Lilla strikvest fra Hendes Verden
SPONSORERET indhold

Lilla strikvest

Vesten er designet af Bente Geil, som mange kender som hende med de sjove og anderledes strikmodeller.

Af: Geilsk Foto: Jacqueline Fluri
02. sep. 2013 | Håndarbejde | Hendes Verden

Str.: S (M) L (XL) XXL.
Brystmål: 86 (94) 100 (108) 112 cm.
Garn: Geilsk 3-trådet bomuld og uld, 3 (3) 4 (5) 6 ngl lilla (fv C 5), fra Geilsk.
Kvalitet: 55 % lammeuld/45 % bomuld. 50 g = 232 meter.
Pinde: Nr. 3½.
Strikkefasthed: 26 m og 34 p = 10 x 10 cm i glatstrik. Passer strikkefastheden ikke, må der prøves med finere eller grovere pinde. Lav en glatstrikket prøve på 36 m og 44 p, hvor du kan øve dig på kantmaskerne (se længere nede). Vask den, inden du måler 10 x 10 cm på den.
Bemærk: Modellen strikkes sidelæns i omvendt glat (vrang på retsiden og ret på vrangsiden) i et lige stykke og sys sammen over skuldrene. Der er kiler i begge sider af arbejdet. Kilerne startes og sluttes uafhængigt af, om det er en retpind eller vrangpind. Første m på pinden strikkes altid. Med mindre det er en af de 3 kantm, må første m ikke løftes af, kilerne bliver for stramme, og m får ikke tråd nok til at vokse.
Kantm: Kantmasker forneden (højre side fra retsiden), i ærmegabet (vil så være i venstre side) og i nakken (venstre side) strikkes på følgende måde: Fra retsiden: I højre side (bunden): Løft 2 m af med garnet bagved m, og strik 1 r. I venstre side (ærmegab og nakke) strikkes de sidste 3 m r. Fra vrangsiden: I højre side (ærmegab og nakke): Løft de første 2 m af med garnet foran m, og strik 1vr. I venstre side (bunden) strikkes de sidste 3 m vr. Der strikkes ikke kantm, når m bruges til kiler eller ved skuldrene.


Slå 132 (132) 136 (140) 144 m op, og strik 1 p r, 1 p vr, 1 p r. Der er nu strikket en lille rullekant på 3 p. Nu starter det egentlige arbejde med kilerne. Kilerne strikkes skiftevis i den ene og den anden side. Der er 6 top- og bundkiler og 1 midterkile (se tegning). Topkilen går over 19 (21) 23 (25) 27 p. Bundkilen går over 21 (23) 25 (27) 29 p. Midterkilen går over 13 p for alle str.
Strik topkilen således (bund- og midterkile strikkes efter samme princip), der startes i nederste venstre hjørne ifølge tegningen:
1. p (vrangsidepind): 1 r, slå om, 2 r sm, slå om, 2 r sm, strik r pinden ud, husk kantm sidst på p.
2. p: Kantm, strik vr til 4 m før de sidste 2 m, der blev strikket sammen på forrige p, 2 vr sm, slå om, 2 vr sm, slå om, strik vr p ud.
3. p: Strik til og med den sidste “2 m sm” på forrige p, slå om, 2 r sm, slå om, 2 r sm, strik r p ud, husk kantm.
Gentag 2. og 3. p, til der er 18 (20) 22 (24) 26 omslag, og der er strikket 9 (10) 11 (12) 13 p fra kilens start. Strik 1 p over alle m. Strik til de 2 omslagsm, du lavede sidst. Lad disse 2 falde, og slå samtidig om p dér, hvor de var, strik p ud, og vend.
Fortsæt på hver af de næste p med at lade 2 omslagsm mere løbe, dvs. de næstsidste, de næstsidste osv. til og med de sidste m fra omslagene fra 1. p. I alt 19 (21) 23 (25) 27 p i kilen.
På næste p starter bundkilen, bemærk, at der ikke strikkes kantm i siderne her:
1. p: 1vr, slå om, 2 vr sm, slå om, 2 vr sm, strik vr p ud.
2. p: Kantm, strik til 4 m før de sidste 2 m, der blev strikket sm på forrige p, 2 r sm, slå om, 2 r sm, slå om, strik r p ud.
3. p: Strik til og med den forrige “2 m sm” på sidste p, slå om, 2 vr sm, slå om, 2 vr sm, strik vr p ud.
Gentag 2. og 3. p, til der er 20 (22) 24 (26) 28 omslag. Strik 1 p over alle m. Strik til de 2 omslagsm, du lavede sidst. Lad omslagsm falde, og slå samtidig om p dér, hvor de var, strik p ud, og vend. Fortsæt på hver af de næste pinde med at lade 2 omslagsm mere løbe, dvs. de næstsidste, de næstsidste osv. til og med de sidste masker fra omslagene fra 1. p. I alt er strikket 21 (23) 25 (27) 29 p fra kilens start.
Umiddelbart efter denne kile fortsættes med en topkile, kantm i bunden. På den sidste p i denne topkile strikkes kun 46 m, vend. Strik 3 p glat (r, vr, r), og luk af i r. Bryd garnet. Strik videre fra i bunden af ærmegabet, og strik p ud. Strik 1 bundkile, kantm i ærmegab, garnet er nu i siden ved ærmegabet. Lad arbejdet hvile.
Du skal nu strikke en lille rullekant magen til starten på vesten. Tag en anden p, og slå 46 m op med garn fra et andet ngl. Strik 1 p r, 1 p vr, 1 p r. Bryd garnet, og strik kanten til i venstre side på hovedarbejdet, hvor garnet er (den vender forkert på p, og du må sætte m over på en anden p). Strik en topkile og en bundkile. Strik 19 (21) 23 (25) 27 p med kantm i begge sider. Kantm i venstre side udgør noget af nakken.


Midterkile:
Fortsæt med kantm i bunden. Du er nu i bunden.
1. p: Strik op til de sidste 9 m i venstre side. Strik * 2 vr sm, slå om *, gent fra * til * i alt 4 gange, slut med 1vr, vend.
2. p: Strik hen til den første af de 2 m, der er strikket sm fra forrige p, strik den, og lav igen omslag som på forrige p, * slå om, 2 m sm *, gent fra * til * i alt 4 gange, og strik p ud.
3. p: Kantm, strik til 8 m før de sidste 2 m, der blev strikket sammen på forrige p, * 2 vr sm, slå om *, gentag fra* til * i alt 4 gange, strik vr p ud, husk kantm. Gent således på de følgende p, til der er i alt 24 omslag og 6 p. Strik 1 p uden omslag, og strik nu efter samme princip som top- og bundkilerne. Dvs. at der på hver p slippes 4 omslag, indtil alle omslag er sluppet. Efter sidste p i denne kile strikkes 19 (21) 23 (25) 27 p med kantm i begge sider. Du er nu i bunden.
Strik en bundkile og en topkile. På den sidste p i denne topkile strikkes kun 46 m, vend. Strik 3 p glat (r, vr, r), og luk af i r. Bryd garnet. Strik videre fra i bunden af ærmegabet, og strik p ud. Strik 1 bundkile, garnet er nu i venstre side på retsiden.
Du skal nu strikke en lille rullekant magen til det andet ærmegab. Tag en anden p, og slå 46 m op med et garn fra et andet ngl. Strik 1 p r, 1 p vr, 1 p r. Bryd garnet, og strik kanten til i venstre side på hovedarbejdet, hvor garnet er (den vender forkert på p, og du må sætte m over på en anden p). Strik en topkile, en bundkile og en topkile. Efter sidste p på topkilen strikkes 1 p r, 1 p vr, 1 p r, og der lukkes af.

Montering:
Skyl arb op, inden det sys sammen over skuldrene. Læg det fladt til tørre, og sæt evt. nogle knappenåle i dér, hvor kanten ruller i kilerne. De må dog gerne rulle lidt. Kilerne ved ærmegabene og stykket hen imod pilene lægges mod hinanden (se tegning). De sys sm med maskesting inden for den yderste m. Hæft alle ender, og spring ud i en ny form.

Hendes Verden nr. 36/2010