Børnesygdomme: Hjælp dit barn gennem vinteren
SPONSORERET indhold

Børnesygdomme: Hjælp dit barn gennem vinteren

Som du sikkert ved, kan du ikke lige få en virus til at gå væk. Følger du børnelæge Annebeth Rosenvinges råd, kan du dog begrænse spredningen af smitsomme børnesygdomme og lindre dit barns gener, hvis infektionen bider på.

Af:: Anne Marie Henningsen Foto: Getty Images
08. dec. 2011 | Børn | Vores Børn

Vuggestue- og børnehavebarn rager i gennemsnit otte til ti infektioner til sig om året. Og når vi flokkes inden døre i den kolde tid, er det praktisk taget umuligt at helgardere sig mod smitte som udvikler sig til børnesygdomme. Men fat mod! Med lidt sund fornuft kan antallet af sygedage på grund af børnesygdomme faktisk begrænses. Det gælder først og fremmest om at vide, hvor smitten lurer, så du kan tage dine forholdsregler.

LÆS OGSÅ: Sygt barn: De 12 uundgåelige sygdomme

“En dråbe fra et nys kan i princippet sprede virus til alle, der befinder sig inden for en radius af to meter. Det er ofte de ting man ikke tænker så meget over, der skaber de forskellige børnesygdomme. Men glemmer dit barn at vaske hænder efter at have hostet i dem, kan hun smitte mange flere, når hun efterfølgende rører ved legetøj, gelændere og glatte flader som glasdøre, hvor virus og bakterier kan overleve i op til 15 timer. Når en anden rører samme sted og derefter klør sig i øjet, ja, så er smitten spredt. Undgå at dit barn får og smitter med børnesygdomme. Derfor er det så afgørende at vaske hænder,” siger børnelæge Annebeth Rosenvinge. Vi har bedt børnelægen give gode råd og fif til at komme bedst igennem nogle af vinterens værste børnesygdomme.

LÆS OGSÅ: Hjemme med barn syg? Her er 6 ideer til, hvad I kan lave

Maveinfektioner

En maveinfektion kan på kort tid sende hele familien til tælling – eller rettere på tønden. Der kan både være børnesygdomme, men voksne kan også smittes af visse virusser. Maveonder kan både skyldes virus og bakterier, og begge dele smitter gennem afføringen. Så hvis det halter med at få vasket hænder efter toiletbesøg og bleskift, spredes smitten fra hænderne til dørhåndtag, legetøj eller madvarer med lynets hast. Inkubationstiden er typisk en til to dage. Det er en af de letteste måder at dine børn får børnesygdomme på.

Er dit barn blevet smittet, er det vigtigt, at den lille patient får meget at drikke
– med korte mellemrum og i små portioner
– for at forebygge væsketab på grund af diare og opkastning. Mælkesyrebakterier, som I kan købe på apoteket eller i Matas, kan desuden afkorte den tid, hvor dit barn må døje med tynd mave.

Influenza

Influenza skyldes forskellige vira og smitter gennem luftvejssekret, som spredes via hænderne, host og nys. Det er en væmmelig børnesygdom. Inkubationstiden er på en til fem dage. Hvis du vil nedsætte risikoen for at få denne vinterklassiker inden for dørene, så giv håndhygiejnen en ekstra skalle. Det er kun i forvejen svækkede børn, man vaccinerer mod influenza.

LÆS OGSÅ: Sygt barn – nej tak!

Døjer dit barn med feber, hovedpine og muskelsmerter, kan paracetamol lindre, men børn under to må ikke få medicin uden lægens anvisning.Vask både dine egne og dit barns hænder, når I kommer og går i institutionen, og hav for øje, at stress, afkøling og passiv rygning øger risikoen for, at forkølelsesvirus bider på junior. Så med disse råd kan man lettere forebygge børnesygdomme og virusserne.

Rengør legetøj, der udsættes for snot, hyppigt, og brug engangslomme-tørklæder. Dryp den tilstoppede næse med saltvand eller næsedråber, og hæv sengens hovedgærde – begge dele kan lette trykket i det lille hoved. ?

Skoldkopper

Denne sygdom er en af de meget smitsomme børnesygdomme der overføres dels ved berøring med væsken fra de blærer, som opstår på huden, dels gennem sekret fra luftvejene, der spredes ved host og nys. Skoldkopper smitter fra tre dage før til fem dage, efter at udslættet er kommet til syne – eller så længe, der er væskende blærer. Der er en af de mere langvarige børnesygdomme, men man kan ikke undgå dem helt, da de vil komme på besøg en eller anden gang.

LÆS OGSÅ: Sygt barn: Bliv rask helt naturligt

Inkubationstiden er to til tre uger. God hygiejne mindsker smitterisikoen, men skoldkopper bør egentlig ikke undgås, medmindre du er gravid, eller nogen i familien har nedsat immunforsvar. Hvis dit barn har fået skoldkopper, kan du prøve at dulme den ofte voldsomme kløe ved at vaske hende med en kølig klud eller smøre huden med såkaldt zinkliniment, som er kløestillende.Det er desuden vigtigt at undgå for meget varme og fugt, som forværrer kløen. Hold barnets negle rene og korte, så hun ikke kradser sig så meget, at der går betændelse i sårene.

Forkølelse

Der findes over hundrede forskellige forkølelsesvira, og der kommer hele tiden nye til, så dit barn kan sagtens få flere på stribe. Forkølelse smitter allermest, lige inden symptomerne begynder og de første dage herefter. Det er også en af de mange børnesygdomme. Inkubationstiden er mellem en og syv dage.

Dit barn får virus indenbords, hvis en forkølet legekammerat nyser eller hoster hende i hovedet – eller hvis hun gnider sig i øjne, næse eller mund efter at have rørt legetøj med virusdråber på. Forebyg børnesygdomme ved at rengøre de forskellige ting der kan øge mulighederne.

LÆS OGSÅ: Forkølelse: Sådan hjælper du din baby

LÆS OGSÅ: Snot og forkølelse – hvad er fup og fakta

LÆS OGSÅ: Når øjet er betændt

Anbefalet til dig