Elefanten Josefine og fodboldtøj fra Hendes Verden
SPONSORERET indhold

Elefanten Josefine og fodboldtøj

Den strikkede elefant Josefine har, lige siden den så dagens lys i 1959, været elsket af mange. Her har vi lavet en ny redigeret udgave.

Af: Annie Torjusen og Annie Galst Foto: Jacqueline Fluri
28. sep. 2010 | Håndarbejde | Hendes Verden


ELEFANTEN JOSEFINE

Mål: 20 cm høj.
Garn: Strømpegarn eller lignende kvalitet, 1 ngl gråt samt hvide og sorte rester.
Pinde: Strømpep nr. 2½.
Tilbehør: Fyldevat.

Bemærk:
Da det meste af elefanten er strikket rundt på strømpepinde, læses f.eks 2. pind som nr. 2 strømpepind på omgangen.

Krop/ben:
Slå 40 m op på strømpepinde, og strik 8½ cm glatstrikning. På næste omg strikkes 2 r dr sm, strik de næste 16 m, og strik 2 r sm. Disse 18 m fordeles på 4 pinde og er det ene ben. Strik 6 cm, fordel maskerne på 2 pinde, bryd garnet, og sy sammen med maskesting. Det andet ben strikkes på samme måde.

Hoved: Slå 36 m op på 2 pinde, og strik 18 p glatstrikning. Nu fordeles maskerne på 4 pinde, og der fortsættes rundt, samtidig med at snabelen dannes. I slutningen af 2. pind strikkes 2 r dr sm, og i begyndelsen af 3. p strikkes 2 r sm. Strik en hel omg uden indtagninger. Disse to omg fortsætter, til der er 12 m tilbage på omg. Strik nu 4 cm lige op. Fordel maskerne på 2 pinde (1. + 2. p samt 3. + 4. p), bryd garnet, og sy sammen med maskesting.

Arme: Slå 16 m op på 4 pinde, og strik 5 cm, fordel maskerne på 2 pinde, bryd garnet, og sy sammen med maskesting (kan evt. strikkes sammen på vrangen). Strik endnu en arm. Ører: Slå 36 m op på 4 pinde, og strik 8
omg glatstrikning. På næste omg strikkes på 1. p 2 r dr sm, strik til de sidste to m på 2. pind, og strik dem r sm. Dette gentages på 3. og 4. pind. Strik en hel omg uden indtagninger. Disse 2 omg gentages, til der er 4 m tilbage på hver pind. Fordel maskerne på 2 pinde, bryd garnet, og sy sammen med maskesting. Strik endnu et øre.

Hale: Slå 6 m op på 3 pinde, og strik 5 cm. På næste omg strikkes maskerne sammen to og to, bryd garnet, og træk tråden igennem de sidste masker.

Tænder:
Slå 6 m op med hvidt garn på 3 pinde, og strik 3 cm. På næste omg strikkes maskerne sammen to og to, bryd garnet, og træk tråden igennem de sidste masker. Strik endnu en tand.

Montering:
Start med at sy 4 m sammen fra for- og bagstykke i hver side for at danne skuldrene. Herefter stoppes vat igennem åbningen foroven. De små tykke klumpfødder bøjes lidt fremad og hæftes med nogle sting. Hovedet sys sammen i nakken, stoppes og sys fast til kroppen. Når snabelen er stoppet, kan den let bøjes opad i facon. Armene stoppes og sys på. Der vikles en snor et par gange om håndleddet. Ørerne stoppes og sys på. Halen forsynes med en lille kvast og sys på. Tænderne sys på. Øjnene broderes med hvidt og sort, eller der kan vælges små knapper eller perler.FODBOLDSÆT TIL JOSEFINE
Garn: Strømpegarn eller lignende kvalitet, 1 ngl hvidt og 1 ngl rødt.
Pinde: Strømpep nr. 2½.
Hæklenål: Nr. 2½.
Tilbehør: 2 små røde knapper.
Strikkefasthed: 28 m = 10 cm.

Bukser:
Bukserne er strikket i et stykke, og der startes oppefra. Slå 46 m op med hvidt garn på strømpepinde nr. 2½, og strik 4 omgange rib (1 ret, 1 vrang). Der fortsættes i glat, og samtidig tages ud på 2. og 6. omgang som følger: 1 m i hver side og 2 m midtfor og 2 m midtbag (der strikkes en lænke op fra forrige p, denne strikkes dr for at undgå hul).

Bemærk: udt midtfor og -bag laves på hver side af de to midterste m, og denne udt gentages på 10. omg, indtil der er i alt 62 m. 11. omg strikkes r, og på 12. omg strikkes hul til Josefines hale således: På 1. p strikkes to r sm, strik til de sidste 2 m, disse strikkes dr r sm, slå om p 2 gange. Strik herefter 2 omg r (de 2 omslag er lig med 2 m r). Nu deles arbejdet til bukseben. Fordel de 31 m på første og anden strømpepind på 3 strømpepinde i stedet. Strik rundt, idet de 2 m i begyndelsen og slutningen strikkes sammen. Strik 3 omg r og herefter 2 omg rib. luk af i rib. Det andet bukseben strikkes på samme måde.

Montering: Bukserne sys sammen mellem benene, og trådene hæftes. Der hækles en snor, som trækkes igennem ribkanten foroven, og endelig sys 3 røde striber med stikkesting i hver side af bukserne og et DBU-logo forneden. Bukserne lægges imellem fugtige stykker.

Fodboldtrøje:
Trøjen strikkes på 2 pinde i et stykke, idet der startes nederst på forstykket. Slå 26 m op med rødt garn, og strik 2 p rib (1 r, 1 vr). Herefter strikkes 8 p glat og så stribemønster på de næste 5 pinde: 1. p (retsiden): Strik * 2 m rød, 2 m hvid *, gentag fra * til * resten af pinden. 2. p (vrangsiden): Strik 1 m hvid,* 2 m rød, 2 m hvid *, gentag fra * til *, og slut med 1 m rød. Forskyd således striberne med 1 m på de følgende 3 p. Strik en p vrang med rødt. Nu tages 5 m ud i hver side til ærmer = 36 m. Strik 1 vr, 1 r, 1 vr, strik r til de sidste 3 m, 1 vr, 1 r, 1 vr. Der fortsættes med r over r og vr over vr, til der er strikket i alt 12 p. Nu lukkes de 12 midterste m af til halsudskæring, og hver side strikkes videre for sig. Sæt de 12 m på en sikkerhedsnål i den ene side, mens den anden strikkes. Strik 8 p over de 12 m, nu tages 6 m ud mod nakken, og der strikkes yderligere 12 p, lad arbejdet hvile. Så strikkes den anden side, blot modsat. Nu samles arb, og der strikkes igen over alle m. Samtidig lukkes de 5 ærmemasker af i hver side, og der er 26 m på pinden. Strik i alt 14 p glat og herefter 2 p rib. luk af i rib. Halskanten strikkes med hvidt garn ad to omgange, idet de 8 midterste lades urørt. I den ene side startes ved slidsen i ryggen, og derfra tages ca. 12 m op. I den anden side startes på forstykket, og der tages 12 m op om mod ryggen. Strik 6 pinde rib (1 r, 1 vr). luk af. Buk kanten om mod vrangen, og sy fast.

Montering: Sy trøjen sammen i siderne og under ærmerne. Hækl 2 trenser i den ene side af rygåbningen, og sy 2 små knapper i den modsatte side. Sy tre hvide striber med stikkesting på hver skulder, broder et DBU-logo på forstykket og et spillernummer på ryggen. Trøjen lægges imellem fugtige stykker.