10 kreative projekter til efterårsferien

10 kreative projekter til efterårsferien

10 kreative projekter til efterårsferien

Savner du inspiration til at pifte hjemmet lidt op på den personlige og kreative måde? Så tjek her, hvad vi har fundet af cool DIY projekter, der er lige til at gå til.SY BILLEDER SAMMEN
Lav kæder af billeder ved at sy dem sammen med store zigzagsting på symaskine. Lim evt. billederne på lidt tykkere papir, men ikke så tykt, at du ikke kan sy igennem dem. I vinduet her hænger en kæde af billeder, der er syet sammen på midten. Billedernes farver og motiver skaber lidt liv i rummet. Billederne er printet på begge sider af papiret, da de kan ses på begge sider af ruden. 


PERSONLIGT RULLEGARDIN
Giv et færdigkøbt rullegardin personlighed ved at skære dit eget mønster i det. Du kan lade dig inspirere af gækkebreve, bogstaver, tal – eller måske tegne en lille personlig historie.

Du skal bruge:
Et mørklægnings-rullegardin, Tupplur, findes også i hvid og sort, 149 kr. fra Ikea. Læderstrop, 36 kr., og neonfarvet garn, 29 kr., begge fra Panduro Hobby.

Sådan gør du:
Tegn det ønskede motiv på bagsiden af rullegardinet. Skær forsigtigt mønsteret ud med en hobbykniv. Sy en lille læderstrop fast med neonfarvet garn i et kryds igennem fire huller. Du kan enten bruge en hultang eller et lille bor til at lave hullerne.


HJEMMELAVET LAMPE AF SUGERØR
Hvem siger at flotte lamper absolut skal være dyre? Den gule lampe er lavet af sugerør og er en smule tidskrævende. Men den er billig, sjov og en nem måde at tilføje farve til dit arbejdsområde.

Du skal bruge:
Gule sugerør (f.eks. fra Søstrene Grene eller Ikea – vi købte ca. 10 pakker), 1 pose matchende Hama perler fra Panduro Hobby, tynd ståltråd, tyk ståltråd/wire/ringe i forskellige størrelser, limpistol, ledning med fatning og elpære.

Sådan gør du:
Klip et stykke ståltråd i en længde, der er ca. 10 cm længere end sugerøret. Sno en perle fast for enden af ståltråden, og træk derefter sugerøret på. Gentag, så du har en masse sugerør på ståltråd. Jo flere, du laver, jo større kan lampen blive, og den skal have en vis størrelse, så den ikke bliver brandfarlig. Form en stor ring af ståltråd, og sæt sugerørene på den ved at klemme ståltrådsenderne omkring den. Træk ståltråd igennem perlerne forneden, så de ikke stritter ud til siderne. Gentag processen med en mindre ring af ståltråd og færre sugerør, så du har en mindre etage at sætte under lampen. Sæt den fast til den øverste etage med ståltråd. Sæt til sidst skærmen fast med 4-6 stykker ståltråd til en ledning med fatning og elpære. Vi har brugt en matchende Muuto lampe med kæmpe pære fra Hay.

Man kan selvfølgelig også lave lampen i flere farver - det er helt op til dig!


LAV EN PERSONLIG HJEMMEARBEJDSPLADS
En hjemmearbejdsplads kræver egentlig bare et skrivebord, en stol og en computer. Men hvorfor ikke gøre dit arbejdshjørne personligt og hyggeligt? Her får du inspiration til en rigtig fin af slagsen.

Vi har fundet en gammel sengebund til storskrald og brugt den som opslagstavle! Og med bogstaver fra et spil Scrabble har vi skabt et ur, som matcher rummets stil. Uret har vi lavet af bogstaver fra et Scrabble-spil. Bogstaverne er limet fast på væggen omkring viserne, der er købt separat. Disse er fra dubuy.dk.

Sengebunden/opslagstavlen er nem at flytte rundt på, da den kan stilles på gulvet. Men den kan selvfølgelig også hænges op på væggen på den anden led. Led efter lignende på loppemarkeder, i storskrald – eller på lossepladsen. Vælg gerne et bord i råt træ med træbukke til at understrege den rå stil eller et fint forarbejdet skrivebord af træ som kontrast. Bordet Timber er fra Julian Kyhl. Stolen er fra 1000Chairs og lampen fra Illums Bolighus. Støvekost og kalender er fra Hay. Vælg rustik keramik og en lampe i rå materialer til bordet. Figuren i stål er fra Hay. Keramik og træfigur er i privateje.DEKORER MED TAPE
Japansk tape har taget landet med storm og der er uanede muligheder med det smukke dekorative tape. Lav f.eks. denne opslagstavle direkte på væggen..


LAV SELV JAPANSKE TEDÅSER
Genbrug dine gamle dåser, og giv dem nyt liv med smukt japansk papir.

Du skal bruge:
Gamle dåser (fra f.eks. espressokaffe eller kakao), japansk papir, spraylim, te og måske en tesi. (Japansk papir fås hos Taeko og Den Kinesiske Butik).

Sådan gør du:
Vask og rens dåserne for papir og klistermærker. Tør dem godt. Mål dåsernes længde og omfang, og klip papir ud i samme størrelse. Man kan enten vælge en slags papir, eller flere slags. Spray dåserne med lim, og lim papiret på. Lim også papir på låget. Fyld dåsen op med te, og bind et lille mærke ved, der beskriver indholdet.FOLD FINE TRANER

Det er ren terapi at folde origami-traner til den smukke mobile - og slet ikke så svært! Se her, hvordan du kan give dit hjem et strejf af Østens magi.

Du skal bruge

• Japansk origami-papir med mønster (fås i Boutique Taeko i København, men webshoppen origami.com.au har også et smukt udvalg)

• 36 stk. 20 mm træperler (fås i Panduro Hobby til 25,90 kr. for 12 stk.) • 1 m pianotråd (fås bl.a. hos Tutein & Koch, ring og bestil)

• Neonpink murertråd (fås i byggemarkeder)

• Hvid sytråd og synål

• Trælim

Sådan gør du:

1. Se på underwerket.blogspot.com, hvordan tranerne foldes. Når du har prøvet at folde et par traner, kan du nemt folde de næste 40 stk. uden hjælp. Man skal helst bruge minimum 45 traner til en mobile.

2. Sy nu tranerne på snor – se billedet! Lav 9 snore i lidt forskellige længder med 5 traner på hver. Der skal være lige stor afstand imellem hver trane. Sy en knude på hver trane, så de ikke glider på tråden.

3. Træk alle træperlerne, på nær en, på pianotråden, og bøj tråden i en cirkel. Prøv at få kuglerne til at sidde så tæt som muligt. Før trådens ender igennem hullerne på perlerne i hver sin ende.

4. Nu kommer det sværeste! Der skal lim i de perler, som den overskydende tråd går igennem. Fyld hullerne på ca. 6 perler med lim, og hold tråden stramt på plads, imens limen tørrer. Få evt. en ven til at holde, mens du limer. Efter 15 minutter kan du se, om limen er tør nok til, at du kan give slip. Herefter skal den gennemtørre i en times tid.

5. Klip 3 stykker neonpink murersnor på ca. 40 cm i længden. Bind dem på ringen med perlerne, med lige stor afstand imellem.

6. Hæng ringen med perlerne op i de tre snore i en krog i loftet. Sørg for, at ringen hænger lige. Bind en knude ca. 10 cm fra toppen. Tag ringen ned igen, og træk den sidste perle på snorene. Bind evt. en ekstra knude, så den bliver på plads.

7. Hæng ringen op igen, og bind de 9 snore med traner på ringen med lige stor afstand imellem.
8. Voila! Din origami-mobile er færdig.

TIP
Inviter nogle venner på besøg, så I kan sidde og folde traner sammen. Det giver glæde at være fælles om at skabe smukke ting sammen!


LAV SELV EN FIN TAPET COLLAGE
Et stort landskab på væggen med bakker og træer lavet af tapet er ikke til at stå for. Og ungerne vil elske dig !

Du skal bruge:
Tapetrester, tapetklister, saks

Sådan gør du:
Klip de forskellige tapeter til bakkerne groft ud og lim dem op lag på lag. Klip derefter træstammer og blade ud af tapeter i brune og grønne nuancer, og lim det ovenpå bakkerne. Slut af med en sol!


LAV SELV FINE NOTESBØGER

Sådan gør du:
Lav bunker af A4 papir med 4-5 stykker i hver. Fold bunkerne på midten. Glat foldekanten med et skarpt objekt. Læg 4-5 sæt oven på hinanden, og sørg for, at siderne flugter perfekt lige oven over hinanden. Hold bunkerne fast med klemmer, og skær siderne til med en hobbykniv, så bogen får helt lige kanter hele vejen rundt. Skær en for- og bagside i lidt tykkere papir, så de får samme størrelse som resten af siderne. Mål 1 cm ind fra oven og fra siden på ryggen af bogen, og sæt et mærke i de to hjørner. Mål herefter imellem de 2 punkter, og del i 4 lige store stykker vha. små mærker.

Forbered syningen ved at føre en stor nål igennem alle mærkerne hele vejen ned igennem siderne. (se vejledningen nedenfor). Brug evt. en syl til hjælp. Sørg for at bruge en vokset eller glat tråd, som ikke laver rifter i papiret, hvis der bliver trukket for hårdt. Tråden skal være ca. 6 gange så lang som bogens højde. Papir og brodergarn er fra Panduro Hobby.
LAV DIN EGEN KUNST
Du kan nemt skabe dine helt egne grafiske kunstværker, der vil ligne en million på væggen – også selvom du ikke har malet før! Se hvordan nedenfor!
Du skal bruge
• A3 akvarelblok (fra f.eks. Tuteinogkoch.dk)
• Akvarelpensel nr. 6, gerne af god kvalitet
• Rammer med passepartout (fra f.eks. Ikea)
• Blyant
• Lineal
• Sort flydende tuschfarve (fra f.eks. Tuteinogkoch.dk)

Sådan gør du:
1. Tegn cirkler på akvarelpapir, så de ligger i rækker og fylder hele papiret ud. Du behøver ikke at tegne dem så nøjagtigt. Det gode ved håndlavede mønstre er, at lidt ujævnheder giver billedet personlighed og karakter.

2. Mal cirklerne med flydende sort tusch. Det gør ikke noget, hvis du ikke rammer stregerne præcist. Lad tusch-farven tørre helt, før du forsigtigt tager papiret af blokken.

3. Når billedet er helt tørt, kan du indramme det. Det kan være en god ide at sætte tegningen fast på passepartoutens bagside med et lille stykke tape.

4. Fortsæt nu med flere billeder. Du kan tegne striber, firkanter, trekanter eller andre simple grafiske mønstre. Til nogle mønstre vil en lineal være en hjælp, til andre vil det håndtegnede lidt løse udtryk være smukkest – prøv dig frem!

TIP
Har du brug for flere udfordringer, kan du eventuelt bruge to supplerende farver i akvarel, gouache eller akryl.

TIP
Tag en tur på Glyptoteket, og bliv inspireret af de smukke grafiske gulve.

► SE OGSÅ: DIY: 10 ideer med beton
► SE OGSÅ: De 10 fedeste Ikea hacks
► SE OGSÅ:
DIY: 10 smukke lamperSe, hvad vi ellers skriver om: DIY