Udeliv med børn
SPONSORERET indhold

Friluftsliv: Sådan laver du bål og overnatter med børn i naturen

Søg ud i det blå med børnene under armen. Vi klæder dig på til vandreturen, bålet og overnatning i det fri. Selv babyer kan være med!

Af:: Julie Pio Kragelund, Muusmann forlag Foto: Getty Images
10. mar. 2021 | Børn | Vores Børn

Overnatning i det fri

Det er fantastisk at overnatte i naturen med børn. At afslutte dagen med ikke at skulle hjem, men bare gå til køjs, lige hvor man er. At ligge helt tæt sammen, lytte til vejrtrækningen og mærke varmen fra de små afslappede kroppe. Det er tryghed og nærvær på den store klinge. Du kan overnatte ude hele året, og selv de allermindste kan være med. Som med alt andet bliver resultatet bedst, hvis du forbereder dig selv og ungerne godt.

Accepter, at I er lidt mere beskidte, end I plejer at være. Og sandsynligvis også lugter af bål og jord. Vådservietter kan hjælpe på meget, men selv med dem må man resignere, og man sover strålende alligevel med sorte fødder, ketchuprester om mulen og et mindre botanisk udvalg i håret. Glæd dig i stedet over, at du er ved at praktisere hygiejnehypotesen på dine unger, så de får styrket deres immunforsvar.

De første gange ude kan ungerne slet ikke falde i søvn – det er lyst udenfor, der er et væld af nye lyde, og klokken bliver langt, langt over almindelig sengetid. Man bliver helt desperat som forælder. Og i øvrigt selv også ret træt og med et tiltagende behov for voksentid, som aftenen skrider frem, inden de små falder i søvn. Jeg kan huske, at jeg tænkte, at den efterfølgende dag ville blive helt umulig, og at ungerne ville vræle og vride sig i overtræthed. Men det gjorde de ikke.

Måske er det, fordi de stimuli, vi møder i naturen, ikke er så komplekse og krævende som i vores almindelige, mere hektiske hverdag? Jeg skal ikke kaste mig ud i en længere lommefilosofisk tankerække, men blot konstatere, at vores unger sagtens kan håndtere det forskudte søvnmønster, når vi er på tur. Og jo mere vant til at sove i naturen de bliver, jo lettere er det også at falde i søvn derude.

LÆS OGSÅ: Keder I jer derhjemme? Her er 30 ting, du kan lave med dine børn

Telt og shelter

Vores erfaring er, at telt- og shelterture er det bedste, når du gerne vil overnatte i det fri med små børn. Et telt er eminent, fordi du med det udgør en lille selvforsynende enhed, som kan beskytte flokken når som helst og hvor som helst. Ligesom sneglen har du huset med dig hele dagen. Det er meget betryggende. Du er uafhængig og behøver ikke finde et specifikt shelter og rumme risikoen for, at det er optaget af andre. Med teltet skal du bare finde din teltplads og slå det op.

Et shelter er en åben, lavtømret hytte, bygget til overnatning. Den ene side er åben, og de tre andre lukkede. Et shelter er fantastisk, for man er både inde og ude på samme tid. Man kan lege, lave mad, sove, spille UNO, drikke kakao, læse bøger, male sten – i det hele taget hygge sig gevaldigt, og det er vores foretrukne overnatningsform med små børn.

Du sparer vægten fra teltet, og der er ikke noget udstyr, der skal tørres eller rengøres efter turen. Altså ud over det, ungerne og du selv har på og hygget jer med på turen. De fleste sheltere har en bålplads, ofte med grillrist. Her kan I lave mad og hygge jer om bålet.

Bål

Ulmende gløder, flammer, der danser, snor og strækker sig, træets knitrende lyd og den intense varme. Et bål er fantastisk og fascinerende, og det drager børn og voksne i alle aldre. Selv de mindste børn kan være med til hygge om bålet – vær dog opmærksom på, at helt små børn ikke skal sove lige op ad røgen, da den generer deres luftveje. Der er også noget helt basal overlevelse forbundet med ild og bål. Opdagelsen af ild betød, at vi kunne tilberede mad, varme os og beskytte os mod rovdyr og insekter.

Det var begyndelsen til en enorm udvikling for mennesker. I dag er bålets egenskaber lige så gældende som dengang, når man dyrker friluftsliv, om end farerne derude nok er knap så voldsomme, som de var for vores forfædre. I timevis – hvis man har det, altså – kan man sidde og stirre ind i de slikkende flammer eller de dansende gløder og bare se og se. Når I dyrker friluftsliv, er det fedt at kunne tænde bål. Ud over varmen og hyggen giver det muligheder for at lave mad på en anden måde end på trangiaen eller brænderen.

Læs også: Regnvejr? Intet problem! Her er 7 gode ting, du kan lave med børnene

Hvad kan ungerne?

Når nu alle reglerne er på plads, så kan børn få rigtig meget glæde af at være med i bålprojektet. Bålet er et perfekt samlingspunkt, og der er opgaver til næsten alle.

Marcipangrisene:

De kan ikke så meget, men er vældig fascinerede af bålet. Hvis du er heldig, har du en blødkindet minigris, der sidder og putter sig på dit skød og kigger interesseret på bålet. Sådan har vores små børn dog aldrig gjort. De har haft en notorisk trang til at ville røre, pille og vade lige ind i flammerne. Så hold godt øje!

Tumlingerne:

De kan hjælpe med at finde kviste, kvas og brænde, og sammen med dig kan de save de lange grene i mindre stykker. Og så er de rigtig gode til at holde øje med, at bålet ikke går ud. En tumling kan også finde pinde til snitteafdelingen.

Rollingerne:

Ligesom tumlingerne kan de hente brænde og pinde. Med din supervision kan rollingen hjælpe til med at tænde bålet og lægge brænde på. Og så er der hele snitteafdelingen, som er oplagt til at producere bålpinde til skumfiduser, pølser, snobrød med mere.

Byg et godt bål

Når du skal bygge dit bål, er det vigtigt, at der er godt med luft, så ilden kan næres. Der er flere metoder, men denne her er god til det meste: Start med at stille dine små pinde som en lille tipi. Nedenunder lægger du dit optændingsmateriale, så der er luft mellem. F.eks. kvas og papir og et par optændingsblokke eller -poser stoppet ind.

Og så sætter du ild til det. Herefter er det vigtigt at fodre ilden med passende størrelser af træ. Først når bålet er blevet godt varmt og stabilt, kan du begynde med de større kævler. Du kan med fordel stille brændestykker og kævler rundt i kanten af bålet for at tørre dem yderligere. Så er de nemlig endnu lettere at få ild i. Hvis du skal lave snobrød, pandekager eller andre båldesserter, skal du bruge et glødebål. Du skal regne med, at der går en halv times tid fra bålstart, før bålet bliver til et glødebål.

Bliver du helt grebet af at tænde bål, er det et område, hvor der findes enorme mængder speciallitteratur, grupper på sociale medier og rig mulighed for nørderi. Det er lige før, du rent faktisk kan opnå en ægte bachelor i båltænding. På mange af Naturstyrelsens shelter- og lejrpladser er der brænde, du kan bruge. Derudover er der ofte bålplads med fastmonteret grillrist. Find mere information på Udinaturen.dk

Ved bål på stranden skal du være opmærksom på, at sandet kan blive meget varmt og give forbrændinger. Sandet er varmt rigtig længe, og selv dagen efter man har haft bål, kan man brænde sig. Sand kan også indeholde flintesten, som kan sprænges. Sørg for at slukke bålet grundigt, før du forlader det. Husk at orientere dig om afbrændingsforbud i din kommune.

Anbefalet til dig