Kønsbehåring

Busken er tilbage!

I januar havde Playboy Kate Moss på forsiden i anledningen af deres 60-års jubilæum, og som et ekstra tvist var det med frit udsyn til fødselarens busk inde i bladet. Samme måned bragte ALTfordamerne.dk nyheden om den amerikanske tøjkæde American Apparel, der i deres filial i New York havde udstyret mannequindukkerne med fuld busk i butiksvinduerne. To måneder senere bragte de en længere udredning af buskens renæssance.

Allerede et år forinden havde komikeren Sanne Søndergaard hevet en del opmærksomhed hjem på at proklamere, "jeg synes generelt, der skal flere hår på fissen" i en artikel i Politiken i april 2013.

Eksempler på, at busken er tilbage, er der mange flere af; Cameron Diaz, der i sin skønhedsbog slog et slag for at lade måtten brede sig og senest Gwyneth Paltrow, der også har ytret begejstring for en sydlig 70'er-frits.

Sågar medier som Information har taget fat på emnet. Det skete i april under overskriften "Bundgarnet er på vej tilbage". Med andre ord: det glatte look er yt. Det behårede er in, når vi vender blikket syd på.

På skønhedsklinikken Pure & Simple på Vesterbro kan indehaver Sandra Rosengren bekræfte tendensen:

- Der har været den her massive hysteri omkring hår i mange år, men nu er vi ved at finde tilbage til det mere naturlige look – dog ikke helt wild nature. I stedet for blot at have en stribe tilbage, så er det faktisk blevet mere almindeligt at lade håret være nede ved kronen (klitoris red.), fortæller Sandra Rosengren til ALTfordamerne.dk.

Fra barn til voksen
Skiftet fra det glatte og lettere infantile look til busken handler om, at vi kvinder er blevet bedre til at stå ved vores kvindelighed, mener Charlotte Torpegaard, skønhedsekspert, blogger på ilovebeauty.dk og forfatter til flere bøger om skønhed:

- Vi er begyndt at kigge mere til voksne, modne kvinder. Det handler ikke længere om en idealisering af unge piger. I en lang periode har vi været der, hvor vi enten har forsøgt at spille med på mændenes præmisser, eller også har vi stræbt efter det ungdommelige, nærmest infantile look. Nu er vi nået til et årti, hvor vi gerne vil være kvinder og stå ved det. Vi finder os mere og mere til rette i os selv, forklarer Charlotte Torpegaard.

Skønhedseksperten understreger dog overfor ALTfordamerne.dk, at der ikke er tale om en busk i fuldt flor, men nærmere en mere kontrolleret, trimmet måtte. Hun peger på, at den er begyndt at vinde indpas simpelthen fordi, vi ikke orker den dedikation, det kræver at vedligeholde et glat look med eksempelvis en Brazilian.

- Jeg tror, at kvinder, der i årevis har fået lavet brazilians og lignende hårfjerningsbehandlinger, er begyndt at blive lidt trætte af den tidskrævende vedligeholdelse. Det vokser hurtigt ud, så du skal lægge dig på briksen temmelig ofte, og det har mange stressede, danske kvinder ikke tid til, siger Charlotte Torpegaard.

Ligesom Dior
Når vi ser på, hvorfor det glatte look overhovedet blev in har den 90-årige og stadigt praktiserende sexolog Sten Hegeler et bud:

- Det er en modesag. Det er det samme, som når Dior fastsætter en ny længde til kjolen. Og det har åbenbart været moderne i en periode at se lidt barnlig ud, sagde han til Information.

Hele dillen med at rage alt af begyndte ifølge avisen, da en bestemt beklædningsgenstand kom på banen; nemlig bikinien. Den fik sit indtog efter anden verdenskrig. I takt med bikinien skrumpede gjorde behåringen dernede det samme. Men for første gang siden de rebelske 70'ere, der som undtagelsen bekræfter reglen, tyder alt på, at vi nu er ved at vende tilbage til et mere naturligt udgangspunkt.

Hvad mændene mener om det, kan du se på ALTfordamerne.dk.

LÆS OGSÅ: Modellernes favoritprodukt kommer til Danmark

Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed og Hårfjerning