Sproglig udvikling
SPONSORERET indhold

TV hæmmer dit barns sprog

Hvis dit fjernsyn kører dagen lang, så er det en god idé at give det en pause. Ny forskning viser nemlig, at babyer og små børns udvikling hæmmes, hvis fjernsynet ofte står tændt.

Af: Tina H. Rogers
03. jun. 2009 | Børn | Vores Børn

Når fjernsynet er tændt med lyden skruet godt op, er det vanskeligere for børn at følge med i de voksnes samtaler. Det forsinker både de smås sproglige udvikling, og sætter også hjernen i stå. Det viser nye forskningsresultater fra University of Washington, der blev offentliggjort mandag.

– Voksne siger typisk 941 ord i timen. Vores undersøgelser viste, at ordene ikke når barnet, mens fjernsynet er tændt, siger leder af undersøgelsen Dimitri Christakis ifølge Ritzau.

Forskerholdet placerede små lydoptagere i veste, som 329 børn i alderen to måneder til fire år bar på tilfældige dage gennem to år.

Undersøgelsen viste, at når fjernsynet står tændt, bliver børnene udsat for langt færre ord fra forældrenes mund. Uanset om der blev set fjernsyn, eller om det bare stod tændt.

– De her resultater kan forklare sammenhængen mellem det at udsætte børn for tv og så en forsinket sproglig udvikling, siger Dimitri Christakis.

Da sproget ses som afgørende for hjernens udvikling i den tidlige barndom, mener Dimitri Christakis også, at vedvarende påvirkning fra tv kan forklare forsinket indlærings- og koncentrationsevne.
 

Kilde: dr.dk