Camilla Rude

Foto: PR Camilla Rude er indehaver af Klinik Camilla Rude i København.

”Der er et opgør med det skønhedsideal, vi hidtil har set”

Drevet af de muligheder, som kosmetiske behandlinger skaber, åbnede Camilla Rude i 2013 sin kosmetiske hudlægeklinik. Men kosmetiske behandlinger fikser ikke alt. ”Du er smukkest, når der er harmoni mellem dit indre og dit ydre,” mener hun.

I 2013 åbnede Camilla Rude sin første kosmetiske hudlægeklinik, Klinik Camilla Rude. Det var, da branchen stadig var ny i Danmark, og få kendte til filler og botox – i hvert fald gik man stille med dørene, hvis man var én af dem, der med injektioner fik udglattet en rynke hist og her.

LÆS OGSÅ: Kære kollagen: Giv mig mine spændstige kinder tilbage. Nu, tak!

Mens nogen undrede sig over de "nye" behandlingsmuligheder, så Camilla Rude dem som et mulighedsrum, der åbnede sig for mænd og kvinder, som var generet af noget ved deres udseende – nu kunne der nemt gøres noget, og det ville Camilla Rude gerne være en del af.

Om end man kunne være tilbøjelig til at tænke det, handler skønhed for Camilla Rude ikke kun om quickfixes med botox og filler, men om at se kroppen som en helhed, for skønhed kommer også indefra, mener hun.

Hvordan de to ting (der ellers synes ret modsatrettede) hænger sammen, har vi naturligvis talt med hende om.

Hvorfor startede du i skønhedsbranchen?

”Jeg har altid hvilet meget i, hvordan jeg ser ud. Og faktisk har jeg altid haft stor selvtillid omkring mit udseende. Jeg har kendt mange kvinder i mit liv, som var langt smukkere end mig, men som har været kede af deres udseende og ikke følte sig attraktive nok. Det har altid ærgret mig, når smukke mennesker omkring mig ikke har kunnet se deres egen skønhed. Mit ønske var at hjælpe kvinder med at blive gladere for deres ydre, og åbnede derfor min klinik tilbage i 2013.”

Hvad er skønhed for dig?

”Skønhed er dét, der får dig til at føle et “wauw”, når du ser og mærker det. Hos mennesker kan det være en smuk hud, velplejet hår eller en lækker krop. Men det kan også være en powerfull udstråling og en indre glæde, der lyser op.

Dét, der giver mig den største “wauw”-følelse, er, når en mand eller kvinde har et velplejet ydre og samtidig stråler af selvtillid og indre ro.”

Hvad gør du selv for din egen skønhed?

”Jeg passer meget på min krop og sørger for at give mig selv optimal næring af vitaminer – især vitamin C, E og K, som jeg vil kalde for skønhedsvitaminer. Og jeg tager også stærke byggesten og gode olier – særligt omega-3, der giver fugt og omega-6, som reducerer inflammation i kroppen.

C-vitamin har en vigtig rolle i produktionen af kollagen, og samtidig er det en stærk antioxidant, der hjælper med at reparere celleskader. Jeg får bl.a. C-vitamin ved at spise citrusfrugter, broccoli og spinat næsten hver dag. E-vitamin beskytter huden mod solskader og tilfører huden fugt. Derfor bruger jeg solsikkekerner, hasselnødder og mandler som snacks, da de er rige på netop dét vitamin. K-vitamin har en helende virkning på huden, det får man typisk gennem grøntsager som kål og andre grønne grøntsager.

Jeg kan se markant forskel på min hud, hvis jeg et par dage ændrer i min kost. Og jeg kan mærke det på mit humør og mit helbred.

Jeg drikker ca. 2,5 liter vand om dagen. Det får mig til at se mere frisk ud; giver mig en mere klar hudtone og fjerner rande under øjnene.

Jeg bruger selv produkter, som giver intens fugt. Og jeg er fan af produkter med CBD, som naturligt indeholder både vitamin A, B, C, D og E, der alle giver glød til huden. 

Jeg bruger ikke særlig meget makeup, men får i stedet for lavet skønhedsbehandlinger, som fremhæver mine naturlige træk. Jeg sørger i det hele taget for, at jeg gør det smukke ved mig selv tydeligere frem for at jagte noget, der ikke er mig.”

Hvordan vil du beskrive nutidens skønhedsideal – har det ændret sig?

”De sidste par år har jeg helt klart mærket en ny tendens, som leder mod noget mere naturligt. Især har tendensen taget fart indenfor det seneste år, hvor Covid-19 har tvunget os alle sammen til at mærke mere efter end normalt.

Mange føler, de har fundet frem til deres egentlige livsværdier, og andre har lært, at det ikke er farligt at vente lidt længere mellem frisørbesøg og indkøb af nyt tøj.

Der er et opgør med det skønhedsideal, vi hidtil har set, hvor man forsøger at ligne en kendt og kopiere dennes kendetegn. Og jeg mærker, at kvinder i alle aldre i stedet ønsker at være en smuk udgave af sig selv.”

Hvordan hænger din holistiske tilgang til skønhed sammen med din klinik, hvor du udfører kosmetiske behandlinger?

”I min optik kan indre og ydre skønhed ikke skilles ad. Du er smukkest, når der er harmoni mellem dit indre og dit ydre. Derfor synes jeg også sagtens, man kan forene det holistiske med det mere kosmetiske. Det gør jeg selv.

Mine venner kalder mig hippie, fordi jeg dyrker mine spirer derhjemme, mediterer dagligt, dyrker yoga og taler om universet og dets energier. Men samtidig har en jeg hudlægeklinik, der udbyder behandlinger med botox og filler – en branche jeg har været i siden dens spæde start. 

Jeg føler mig som et helt menneske, der giver mig selv lov til at være mig. Desværre sætter vi bare tit folk i bås. Og vi tror, at kvinder med en stærk holistisk tilgang til livet kun dyrker de indre værdier og lader deres udseende stå til. Som om de er ligeglade med, hvordan de ser ud.

På samme måde har vi ofte fordomme mod en smuk kvinde med trænet krop, der får lavet forskønnende behandlinger med fx filler og har velplejede negle, og vi bilder os selv ind, at hendes udseende kompenserer for en mangel i det indre.

Men hvorfor kan vi ikke slippe de fordomme og lade kvinder dyrke begge dele i den grad, de har lyst til det?

Jeg vil gerne gøre det mere socialt accepteret at holde sig smuk udenpå – på en måde, hvor helheden er harmonisk.”

Hvordan har du det med mere ”naturlige” behandlinger som fx ansigtsmassage? Kan man ikke lige så godt få botox frem for at stå der og massere ansigtet hver eneste dag?

”Nej. Man kan ikke erstatte det ene med det andet – det er to forskellige ting. Til gengæld får du de bedste resultater, hvis du plejer dig selv på flere niveauer.

Du kan få nok så mange behandlinger med botox og stadig se ældre ud, end du er, hvis din krop er bombarderet af stress, og du ikke passer på din krop indefra.

Samtidig kan du give dig selv nok så meget ansigtsmassage og leve et ustresset liv og alligevel have en dyb rynke mellem brynene, som får dig til at se vred ud – selvom du ikke er det.”

Oplever du, at der er fordomme i forhold til kosmetiske behandlinger?

 ”Ja, det gør jeg. I næsten alle selskaber jeg kommer til og fortæller, hvad jeg arbejder med, kan jeg mærke en eller anden snobeffekt, og jeg føler mig sat i bås i et kort øjeblik.

Når jeg så har hver enkelt i selskabet på enehånd, er de næsten alle sammen interesserede i, hvordan jeg kan hjælpe dem med en behandling.

Sådan er det i Danmark. Selvom de fleste kvinder ønsker at gøre noget ud af sig selv, er det stadig et tabu at sige højt. Og jeg har selvfølgelig fuld respekt for ethvert ønske om diskretion.”

Hvad er dit bedste skønhedsråd til kvinder?

”Acceptér hvem du er, og drop kampen for at ændre på sig selv – og vær til stede i nuet.

De smukkeste kvinder, jeg kender, nyder deres egne skønhedsfordele og dyrker dem. De forstærker og plejer deres fordele med skønhedsbehandlinger, -produkter, motion og tøj, der passer til dem.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed og Botox