flisepest rens behandling fjern
SPONSORERET indhold

Flisepest: Sådan kommer du det til livs

Døjer du også med små hvide, gule eller måske sorte pletter på dine fliser eller på træverandaen? Så er der med al sandsynlighed tale om flisepest. Bliv klogere på flisepest – og på, hvordan du slipper af med pesten, så dine fliser bliver som nye.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
06. maj. 2022 | Bolig | ALT.dk

Selvom flisepest måske lyder lidt drabeligt, så er det ret harmløs og har altså intet med pest at gøre. Flisepest kaldes også lavsvamp og er en blanding mellem svamp og grønne eller brune alger. De seneste år er der faktisk kommet mere flisepest, end der var tidligere. Det skyldes, at der er mindre forurening med svovl. Den svovlholdige luft holder nemlig flisepesten nede. Men nu har den altså fået nemmere ved at gro igen, og selvom flisepest altså ikke er decideret skadeligt for hverken dine havefliser eller sten, så pynter det ikke ligefrem med de hvide eller gullige plamager på terrassen eller i indkørslen, og derfor vil de fleste husejere gerne af med flisepesten, når den først har gjort sit indtog.

Hvorfor opstår flisepest?

Da flisepest er en svamp, så trives den rigtigt godt i mildt og fugtigt vejr. Da pesten kun har brug for lys og vand for at vokse, kan det leve selv på golde overflader som fx fliser, natursten og træ, og ofte vil du se det på terrassen, på fliserne i havegangen eller i indkørslen, der ligger i skygge, og hvor der er fugtigt. Flisepest opstår typisk i perioder med vådt vejr, hvor der er langt mellem at fliserne tørrer ud, fx i efteråret og hen over vinteren.

LÆS OGSÅ: Spot fugle i haven: Her er de 11 mest almindelige

Hvad kan man selv gøre for at fjerne flisepest?

Du kan sagtens selv fjerne flisepest, og hvis du døjer du med det, findes der forskellige måder at komme pesten til livs. Det er dog ikke alle metoderne, der er lige effektive eller skånsomme mod fliserne eller miljøet. For at få bugt med flisepesten, er der mange, der tyer til forskellige midler som fx fliserens eller brun sæbe. Du kan også bruge en særlig højtryksspuler, en såkaldt patio cleaner, der med vand og uden kemikalier fjerner flisepesten. Hvilken metode, der er bedst, afhænger af, hvor tålmodig du er, hvor flisepesten vokser – om det fx er på terrassen eller i indkørslen - og hvor stort et område, der er angrebet. Men uanset hvilken metode du bruger, kan du ikke holde flisepesten væk for evigt, og derfor må du desværre forberede dig på at bekæmpe den gentagne gange, medmindre du har imprægneret dine fliser.

Kan man fjerne flisepest med eddike eller rodalon?

Selvom det kan være svært at komme pesten til livs og kræver både knofedt og tålmodighed, bør du undgå at bruge skrappe rengøringsmidler som fx eddike og rodalon, når du skal bekæmpe flisepesten. Nogle rengøringsmidler kan nemlig være skadelige for miljøet, mens andre opløser overfladen på dine fliser.

Hvornår er det bedst at fjerne flisepest?

Flisepest kommer igen år efter år og særligt efter en mild vinter, har flisepesten fået godt fat. Da flisepest trives bedst ved høje temperaturer og vokser, så snart det bliver lysere og lunere i vejret, er det en god ide at gå i gang med at fjerne den i det tidlige forår, så du undgår, at den spreder sig for meget og dermed er sværere at komme til livs.

Imprægnering holder flisepesten nede

Hvis du vil undgå, at flisepesten kommer igen, efter at du har fjernet den, er en god ide at efterbehandle med en særlig imprægnering, der danner en vandafvisende hinde på oversiden af fliserne. Når du imprægnerer dine fliser, nedsætter du dermed muligheden for, at fliserne kan optage vand og fugt, og på den måde bliver det sværere for flisepesten at slå sig ned og udvikle sig. Når du imprægnerer gør du det samtidigt nemmere for dig selv at rense fliserne fremover.

Anbefalet til dig