Christine Sørensen hækler kongerækken
SPONSORERET indhold

Christine er politisk chef for Google – men bruger fritiden på det, dronning Margrethe har anbefalet…

Christine har sat sig for at hækle den ganske danske kongerække. Hendes garnkonger og -dronninger har deres eget liv på Instagram og er hendes personlige og helt unyttige projekt – nøjagtig som anbefalet af vor tids regent.

Af:: Tea Sletved Foto: Camilla Stephan
01. feb. 2022 | Håndarbejde | Hendes Verden

Det var et stort øjeblik, da Danmarks første kvindelige statsminister og kongerigets første dronning mødte hinanden. Mødet er foreviget med et foto på Instagram og viser en storsmilende Helle Thorning-Schmidt, som holder en hæklet miniudgave af dronning Margrethe 1. i sin hånd – med opsat hår og vinrød kjole.

Christine Sørensen mødte helt tilfældigt Helle Thorning-Schmidt, og den tidligere statsminister var straks med på løjerne og lod sig forevige med den lille dronning. Det er 38-årige Christine ret godt tilfreds med, for hun er den hæklende hånd bag Margrethe 1. og 24 andre hæklede danske regenter.

– Der er godt nok 600 år mellem de to boss ladies, men de har en del til fælles, siger Christine Sørensen.

– Begge greb magten, da chancen bød sig, og regerede ved at samle og indgå kompromisser.

LÆS OGSÅ: Mikkel Beck Hansen: "Jeg kan ikke forestille mig et liv uden hækling"

Christine_Soerensen_2.jpg

Rum-prinsesse

Konger og dronninger får liv på Christines instagramprofil, Den hæklede kongerække, hvor de hver især træder frem i deres magt og vælde, krydret med tekster om deres virke i danmarkshistorien. Flere af dem har været med Christine på rejser og optræder historisk relevante steder eller møder personer, der på samme måde som Helle og Margrethe har fællestræk på tværs af tid.

Christines hæklehistorie tager udgangspunkt i en bog om hæklede Star Wars-figurer, som hun købte på en tur til New York for et par år siden. Men hvem gider at hækle noget, som allerede er hæklet 100 gange før? Ikke Christine, som i øvrigt aldrig havde hæklet så meget som en snor på det tidspunkt. Men én af figurerne i bogen satte hende i gang: prinsesse Leia. Hun lignede nemlig, med sin karakteristiske frikadellefrisure, danmarkshistoriens første dronning, Margrethe 1., som hun er afbilledet i Roskilde Domkirke. Syntes Christine.

Og så var hun i gang. Med Leia som udgangspunkt nørklede hun sig igennem sin første monark, som hun udstyrede med den kjole, svensken ellers i sin tid stjal og nu opbevarer i Uppsala.

Dronning Margrethe 1. har mistet adskillige af sine guldkroner, så den er Christine efterhånden ret ferm til at hækle.
Dronning Margrethe 1. har mistet adskillige af sine guldkroner, så den er Christine efterhånden ret ferm til at hækle.

Nye tatoveringer

Selve hækleprocessen går hurtigt. Christine følger for det meste opskriften på Star Wars-figuren Han Solo til sine konger. Dog er er Frederik 7. og Christian 4. hæklet på en blanding af Han Solo og Jabba the Hutt, fortæller hun og peger med et højt grin ned i bogen på sidstnævnte tykmavede figur.

Anderledes lang tid tager den historiske research i forhold til, hvordan de royale personer så ud. Hvordan præsenterede de sig? Hvad havde de på? Hvad ville de vise omverden om deres magt?

– De fleste af regenterne repræsenterer jo symbolmagt. De har ikke haft meget reel magt, og derfor er deres repræsentation af sig selv så interessant, siger Christine.

Der er med tiden kommet mange følgere til kongerækkens instagramprofil, hvoraf en del placerer sig i det, som Christine kalder krydsfeltet mellem hækling og populærhistorie. Og fra dem får hun hjælp til sine kreative udfordringer – som da hun skulle hækle proptrækkerkrøller på Frederik 3. og fik hjælp fra erfarne hæklere med en opskrift på blækspruttearme. Samtidig assisterer historiekyndige og museer med billedmateriale, som dokumenterer, hvordan regenterne stod frem – frisurer, kroner, kåber, farver – det hele skal være tro mod virkeligheden.

På den måde fandt Christine frem til den rette farve på Frederik 7.’s fez. Og efter en tv-udsendelse om Frederik 9., hvor hans tatoveringer blev rekonstrueret i en animation, fik vor nuværende dronnings hæklede far en remake af de tatoveringer, som Christine havde haft bøvl med at tyde ud fra et foto af kongen i datidens Life Magazine. Hvilket selvfølgelig også er foreviget på instagramrullen, hvor kongen står med en nål i armen.

Frederik 9.’s tatoveringer har taget Christine lang tid at få styr på og ikke mindst at brodere – for hvordan gør man lige det?
Frederik 9.’s tatoveringer har taget Christine lang tid at få styr på og ikke mindst at brodere – for hvordan gør man lige det?

Vær unyttig

Der hænger til daglig 25 monarker på rækker hjemme i entreen hos Christine, men der er én, som hun føler noget særligt for: Margrethe 2., vor tids dronning. Ikke fordi hun er nogen særlig hæklebedrift, og med sit for stort hæklede hoved er hun langt fra den pæneste, men fordi den virkelige udgave i sin nytårstale 2017 satte ord på lige præcis det, som det historiske hækleprojekt betyder for Christine.

– Der midt imellem laksko og børneråb sagde dronningen, at vi skulle lave noget unyttigt. Og farverigt. ”Yes, Margrethe!”, tænkte jeg. Det er jo lige præcis det, jeg gør med det her, siger Christine.

For når man er mor til to med tryk på karrieren, så handler alt andet om at optimere, så hun får mest mulig tid på arbejdet og mest mulig tid med sine børn. Selv cykelturen frem og tilbage har hun optimeret til den hurtigste rute, og kunne hun, med egne ord, iføre sig aerodynamisk lycra, der gjorde turen hurtigere, gjorde hun det.

– Jeg sidder hele dagen ved en computer, men når jeg hækler, kommer der noget ud af mine hænder. Jeg kan godt lide at skabe noget. Noget unyttigt.

Normalt er hun portrætteret i store kjoler,  men Christine havde andre planer for  vores dronning, nemlig hendes spraglede regnfrakke lavet af voksdug.
Normalt er hun portrætteret i store kjoler, men Christine havde andre planer for vores dronning, nemlig hendes spraglede regnfrakke lavet af voksdug.

Svære bakkenbarter

Netop det, at regenterne brander sig selv i form af tøjvalg, giver en ekstra dimension til den nedskrevne historie, og derfor var der for Christine også kun én rigtig påklædning til dronningen: Den regnfrakke, som Margrethe fik syet af et stykke voksdug, hun var stødt på under en rejse til England. – Lige præcis her gjorde hun nemlig noget farverigt og unyttigt: Hun fik lavet en crazy regnfrakke i det her vilde stof, siger Christine.

Den næste konge, som lægger krop til Christines hæklerier, er Christian 9., og derefter mangler hun 29. Foreløbig er hun nået til toppen af hans hoved, men herfra har hun problemer.

– Han havde de sygeste bakkenbarter, men jeg har ingen ide om, hvordan jeg laver dem, så der skal jeg have fat i mine nye hæklevenner, siger Christine.

– Der skal nok være én, der kan knække den.

Christine fik hjælp på Instagram til at  løse udfordringen med Frederik 3.’s  proptrækkerkrøller og til at finde ud af,  hvordan hans blå vendekåbe foret med  hermelin helt præcist så ud.
Christine fik hjælp på Instagram til at løse udfordringen med Frederik 3.’s proptrækkerkrøller og til at finde ud af, hvordan hans blå vendekåbe foret med hermelin helt præcist så ud.