regel kun op til 15-16 kilo.

LÆS OGSÅ: Op på cyklen

Reflekser

Din cykel skal have de lovpligtige reflekser på hjulene, og cykelstolen skal have en refleks (et katteøje) bagpå. Der er dog ingen grund til at iklæde dit barn ekstra reflekser eller veste – han sidder alligevel godt gemt.

Det er først senere, når dit barn færdes på egne hjul, at overtøj i friske farver og refleksveste kan betale sig.

Find den rigtige cykelstol

Gå efter en CE-mærket barnestol. Det er din garanti for, at stolen lever op til alle lovpligtige krav.

Prøv stolen af. Dit barn skal ikke sidde med hagen ned mod brystet, fordi hjelmen støder mod stolens ryg.

Selen kan være en H-sele eller en Y-sele. De er lige sikre, men H-selen er lettere at håndtere, fordi den ikke skal over hoved og hjelm og justeres  ind og ud hver gang.

Fodstøtter er obligatoriske. Husk jævnligt at justere dem, når dit barn vokser.

Du kan få stole, der sidder fast med skruer på din cykel, og stole, der kan klikkes af og på, hvis I har brug for, at barnestolen kan flyttes mellem mors og fars cykel.

Find den rette hjelm

Dit barn skal prøve hjelmen. Der findes forskellig typer pasform, så I skal forbi en butik. Når du kender størrelse og mærke, kan du eventuelt købe på nettet.

Få her en miniguide til, hvordan du og dit barn kommer i gang med jeres nye liv på cykel.

1. På med cykelhjelmen

Første udfordring i Projekt Cykeltur er at få din sprælske etårige til at sidde stille længe nok til at få hjelmen sat rigtigt på. Jeppe vrider sig rundt, men det lykkes hans tålmodige mor at få sat hans hjelm efter forskrifterne: Godt ned om hovedet og så justering i nakken. Hjelmen må ikke kunne rasle rundt om hovedet, men selvfølgelig heller ikke stramme. Tilpas remmene under hagen. Det er praktisk at gøre hjelmen klar dagen før, så dit barn ikke bliver utålmodig, lige inden I skal på tur. Husk en tynd bomuldshue under, når I prøver hjelmen.

2. Vi kaster os ud i det

Jeppe er bare så klar til sin cykeldebut og smiler over hele femøren. Hvis du har en mere bekymret etårig, er det ekstra vigtigt, at du udstråler begejstring selv. Det er sjovt at cykle! En sund vane, som du gerne vil give dit barn fra begyndelsen. Praktisk, billig transport. Så væk med pylremor. Smil, og glæd dig! De fleste børn elsker at cykle, så snart de lige opdager, hvad øvelsen indebærer – også selv om de først er en anelse betuttede.

3. Spænd selen

Rumpen i sædet og sele på. Jeppe har en H-sele, hvor hver arm skal ind i selen, før den lukker i et spænde på maven. H-selen er let at betjene, fordi dit barn ikke skal have hovedet gennem en sele. Stram selerne, så de sidder til. De må ikke kunne glide ned om skuldrene, så dit barn risikerer at hænge til siden. Når den første spænding ved at cykle har lagt sig, kan han nemlig finde på at snuppe en lur undervejs og blive slap og henslængt – og så er det vigtigt, at selen stadig holder ham på plads.

4. Fødderne på plads

Så skal fødderne finde hvile. Behageligt, det vil sige ikke bøjet op under hagen og heller ikke dinglende. Små fødder kan både finde vej ind i hjulet og ramme ting, I drøner forbi, hvis de ikke er placeret i fodstøtten, så spænd fast hver eneste gang. Husk desuden at efterjustere fodstøtten med jævne mellemrum, når dit barn vokser.

5. Juhu, så kører vi!

Jeppe kigger sig koncentreret omkring, da cyklen sætter i gang. Sikke en udsigt! Hvis du gerne vil sikre dig, at dit barn er tryg på første rulletur, så tag far eller mormor med til at holde øje med hans ansigtsudtryk, så du kan koncentrere dig om at holde balancen og holde øje med trafikken. Det er ikke svært at cykle med et barn, men du skal lige vænne dig til at balancere med 10-12 ekstra kilo, der ivrigt bevæger sig bag på din cykel. God tur!

Kilde: Lotte Malene Ruby og Cyklistforbundet.

LÆS OGSÅ: Vi tester cykelhjelme

LÆS OGSÅ: Op på cyklen

LÆS OGSÅ: Guide: Find den perfekte ladcykel


Henter...