Sådan klarer I morsyge
SPONSORERET indhold

Sådan klarer I mor- eller farsyge

Mor skal putte, mor skal lege, mor skal kramme… Og far? Han skal bare gå! Lær at forstå dit morsyge barn og at finde en god balance ud fra ni klassiske situationer.

Af: Rikke Dinnetz, Vores Børn, november 2014 Foto: Getty Images
03. feb. 2015 | Børn | Vores Børn

Morsyge er, når et barn i en periode konsekvent foretrækker sin mor og måske klæber til hende og nægter at blive trøstet af sin far eller andre. Det er ganske naturligt og noget, som de fleste børn til tider går igennem.

I daglig tale kalder vi det morsyge, men lige såvel som et barn kan være morsyg, kan sygen (som ikke er nogen sygdom) sagtens være rettet mod far. Både babyer, tumlinger, børnehavebørn og selv mindre skolebørn kan være mor- eller farsyge.

Morsygen kan være særlig stærk i perioder, hvor jeres barn er udsat for en forandring. Det kan være amme- eller flaskestop, vuggestue- eller børnehavestart, blestop, at dit barn får sit eget værelse, eller at I skal flytte.

Farsyge kan opstå i forbindelse med, at du er begyndt på arbejde, og din mand nu er på barsel, eller i perioder, hvor jeres barn finder fars tumlelege mest spændende, eller hun tager det første miniskridt i sin løsrivelse fra dig.

Mor- eller farsyge bliver forstærket, når dit barn er træt eller utryg, og hun søger den forælder, hun er mest tryg ved og knyttet til.

Herunder har vi fundet 9 klassiske situationer, hvor ofte morsygeviser sig. Find ud af, hvorfor dit barn reagerer, og hvad I gør ved det.

1. Baby vil ikke skiftes af far:

Din mand forsøger at skifte ble på jeres barn, men den lille karter rundt på puslebordet og skriger i vilden sky. Du tænker måske ‘hvor er det synd for min lille skat. Og for min mand – men hvorfor skifter han hende også på den underlige måde? Skal jeg gå derind?’

Derfor reagerer jeres barn:

Baby græder, fordi hun er vant til dig og din måde. Fordi du har født jeres barn og er eller har været på barsel, har du et naturligt forspring. Så når baby har noget i bleen og er lidt utilpas, efterspørger hun dig, som hun er tryggest ved.

Sådan takler I situationen:

Lad din mand skifte i fred – det kan både han og baby sagtens klare. Vil du give ham et råd, så gør det på et andet tidspunkt. Jo mere din partner kommer på banen, jo hurtigere fortager morsygen sig – og så kan baby og far få endnu mere glæde af hinanden.

2. Du forlader rummet, og baby græder hjerteskærende

Din baby pludrer harmonisk på legetæppet, men i det øjeblik du sniger dig ud for at hente en kop kaffe i køkkenet, stikker hun i et vræl. Ikke en gang en lille bitte kop kaffe kan du få uden kontant afregning. Det var da utroligt!

Derfor reagerer jeres barn: 

Morsyge a la ‘bliv i samme rum som mig, mor!’ er naturligt, når din baby er seks til ti måneder. Det handler om separationsangst: Jeres barn reagerer voldsomt, fordi hun faktisk ikke ved, at du kommer tilbage. Når du er ude af syne, ved baby ikke, at du stadig findes i verden.

Sådan takler I situationen:

Tal med dit barn, samtidig med at du henter kaffen (for den har du brug for!). Sig for eksempel med en blid stemme: ‘Mor er her stadig, jeg henter bare en kop kaffe’. Hvis dit barn kan høre dig, mens hun ikke kan se dig, er det forhåbentlig ikke helt så slemt, at du er ude af syne, de par minutter det tager at hente kaffen.

3. Junior vil kun puttes af dig

Din kæreste putter jeres barn. Bedst som du troede, at nu skulle du se yndlingsserien i fjernsynet, skriger den lille ‘moaaar!’ – og bliver ved og ved og ved… Du bliver smigret og irriteret på en og samme tid. Smigret over, at jeres barn konstant bekræfter sin kærlighed til dig. Irriteret, fordi du virkelig gerne vil se den serie eller bare have et øjeblik for dig selv. Kan han så da for h…… ikke bare få det barn til at sove nu?!!!

Derfor reagerer jeres barn:

Hvis jeres barn er vant til, at det er dig, der putter hende, er der er noget, der er anderledes her – det er ikke helt trygt for mig – hvad skal der ske?’.

Sådan takler I situationen:

Det kan være smigrende at være den foretrukne forælder – og svært ikke at gå ind i børneværelset, når du ved, at det virker. Det er også svært for far at blive afvist. Måske får han endda lyst til at give tilbage af samme skuffe og sige ‘nå, du vil jo helst have mor, så må hun jo putte dig’. Her er det vigtigt, at han viser jeres barn, at han også gerne vil trøste og være der. Hold fast i jeres beslutning – hvis den altså føles rigtig. Ellers må I tale sammen, når den lille sover, og revurdere, hvordan I bedst imødekommer både jeres barns og jeres egne behov.

4. Jeres barn vågner om natten og vil ikke trøstes af far

I har aftalt, at din mand skal tage natten med jeres barn, mens du sover i et andet værelse. Men da mini vågner, er hun utrøstelig. Måske tænker du ‘kan jeg virkelig tillade mig at ligge herinde med ørepropper i?’.

Derfor reagerer jeres barn:

Når barnet vågner og er træt og omtumlet, vil hun gerne have den, som plejer at være der – dig. Men den reaktion vil ændre sig, i takt med at I ændrer rutiner. Så fat mod – snart vænner hun sig til, at far også kan trøste.

Sådan takler I situationen: 

Drop den dårlige samvittighed. Det er ikke synd for jeres barn – hun bliver jo puttet af sin vidunderlige far. Husk også dig selv på, at du har brug for at få sovet for at kunne være noget for hende om dagen. Hvis du og din mand er enige om, at nu putter han altså, vil den ro smitte af på jeres barn. Tro på, at den beslutning, der er bedst for jer, også er bedst for jeres barn.

5. Far må ikke børste tænder

Din mand vil børste tænder på jeres to-treårige, som bliver sur og siger ‘mor gøre det’. Det er så nemt bare lige at gøre, som hun beder om – men er det nu en god ide?

Derfor reagerer jeres barn:

Enten savner jeres barn tid med sin mor, eller også er hun i gang med at afprøve, hvor meget hun kan bestemme. Som en lille forsker undersøger hun, hvad der skal til for at få sin vilje. Hjælper det mon, hvis jeg skriger lidt højere? Eller kaster mig på gulvet?

Sådan takler I situationen:

Vurder, hvorfor jeres barn efterspørger dig. Har du arbejdet og ikke set hende hele dagen? Så giver det god mening, at det er dig, der børster de små bisser. Hvis ikke, så hold fast i, at far gør det. Selv om han sikkert føler sig grundigt afvist, er det ideelt, hvis han i en positiv og udramatisk tone kan sige: ‘Jeg kan godt se, at du gerne vil have, at mor skal gøre det. Men i dag er det mig’. Så anerkender han sit barns følelser, men viser samtidig, at han bestemmer.

6. Junior vil ikke kysses af far

Du bliver overdynget med kys og kram af dit lille pus. Men beder farmand om et kys, lyder troldens kontante svar: nej! Du får sikkert lidt ondt af din kæreste for pyha, det må ikke være sjovt med alle de afvisninger.

Derfor reagerer jeres barn:

 Faktisk kan årsagen være simpel: At far har skæg, der kradser. Men reaktionen kan også skyldes morsyge kombineret med, at jeres barn er kommet i nej-alderen og øver sig i at sige fra.

Sådan takler I situationen:

Hvis jeres barn vender hovedet væk og lader til at mene det, så respekter nej’et. Smiler hun, er det nok ikke så alvorligt, og så kan far bruge humor og sige ‘jeg stjæler altså et lille kys alligevel’.

7. Du laver mad, og den lille vil op

Du er i gang med aftensmaden. Dit barn klynker i ét væk og vil op til dig, og da din mand kommer for at hjælpe, skriger hun nej. Skal du lave frikadeller med et barn på armen eller lade far slæbe af med en hylende unge?

Derfor reagerer jeres barn:

Morsyge viser sig ofte i ulvetimen og dermed midt i frikadellerne. Dit barn ikke har set dig hele dagen og har brug for ekstra meget mor-tryghed.

Sådan takler I situationen:

Sig for eksempel: ‘Jeg kan godt se, at du gerne vil op. Men komfuret er varmt, så det er farligt’. Bed din mand om at tage barnet – selv om hun skriger. Eller overdrag frikadellerne til ham, så du kan være nærværende. Det sidste er det bedste, hvis I ikke har set hinanden hele dagen.

8. Du skal på toilettet, og dit barn vil med

Du skal ud at tisse, men kan ikke få lov at gå alene på das. Da din mand forsøger at tage jeres barn op, laver hun flitsbue og skriger, så hun bliver ildrød i hovedet. Endnu en tur på toilettet med en tumling på skødet, der ruller toiletpapiret ud og piller ved alting – eller …?

Derfor reagerer jeres barn:

Dit barn vil bare have dig – gerne hele døgnet.

Sådan takler I situationen:

Når din mand er hjemme, behøver dit barn ikke at komme med på toilettet. Selv om situationen er ufed for far, så bed ham om at tage den lille basse, så hun ikke står og hyler uden for toiletdøren. Hvis han uden drama siger ‘kom her, mor skal have fred på toilettet’, er det en effektiv øvelse for jeres barn i, at man ikke kan være sammen med mor uafbrudt. Og mon ikke far og barn har fundet på noget hyggeligt sammen, når du kommer ud efter en velfortjent stund alene på badeværelset? 

LÆS OGSÅ: Barnets andet år

LÆS OGSÅ: Sådan takler du morsyge

LÆS OGSÅ: Når baby får personlighed