Cindy Crawford Naomi Campbell
SPONSORERET indhold

Sådan vasker du dit hår rigtigt

Ja, man kan faktisk gøre det forkert og her fortæller medejer af frisør Kimoli, Naja Kim, hvorfor man ikke skal være nærig med hårpleje, kun med hårvaske.

Af: Marlene Toldbod Jakobsen Foto: Rose Hartman/Getty Images
29. okt. 2019 | Mode | Eurowoman

Sæbe i håret, vaske vaske, skumme skumme, skyl ud, færdigt arbejde. Sådan vasker mange mennesker hår. Men det kan gøres meget bedre – ikke bare for et resultat, der holder håret rent længere, men også for meget bedre pleje af håret.

LÆS OGSÅ: Hvorfor får jeg skæl? Og hvordan skiller jeg mig af med det?

”Første gang man kommer shampoo i, kan man godt opleve, at den ikke skummer sådan rigtigt, og så bliver håret ikke rent. Man skal i stedet vaske to gange efter hinanden med shampoo, så håret bliver helt renset for snavs og de produkter, der må være i håret. Bagefter er håret klar til at modtage fugt fra balsam,” forklarer Naja Kim, medejer af frisør Kimoli på Vesterbro.

”Balsam har en anden PH-værdi og lukker skællaget i håret, så det ikke bliver knastørt, og man undgår et frizzy look. Balsam skal bare sidde i et par minutter. Hovedreglen for mængden af balsam lyder: hestehale-længde og ud efter og lidt i toppen.”

Håret er bygget op af en masse lag, skællag. Forestil dig en grankogle. Når den er ny, er den helt lukket og fin og glat, og en gammel kogle er åben og ru, og lagene stritter ud til alle sider. Det er præcis lige sådan med hår.

Spar ikke penge på shampoo

En anden tommelfingerregel fra Naja Kim er, at man skal vælge shampoo efter hovedbundens behov og balsam efter længden af håret. Og så er det godt at kigge på ingredienslisten, præcis som man vil gøre det, når man køber mad.

”For meget silikone i shampooer lægger sig som et lag rundt om håret, og gør det tungt. Sulfat er en anden synder og det, der får sæber til at skumme. Men ofte afrenser det for meget, og det kan faktisk sammenlignes med at vaske hår i opvaskemiddel,” forklarer Naja Kim.

Hvis man vil have det bedste resultat for sit hår, anbefaler Naja Kim, at man taler med sin frisør om den rette behandling. Det er nemlig fuldstændig individuelt. Og så påpeger hun, hvordan vi ofte rask væk smider 1.000 kr. efter en trøje, men håret, som vi har på hele tiden, har vi en tendens til at være nærige omkring.

”Mange mennesker kommer til at negligere håret, fordi vi ikke har samme føling med det som vores hud. Vi kan jo ikke mærke det som sådan. Men håret kan sagtens sammenlignes med huden og kræver pleje på samme måde,” siger Naja Kim.

Så tit skal du vaske håret

En måde, håret ligner huden på, er eksempelvis, at jo mere du vasker hovedbundsfedtet af, jo mere tror håret – lige som huden – at det er i underskud, og så går det i gang med at producere mere. Ergo kan det give mere fedtet hår. Derfor anbefaler Naja Kim, at man vasker sit hår så sjældent, som det tillader det. En til to gange om ugen vil være fint, medmindre du er typen, der crossfitter hver dag, og stort set alle kan vænne sit hår til at vaske det mindre.

Hvad betyder føntørring for håret?

”Håret er helt åbent efter en vask, især hvis der ikke er kommet balsam i. Hvis man føntørrer håret direkte og på 200 grader, er det ikke særlig godt for håret. Jeg anbefaler, at man lader håret lufttørre lidt, gerne minimum 10 minutter, så det får mulighed for at trække sig sammen igen, inden man udsætter det for den varme luft,” siger Naja Kim.

Og så skal man huske at bruge et varmebeskyttende produkt inden – også selvom man ikke bruger flad- eller krøllejern. Føntørreren er nemlig lige så hård ved håret.

Tørshampoo og hårkur

Imellem vaskedage hedder det tørshampoo. Det skal sprøjtes i håret tættest på hovedbunden, tæl derefter til 10, inden man redder en børste igennem håret, så tørshampoo og fedtstof blander sig med hinanden. Har man langt og kraftigt hår, kan det være spidserne skal have lidt olie, så det ikke ser alt for tørt ud.

”En gang om ugen er det godt at applikere noget mere koncentreret pleje til håret i form af en kur. Det kan være en reparerende eller fugtgivende kur alt efter hvad håret har brug for,” siger Naja Kim.

Og her er rækkefølgen vigtig. Det hedder shampoo, skylle ud, så kur og til sidst balsam. Ikke shampoo, balsam, kur, fordi balsam er med til at lukke håret, og man får derfor ikke den optimale effekt af kuren, forklarer Naja Kim.

”Fælles for det hele er, at det skal gøre, skal gøre det kontinuerligt. Mange tror, at fordi man en søndag lige smider en kur i håret, så får man bare amazing hår. Det gør man ikke. Det skal vedligeholdes, hvis man vil se et resultat.”

Anbefalet til dig