
Jordbær med små kys, karamelcreme og vaniljeis
En fin sommerdessert, som alle kan lide.
Ingredienser
Karamelcreme
80 g sukker
150 g piskefløde
2 vaniljestænger
15 g mælk
1½ blad udblødt husblas.
Vaniljeis
100 g piskefløde
60 g mælk
30 g honning
40 g smør
40 g pasteuriserede æggeblommer
1 blad udblødt husblas
3 g salt
vaniljekorn fra en stang vanilje
Små kys
3 pasteuriserede æggehvider
½ dl vand
120 g sukker.
Sprød karamel
50 g sukker
50 g smør
30 g mel
16 g glukose
Andet
20 friske jordbær
hakkede pistacienødder
evt. jordbærpulver (knust frysetørret jordbær)
Prøv også valnøddelagkage
Sådan laver du jordbær med kys, karamelcreme og is
Karamelcreme:
Lad sukker karamellisere i en gryde, tilsæt fløde og vanilje og lad det koge i 2 min. Tag gryden af varmen og tilsæt mælk og husblas, hvorefter det hele sigtes. Hæld et tyndt lag i 4 patentglas og sæt dem på køl.
Vaniljeis:
Alle ingredienser blendes med stavblender, hvorefter blandingen sigtes og køres på en ismaskine eller kommes i fryseren, hvor du rører hyppigt i skålen. Alternativt kan du købe en god vaniljeis.
Små kys:
Kog vand og sukker til 121 grader. Pisk æggehviderne stive og tilsæt sukkerblandingen i en tynd stråle. Pisk yderligere blandingen 3 min – gerne på en røremaskine. Herefter laves små kyskagetoppe på et stykke bagepapir. Bages i ovnen i 3 timer ved 100 grader.
Sprød karamel:
Alle ingredienserne blendes i 1 minut, hvorefter massen smøres tyndt ud på en silikonemåtte eller et stykke bagepapir. Bages i ovnen ved 160 grader til flot gylden farve ca. 18 - 25 min. hvorefter de afkøles.
Anretning:
Sprøjt vaniljeis i låget af patentglasset og drys med hakkede pistacienødder og jordbærpulver. De små kys lægges ned i glasset sammen med de friske jordbær, til sidst stikkes et par sprøde karamelflager ned i glasset.
TIP:
Denne dessert kan selvfølgelig laves i en dyb tallerken, hvis man ikke har patentglas.
SE OGSÅ:
Opskrift fra Svinkløv Badehotel: Fiskefrikadeller med agurkesalat