Plant disse blomsterløg nu og nyd dem til foråret

Foto: Getty Images Blomsterløgene skal senest være i jorden før nattefrosten i december.

Plant disse blomsterløg nu og nyd dem til foråret

Hvert blomsterløg har sin specifikke blomstringsperiode, og med lidt planlægning kan du få din have til at blomstre fra januar til juli.

Plant nu, nyd til foråret

Et blomsterløg er som en underjordisk blomsterfabrik, der efter en stille, men arbejdsom vinter, stolt fremviser sine nyheder til foråret.

Hvert blomsterløg har sin specifikke blomstringsperiode, og med lidt planlægning kan du få din have til at blomstre fra januar til juli. Blomsterløgene kan man plante fra oktober måned, men løgene skal senest være i jorden før nattefrosten i december.

Løsn jorden med en spade, grav et hul, og plant derpå blomsterløgene med den spidse ende på løget opad og de runde sider nedad. Fyld hullet til med jord, og stamp forsigtigt til.

LÆS OGSÅ: 8 smukke efterårsplanter til krukker

Perlehyacint

Perlehyacinter

Drømmer du om et blåt tæppe af perlehyacint i din have i april, skal du lægge de små løg med 10 cm’s afstand i en dybde på 10 cm. Allerede i løbet af november dukker de første blade op, og da løgene flittigt danner små yngleløg, tager det ikke mange år, før du har masser af perlehyacinter. Kniber det med blomstringen efter nogle år, kan løgene graves op i efteråret, deles og plantes straks.

Tulipan

Tulipan

Tulipaner fås i alle farver, former og højder. De hører til blomsterløgenes sene repræsentanter, der springer ud fra april til slut maj. Køb sunde løg, hvis du gerne vil se dem i haven år efter år. Udebliver dine tulipaner, kan du forsøge at grave dem op efter nedvisning, gnide dem rene for jord og opbevare dem et tørt sted til september, hvor de lægges i ny jord.

LÆS OGSÅ: Guide: 10 gode webshops hvor du kan shoppe til haven

Vintergæk

Vintergæk

Hvide vintergækker er de første til at stikke snuden op ad jorden i januar og forsyne os med rekvisitter til årets gækkebreve. Der findes forskellige sorter, små detaljer af forskelle, enkelte og dobbelte hoveder, alle af amaryllisfamilien. Ofte vil vintergækkerne frøformere sig selv, men man kan skynde på processen ved at dele en klump efter blomstringen og grave ned nye steder i haven.

Krokus

Krokos

Der findes næsten 100 forskellige arter af krokus og endnu flere hybrider, så brug ikke tid på at sætte dig ind i planteskolens udvalg. Hyppigst er krokus hvide, gule eller blå, og det ser fortryllende ud at blande hele molevitten i samme bed. Blomstrer i februar og marts. Ældre krokus kan deles ved at pille nye rodknolde fra med hænderne og sætte dem i jorden.

VIDSTE DU …

at de fleste blomsterløg vil blomstre igen næste år, hvis du lader blomsterne visne i fred, inden du fjerner toppen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Have og Planter