Gravid uge 7 (6+0, 6+1, 6+2, 6+3, 6+4, 6+5, 6+6)

Uge 7: Du har sandsynligvis kvalme

I uge 7 formes fosterets ansigt og du kan risikere at blive ramt at negative tanker.

Er din kvalme slem, kan du mindske den ved at spise små og hyppige måltider. Så det er en god idé altid at have et lille lager i din taske, når du går hjemmefra.

Var du ikke ramt af træthed i de forgangne uger, så er du det nok i uge 7(6+0, 6+1, 6+2, 6+3, 6+4, 6+5, 6+6), og kan sikkert sove døgnet rundt og på en stol, hvis det skulle være. Der er ikke andet at gøre end at acceptere, at sådan er det nu engang, ligesom at din eventuelle kvalme og andre gener fortsætter nogle uger endnu. Samtidig slår dit hjerte hurtigere.

Faktaboks

Uge 7 (6+0, 6+1, 6+2, 6+3, 6+4, 6+5, 6+6)

Baby er på størrelse med et blåbær

50 dage henne

230 dage til termin

blåbær

LÆS OGSÅ: Graviditetsgener – sådan bekæmper du dem

Negative tanker?

Forhåbentligvis er du glad og spændt på alt, hvad du har i vente. Måske bliver du også af og til skræmt af tanken om, at dit liv vil blive forandret for altid?Omkring uge 7 er det helt normalt, at der af og til dukker ubehagelige tanker op. Husk at du og din mand har mange måneder til at vænne jer til tanken om at blive forældre.

Fra æg til baby

Barnet har allerede en åbning hvor munden og to næsebor formes, og man kan se, at øjnene er på vej. Er det ikke fantastisk, at noget så småt kan have et ansigt?!Det lille vidunder er omtrent på størrelse med et stort blåbær. Det måler cirka 8 millimeter fra hoved til hale og vokser vokser nu cirka 0,5 millimeter om dagen.Beregn din terminsdato her.Embryoet ligger fuldstændig indelukket i fosterhulen som fyldes af fostervand. Her er barnet godt beskyttet mod tryk og stød udefra. Embryoet er nærmest gennemsigtigt på grund af den tynde hud. Hovedet er næsten lige så stort som kroppen, men det begynder mere og mere at ligne et menneske. Ansigtet er ved at blive dannet; de to mørke pletter, der er på hver sin side af hovedet, bliver senere til øjnene, og de to huller midt i ansigtet bliver til næsebor. Ben og arme begynder at vokse ud, og knoglernes bruskanlæg begynder at forbene, så de bliver til egentlige knogler.I barnets hjerte dannes nu vigtige dele af hjerteklapperne samt skillevæggen mellem hjertekamrene. Kun to af de fire hjertekamre fungerer, da barnet ikke får oxygen fra sine egne lunger. Fosterlyden, altså barnets puls, er dobbelt så hurtig som din egen. Hvert sekund dannes tusinder af nye nerveceller, som begynder at tage kontakt med hinanden.

Spontanabort

Frygter du spontanabort? De første tegn kan være diffuse. Blødninger og mavesmerter kan være tegn på en spontanabort, men husk at man også kan have blødninger uden at miste barnet.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Køb eller lån en bilsele til gravide. Selen sørger for, at den almindelige sele ikke presser mod maven ved et eventuelt biluheld.

Faktaboks

Ugens tip til far

Den gravide har utrolig følsom lugtesans. Undgå at tirre hende unødigt. Overdriv ikke dit parfumebrug. Sæt ikke din yndlingspizza i ovnen, før du er helt sikker på, at hun kan lide lugten. Vær generelt opmærksom på personlig hygiejne.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid uge for uge, Gravid og Video