sponsoreret indhold
Udstyr til tvillinger
SPONSORERET indhold

Tvillinger på vej: Det skal du vide, når du køber udstyr til to

Når man venter tvillinger, venter man dobbelt op på mange ting. Dobbelt glæde, dobbelt kærlighed, men på hvilke områder, er det egentligt nødvendigt med dobbeltudstyr? Få en tvillingemors erfaringer her og se bud på udstyr i bunden af artiklen.

Af: Kicki Thomsen Foto: Getty Images
21. nov. 2017 | Børn | Jollyroom.dk

I oktober 2011 blev Betina Otzen, 37, mor til tvillingepigerne Molly og Sofia, men allerede længe inden deres ankomst kørte hendes og mandens hjerner på højtryk – for hvor meget udstyr får man brug for, og hvordan klarer man det hele rent praktisk?

– Skal vi have enkelt- eller dobbeltpusleplads? Hvilken barnevogn dur til tvillinger, og hvilken tvillingevogn kan overhovedet komme ind og ud ad døren i opgangen og være i vores bil? Som vordende tvillingeforældre, tror jeg, man gør sig mange praktiske overvejelser allerede i graviditeten, som man ellers nok ikke vil gøre i samme omfang. Til gengæld er det virkelig noget faren kan forholde sig til og deltage aktivt i, og det er kun fedt, siger Betina Otzen, tvillingemor, blogger og instagrammer på profilen Twinmomcph

Nødvendigt tvillingeudstyr

Egentligt er grublerierne nok større end det egentlige behov. Det er i hvert fald, hvad Betina Otzen tænker i bagklogskabens klare lys. – Reelt prøvede vi meget at besinde os og se det an, og det, tror jeg, var meget godt. Men der var selvfølgelig tvillingeudstyr, jeg ikke kunnet have undværet: en kombivogn med bløde lifte, som var mulige for mig at bære dobbelt op af, når jeg skulle. En tvillingevugge, så de kunne ligge sammen, mens de var helt små. To autostole var også et must, men det allermest uundværlige for mig var nok min tvillingeammepude. Jeg elskede den, siger Betina Otzen.

Betinas ammepude var en EZ-2 nurse tvillingeammepude, men det er ikke så vigtigt, forklarer hun. For hende var det gode ved ammepuden, at den var i fast skumgummi, at den støttede godt, gik hele vejen rundt om hende, og var nem at komme i og få tvillingerne lagt til på, på egen hånd.

– Min tvillingeammepude er klart det stykke udstyr, jeg har brugt allermest og har været allergladest for. Den var helt uundværlig – jeg havde den med allevegne, også til Barcelona, selvom den fyldte helt vildt. Min mand sagde endda, at han næsten kunne være misundelig på den, fordi den fulgte mig overalt og fik så meget opmærksomhed, griner hun.

Når det kommer til tvillingebarnevogn, så vil der naturligvis være individuelle behov, men Betina Otzen var glad for en kombivogn, som både kan agere dobbeltbarnevogn og -klapvogn. Sådan en, som også kaldes en søskendevogn, og som også bruges af mange, som har fået børn med kort tid imellem eller pseudotvillinger.

– Det, jeg vil råde folk til, er, at tænke på, om man kan komme ind og ud ad døre med vognen, om den kan være i ens elevator, hvis man er heldig at have sådan en, der hvor man bor, om den kan være i bilen, og om den er medgørlig at slå op og ned på egen hånd, siget Betina Otzen.

Senere blev det også nødvendigt med en tvillingeparaplyklapvogn og to højstole til hver af pigerne.

Tvillingesamsovning eller ej?

Betina Otzens piger sov i samme vugge indtil de var otte måneder og sover stadig som seksårige i samme værelse, men nu i hver deres seng. Men det er ikke en model, der nødvendigvis passer alle tvillinger.

– Det er slet ikke alle tvillinger, som finder ro ved hinanden. Der var flere i min tvillingemødregruppe, der fortalte, at deres børn fik vækket hinanden, og så er det selvfølgelig ikke smart. Men vores piger har altid fundet ro og tryghed i hinanden selskab, når de skal sove. I dag sover de i hver deres Kili-seng fra Sebra, men i stadig i samme værelse, fortæller hun.

Find Kili sengen fra Sebra her

Det vil dog hurtigt vise sig, om de små forstyrrer hinanden eller ej, så sengevalget kan man se an henad vejen.

Unødvendigt tvillingeudstyr

Der er også udstyr, som tvillingemoren aldrig har haft brug for. Hjemme hos familien Otzen nøjedes de for eksempel med en enkelt pusleplads, og det vil Betina Otzen også råde andre vordende tvillingeforældre til at gøre.

– Jeg læste meget om dobbeltpuslepladser, mens jeg var gravid, men heldigvis nøjedes vi med én, og det har jeg aldrig fortrudt. Oftest er man jo alene hjemme, og selv hvis puslekrisen melder sig, så har man ikke armen nok til at pusle to samtidig. Og når vi har været to hjemme er det faktisk aldrig sket at det blev så akut, at vi har haft behov for at skifte pigerne samtidig, siger Betina Otzen.

Også babyalarmer og bæreseler er blandt det udstyr Betina Otzen aldrig fandt den store fidus i.

– Det har måske ikke så meget at gøre med, om vores børn var tvillinger eller ej, men hverken pigerne eller min mand og jeg brød os om at bruge bæreseler. Vi havde ellers købt to og tænkt, at det ville være ret uundværligt. Det blev det ikke, siger hun.

– Jeg troede også at dobbelt op på babyalarmer ville være nødvendigt, men vi brugte dem stort set aldrig. De stod altid i høreafstand til os, og selv når vi en sjælden gang fik brug for dem, så var der altid nogle at låne blandt de andre forældre, vi var sammen med, forklarer Betina Otzen.

Dit, mit og vores tvillingelegetøj

Det fylder på alle måder noget at have tvillinger – også på legetøjsfronten. Men du behøver ikke nødvendigvis at tænke, at der skal være to af alting.

– En bamse og nusseklud giver det selvfølgelig mening at have to af hver af, for det er sådan noget, børnene knytter sig til og skal have lov til at have for sig selv. Men jeg overvejede for eksempel også, om vi mon ikke ville få brug for to aktivitetsstativer til dem, og det gjorde vi faktisk aldrig. De kunne enten ligge der samtidig eller også skiftedes de bare, forklarer Betina Otzen.

En god tommelfingerregel er, at mens børnene er under et år, er det mindre nødvendigt med dobbelt op af legetøjet.

– Hvad angår aktivitetslegetøj, vil jeg faktisk hellere råde til hellere at købe forskellige ting, fordi de udforsker så meget og suger til sig af verden, når de er små. Og de er slet ikke så optagede af dit og mit endnu. Det skal nok komme. For os skiftede det omkring etårs-alderen. Så begyndte det at betyde noget for pigerne, at de havde hver deres dukke for eksempel, siger hun.

Når tvillingerne er over et år, vil de nemlig i højere grad at udvise individualisme og udtrykke ønske for at ville have ting for sig selv, er Betinas Otzens erfaring. Men det er også vigtigt at lære dem at dele visse ting, understreger hun.

Fra tvillingemor til tvillingemor

Et andet råd fra en erfaren tvillingemor er, at man skal prøve på at gøre hverdagen lettere for sig selv. Det er hårdt at have to små, og nogle gange har man bogstavelig talt ikke arme nok.

– Jeg var storforbruger af vådservietter – til ALT – og jeg lavede aldrig hjemmelavet grød og mos. Det brugte jeg i starten lang tid på at have dårlig samvittighed over, men min tid var bare bedre givet ud på at være sammen med børnene eller på at få et tiltrængt hvil, når det kunne lykkes, siger Betina Otzen.

Det bedste og mest nødvendige råd, Betina Otzen kan komme på at give andre kommende eller nye tvillingeforældre handler dog hverken om udstyr eller legetøj:

– Det allervigtigste råd, jeg vil give er, at man skal lade være med at lytte så meget til andre. Stol I bare på Jeres mavefornemmelser. Det er Jeres børn, og I kender dem bedst. Man oplever mange kommentarer og råd som tvillingeforældre – alt lige fra om de har ens tøj på eller ej, om de sover sammen eller hver for sig, og om man ammer dem stadig, eller hvorfor man ikke ammer dem længere. Man skal bare tage det med et gran salt, siger Betina Otzen.

Anbefalet til dig