Er der også kaos i din fryser? Så har Marianne Gammelgaard et godt råd – og det virker!

Er der også kaos i din fryser? Så har Marianne Gammelgaard et godt råd – og det virker!

Er der et dejligt overblik, når du kigger ind i din fryser? Eller møder dit blik i stedet et udefinerbart virvar af frosne bær, en halv lasagne fra foråret og en ensom røsti, der er farvet vild på bunden? Så er du ikke alene. Men organiseringsekspert Marianne Gammelgaard har et bud på, hvordan du kan få et godt system i din fryser.

alt.dk logo

En fryser er unægtelig en super smart opfindelse – grøntsager og kød kan holde sig friskt længe, og hvis I ikke får spist hele gryden med boller i karry til aftensmaden, så kan resterne fryses ned til en anden god gang.

Desværre bliver fryseren også ofte et sted, hvor madvarer forsvinder ind i glemslen, og pludselig kan det føles nemmere at købe en ny pose frosne ærter i stedet for at tjekke, om der mon ligger en pose mast op allerbagerst mod bagvæggen.

Udfordringen med en kaosramt fryser er "Vi drukner i rod"-eksperten Marianne Gammelgaard ofte stødt på i danskernes hjem – men hun har heldigvis en smart måde at løse det på, som hun også har benyttet sig af i sit eget hjem.

– En fryser kan simpelthen blive noget rod, fordi tingene ligger ovenpå hinanden. Derfor bruger jeg en filosofi, som jeg også bruger i tøjskabene, hvor tingene bliver placeret på højkant, så man får et overblik, fortæller Marianne Gammelgaard, som også afslører, hvor hun fik idéen fra:

– Jeg fik inspiration af kokken Jamie Oliver, som kaldte det et "food library" (madbibliotek, red.) På et tidspunkt så jeg, at han lavede et system, hvor han tog et par ziplock-poser fra IKEA, og fyldte noget sovs i den ene og millionbøf i den anden. Og så blev de gjort flade, og så stillede han dem faktisk lidt ligesom et arkiv i en kasse i fryserskuffen, så de stod på højkant, på samme måde som man kan folde en trøje og stille den på højkant. Øverst markerede han så, hvad der var i posen, så man hurtigt kan se, hvad der er i dem. Så bladrede han i dem, og hans børn kunne nemt lige tage en portion op og varme den. Det syntes jeg gav så god mening.

Marianne Gammelgaard tilføjer, at det selvfølgelig ikke er alt, der egner sig til at blive frosset i portionsstørrelser:

– Men når det handler om rester fra middagsmaden, så er det super smart. Så fryser jeg det ned i enkeltportioner, som er lette at tage op – og hvis man så er to til middag, så tager man selvfølgelig bare to poser op. Ofte ender man med at fryse en halv lasagne ned, og det er bare upraktisk – for når først den er tøet op, så kan du ikke fryse den igen, og så må resten smides ud, hvis du ikke får spist op.

Hun har også oplevet, at systemet med flade poser på højkant frigiver plads i fryseren.

– Så undgår man alle de bøtter i forskellige størrelser og forme, som bare fylder fryseren op. Og der kan faktisk være ret meget i sådan en pose, hvis du trykker den flad. Og så bare frem med en sprittusch og skriv, hvad der er i og eventuelt datoen, det blev frosset ned. Der er faktisk allerede labels på poserne fra IKEA, men det behøver ikke lige at være dem. De er bare gode, fordi de er lidt tykkere end andre.

Udover det praktiske ved et ”madbibliotek,” så oplever Marianne Gammelgaard også at det giver en tilfredsstillende følelse.

– Jeg synes, det er lidt lækkert med det gode overblik, når jeg åbner fryseren. Så det er bare super smart, at det er styr på maden i fryseren, men det ser også ret tjekket ud. Men der er jo meget, der ser tjekket ud, der ikke fungerer særligt godt i virkeligheden. Men det her er faktisk en af de ting, der også fungerer.

Se Jamie Olivers version af "madbiblioteket" lige her.