Anna Sofie Jacobsen Haven på Taget Eurowoman

Foto: Dennis Morton Anna Sofie Jacobsen, 41, sælger blomsterløg og designer uderum, så du også kan få en frodig have, altan eller bare vindueskarm for den sags skyld. Find hende på Havenpaataget.dk og @havenpaataget

Morgenmad med Haven på Taget

Havedesigneren: Min veninde sagde "Det der, kan du lave til en business!"

På en tagterrasse i Hellerup lægger havedesigner Anna Sofie Jacobsen blomsterløg, taler pænt til sine planter, sørger for skovjordbær til de mindste og mindes barndommens kaprifolier og roser.

Hvor tidligt om morgenen begynder du at tænke på blomster?

"Når jeg vågner. Det er også det sidste, jeg tænker på, inden jeg skal sove. Og når jeg ikke kan sove. I nat lå jeg og funderede over, hvordan jeg skal lave det der bed i den der have, jeg er i gang med at anlægge. Vi har fire børn, og når jeg en gang imellem er så heldig at vågne som den første, kan jeg finde på at liste herud i underbukser for at tjekke, om noget er groet over natten. Jeg er vist ved at blive den skøre havedame."

Hvordan startede din passion for alt det grønne? 

"Da jeg var 13, havde jeg det smukkeste job, jeg til dato har haft. Det var et sommerferiejob på Hjorths Badehotel ved Kandestederne i Nordjylland. Jeg kørte ud på min gamle havelåge af en cykel og plukkede blomster i grøftekanter og lyng på heden og fyldte hotellet med buketter hver eneste dag. Min mormor har også altid været meget haveinteresseret. Hun gav mig bogen Min flora i farver, og jeg har gået på mange vandringer i hendes have og i naturen, hvor vi har udpeget alverdens vilde blomster og fine sager."

LÆS OGSÅ: The Farm: Stedet du ikke vidste, du burde besøge

"Min farfar var også god til det med haver, selv om han ikke gjorde et stort væsen ud af det. Han anlagde en have, der var ret vild, med vilde roser, smukke blomstrende buske, græsser og rævehaler, og han slog stier i græsset. Det ene år bølgede stien den ene vej, det næste år en anden."

Hvordan skaber du en have? 

"Jeg tænker tit på min farfars have, når jeg laver haver. Jeg vil gerne skabe forskellige rum, og det skal ikke være for pænt og poleret, så bliver haveoplevelsen efter min mening mere interessant. Græsserne må gerne være høje og stierne bugte sig. Du kan eksperimentere lidt med, hvor vildt du kan holde det ud. Der er jo nogle, der kan blive helt stressede, hvis græssets kanter ikke er klippet med en neglesaks. Så er det nok ikke mig, de skal have fat i."

Hvordan skaber man forskellige rum på en terrasse og i en have? 

"En bænk her, en busk der, potter, tørrestativ og solsejl er alt sammen med til at skabe forskellige rum, hvor du får et andet kig og en anden stemning. Jeg kan også godt lide at tænke på, at der skal være noget for alle aldre, også børn. Der er rigtig mange skovjordbær som bunddække i potterne, og de står en masse hemmelige steder, så det er sjovt at gå på jagt efter bær."

"Om lidt blomstrer mine kaprifolier rundt om vinduet, og her rundt om bordet har jeg forsøgt at lave et gammelt rosenbed i krukker med historiske roser. Det er dansk sommer, når det er allerbedst, og uden jeg har tænkt over det, har jeg fået kreeret barndomsminder i kondenseret form."

Anna plukker et par stængler rucola, der bor i en potte under roserne og spiser den.

"Jeg gider ikke flytte rucolaen, jeg kan lige så godt bruge den, når den er der. Det er ikke comme il faut, at der er rucola under roserne, men jeg synes bare, at det er skønt."

Hvad er din største blomsterinspiration?

"Jeg er vild med den amerikanske børnebogsillustrator Tasha Tudor og hendes vilde have. Hun dyrkede alting selv og havde de mest vidunderlige blomster og sammensætninger. Hun er min sjæleven, hun ved det bare ikke. Min mosters gamle veninde Anne Just, som anlagde Haven i Hune, var også en vidunderlig dame, som kunne noget ganske særligt med blomster. Romerske frodige altaner og tagterrasser har også altid været en stor inspiration. Dem nød jeg til fulde i de år, jeg boede i Rom."

Hvordan fik du ideen til Haven på taget? 

"Jeg var så træt af at gå på planteskole, hvor jeg kun kunne finde syv skaldede løg, som jeg ikke syntes var særlig flotte. Jeg skrev til fem af mine gode venner med altan eller en lille have, om de ville være arvtagere af planteløg, hvis jeg sørgede for at købe dem. Så pakkede jeg de løg, jeg syntes, ville være smukke sammen i brune papirposer og skrev på dem, hvad der var i. Min veninde sagde: "Det der, kan du lave til en business! Nu kommer du i gang!" Så nu sælger jeg amaryllis fra november til april. Ikke de almindelige, men koralfarvede, lyserøde og helt grønne, og jeg laver dahlia-kombinationer om foråret og løglasagner om efteråret. Sidste sommer bad Ganni mig lave haven til deres nye hovedkvarter på Bremerholmen. Jeg bestilte 23.000 blomsterløg. Så var der ingen vej tilbage."

LÆS OGSÅ: Mød kvinden, der passer dronning Margrethes køkkenhave

Hvad er en løglasagne? 

"Fra september sælger jeg løglasagner i min webbutik. Det er en pose, jeg har pakket med op til 10 forskellige typer løg. Du lægger løgene i tre lag med jord imellem i en potte og stiller dem udendørs, et sted hvor de ikke får for meget vand. Til februar begynder de at spire, og så har du smukke forårsblomster fra februar til slutningen af maj. Der er så meget livskraft i de løg, at du skal være virkelig dygtig for at slå dem ihjel."

Hvad skal der til for at gå noget til at gro? 

"Plant et løg, så gror det! Vi skal væk fra det der grønne fingre-shaming. Det er ikke en eksklusiv klub, det skal nok gå. Og hvis det ikke går, er det ikke en skam at starte forfra."

Se, hvad vi ellers skriver om: Have og Iværksætteri