Adela Stenberg

Foto: Benjamin Vnuk Adela Stenberg fik grønne fingre mellem marts og juli.

Kunstner Adela Stenberg: “Du vil aldrig kunne opnå den samme feeling digitalt”

Da kunstner Adela Stenberg og fotograf Benjamin Vnuk mødte hinanden i Paris i 2017, blev det både begyndelsen på en romance og et kunstnerisk samarbejde. Vi har talt med hende om tankerne bag.

Hvad går What Happened Between March & July og Stranden ud på?

“Det er nogle fotoprojekter, som jeg har lavet sammen med fotograf Benjamin Vnuk fra 2018 til 2020. Selv om de er skabt med det samme udgangspunkt: at udforske essensen af Sverige og livet udenfor byen, er de æstetisk meget forskellige. What Happened Between March & July blev til i sommeren 2018 og skildrer temaer som skønhed, nostalgi og sommer, mens Stranden fra 2019 afsøger politiske og socioøkonomiske temaer kunstnerisk. Vi forsøgte at dokumentere den underliggende melankoli i forstaden og livet udenfor byen og arbejdede meget med brugen af flash.” 

Hvordan startede samarbejdet?

“Vi mødte hinanden ved Canal Saint-Martin i Paris i 2017. Vi havde fælles venner og arbejdede begge i modebranchen, så vi vidste allerede, hvem hinanden var. Senere samme år blev vi kærester, og ideen til et fotoprojekt opstod. Da vi begge kommer fra Sverige, havde vi en beslægtet fortælling og de samme tanker om, hvordan projektet visuelt skulle tage sig ud.”  

LÆS OGSÅ: ”Man må røre ved alt, hoppe i sofaen og spise i designermøblerne”

Billederne har en særlig nostalgi over sig og er inspireret af gamle fotoalbummer. Hvad er det ved gamle fotografier, der inspirerer jer?

“Jeg er vokset op på landet, hvor min far dokumenterede renoveringen af mit barndomshjem fra start til slut. Det var før digitalkameraet, så alle billederne er skudt analogt og har en særlig kvalitet og tekstur. Du vil aldrig kunne opnå den samme feeling digitalt. Det var en særlig oplevelse at bruge mine egne barndomsfotografier som inspiration, og nostalgien gjorde noget ved mig. Den bringer glæde og en følelse af melankoli, der giver både billederne og arbejdsprocessen mere dybde. Jeg har virkelig skullet dykke ned i minderne og de følelser, der er knyttet til dem.” 

adela2.jpg

How do you like your eggs? Hvis blot de bliver serveret som her, er tilberedningen underordnet.

Hvilken stemning og æstetik ønskede I at ramme?

“En stor del af udtrykket ligger i kombinationen af de maleriske omgivelser og Benjamins udsøgte måde at fotografere og fremkalde på. Det skulle ikke være for modeagtigt eller for overgjort. Det tøj, jeg havde på, havde vi fundet i vintagebutikker i Paris, og der blev gjort meget lidt ud af både hår og makeup, så udtrykket blev ubesværet.” 

Du er selv model i What Happened Between March & July. Hvad bidrager det til projektet?

“What Happened Between March & July handler i lige så høj grad om at udforske dynamikken og intimiteten mellem model og fotograf og genoplive et langsommere tempo inden for mode- og kunstfotografi. Ønsket var at fange de særlige øjeblikke mellem os, spontant og afslappet. Men selv om jeg stod foran kameraet det meste af tiden, var jeg med i skabelsen af hvert eneste billede.”  

LÆS OGSÅ: Vinnie Who-musiker om at flytte på landet: “Jeg slipper udenom alle mulige distraktioner”

Hvad er din relation til Sverige, og hvilken rolle spiller det i dine projekter?

“Jeg er født i Sverige og er ved at flytte tilbage dertil. Jeg voksede op på landet et par timer nord for Stockholm, og mine minder og erfaringer derfra har haft stor indflydelse på de to projekter, som har Sverige som fællesnævner. Efter at have boet i udlandet i et par år er det blevet meget tydeligt for mig, hvor smukt og interessant et land, det er, og jeg er virkelig taknemmelig for at være opvokset der.”

Hvad inspirerer dig?

“Jeg arbejder meget konceptuelt, mens Benjamin er mere visuel. Da jeg researchede til What Happened Between March & July, gennemgik jeg min hjembys digitaliserede fotoarkiv, der skildrer mine forfædres hverdagsliv. Det var meget inspirerende at gå på opdagelse i fortiden og være de samme steder fysisk, mens vi skabte projektet.” 

adela4.jpg

Selv i regn, sne og slud, skal fotolinsen ud. Stranden skildrer forskellige årstider og afsøger politiske og socioøkonomiske teamer. 

adela5.jpg
. Badeværelsesdrømme på svensk. 

Hvad optager dig lige nu? 

“Jeg forsøger at balancere arbejds- og privatliv så godt, jeg kan. Lige nu står jeg midt i en flytning fra London til Stockholm, mens Benjamin og jeg er ved at planlægge fortsættelsen til begge projekter.” 

Se, hvad vi ellers skriver om: Kunst, Livsstil og Interview