Spis dig til mere kollagen
SPONSORERET indhold

Kære kollagen: Giv mig mine spændstige kinder tilbage. Nu, tak!

Med alderen falder kroppens – og hudens – naturlige kollagenproduktion, der ellers holder huden spændstig og kinderne gode og faste. Vi har spurgt eksperterne om, hvordan du bedst kan spise dig til mere kollagen.

Af: Julie Bruun Lund Foto: Tristan Fewings/Getty Images
02. jan. 2021 | Mode | Eurowoman

Det er bevist, at kroppens naturlige kollagenproduktion langsomt begynder at løje af, når vi runder de 30. Derfor kan det være en god idé at sætte ind fra det tidspunkt, hvor mængden af kollagen naturligt daler, hvis du ønsker at bibeholde dine faste kinder så længe som muligt.

LÆS OGSÅ: Behandling af bumser og akne: Sådan undgår du uren hud

Du ved, at kroppen ændrer sig med alderen, og det tager du egentlig i stiv arm, ”for sådan er livet, og du er jo sund og rask.” Og det er trods alt det vigtigste.

Alligevel gribes du lidt af panik, da du spadserer forbi en butiksrude, som fanger dit spejlbillede og afslører, at de før så faste ungpigekinder er knap så faste. Det gibber i dig; ”for hvor blev bounce-effekten af? Om et par år hænger det hele jo i guirlander...”

Fornuften griber ind, og du minder atter dig selv om, at ”det kunne være meget værre. Det var det med tidens tand og alderen, der banker på, jaja…”, og så trasker du ellers hjemad. Stadig lettere misfornøjet og med en såret forfængelighed.

Hjemme foran computeren fortæller Google dig, at du kan spise dig til mere kollagen gennem bestemte madvarer og supplere med kollagentilskud. Google ved det. Eller hvad, for virker det overhovedet?

Vi har spurgt eksperterne, og svaret kommer her.

Spis dig til kollagen

I jagten på at bevare de spændstige kinder bare lidt endnu – for lad os lige blive enige om én ting; de bliver der altså ikke for evigt, og det er okay – har vi bl.a. rådført os hos de to kloge damer Anette Kristine Poulsen, skønhedsredaktør på Børsen og forfatter til bogen Seriøst bedre hud samt Bianca Brangstrup, COO i vitamin og kosttilskudsfirmaet VITAVIVA, der begge ved en hel del (og mere til) om bl.a. huden, kosttilskud og sund fornuft.

Hvad gør kollagen overhovedet godt for?

Kollagen er i korte træk ”hudens vigtigste byggesten – og mere end det. For det er samtidig det mest almindelige protein i vores bindevæv. Udover i huden findes der kollagen i brusk, ledbånd, sener og knogler,” siger Annette Kristine Poulsen.

Kollagen øger hudens fugtindhold, som giver den dér plump-effekt, hvor huden er dejlig fyldig og rynkerne (nærmest) en saga blot.

Forskning tyder på, at man kan øge kroppens naturlige kollagenproduktion gennem kosten og derved opbygge en stærkere og mere glat hud.

Som Annette Kristine Poulsen påpeger, er der meget kollagen at hente i hele dyret – koen såvel som fisken.

”Den bedste virkning får du ved at kaste dig over hele dyret bogstaveligt talt. Lav en bouillabaisse, altså den langtidssimrende franske fiskesuppe, hvor alt (hoved, brusk, kød og ben) er med. Alternativt en oksekød- eller hønsekødsuppe. Med suppe ved vi, at optageligheden er god. Det er bl.a. derfor svagelige og syge altid får suppe.”

I bogen Collagen – Stærk, sund og smertefri fremhæver Jerk W. Langer og Karen Lyager desuden skaldyr, fjerkræ og bløddyr som snegle, muslinger og blæksprutter som gode kilder til kollagen. Spiser du samtidig kollagenholdige fødevarer sammen med fødevarer som bl.a. hyben, persille, havtorn og alskens citrusfrugter, der er rige på C-vitamin, sætter du for alvor gang i kroppens egen kollagenproduktion. ”C-vitamin er nemlig ekstremt vigtigt for collagen-syntesen, dvs. den proces, hvor din krop bygger nyt collagen ud af de næringsstoffer, den har til rådighed,” skriver Jerk W. Langer og Karen Lyager.

Bianca Brangstrup fra VITAVIVA er enig og anbefaler samtidig, ”at man ligeledes kombinerer et kollagen-tilskud med et tilskud med C-vitamin, da C-vitamin støtter op om kroppens egen produktion af kollagen.”

LÆS OGSÅ: Her er cremen, makeupartisterne sværger til – og den koster sølle 75 kroner

Kan en pille virke opstrammende?

”Når man ikke har tid til at koge suppe eller bare gerne vil være på den sikre side, er det her, at tilskud (deraf navnet) kommer ind i billedet. Sagen er bare, at intet kollagen – hverken den fra kost eller tilskud – har en seddel i panden, hvor der står, hvor den skal hen. Man kan altså ikke spise kollagentilskud og med sikkerhed vide, at den når huden. Men man kan have en god formodning om, at når man får nok, når det hele vejen rundt,” siger Anette Kristine Poulsen og forklarer videre, at mange tilskud består af såkaldte kollagenpeptider, som betyder, at kollagenet er brudt op i mindre dele for at øge optageligheden.

”Collagentilskud gør huden bedre til selv at danne mere collagen og desuden bremser den nedbrydning af collagen, som ellers foregår i aldrende hud,” skriver Jerk W. Langer og Karen Lyager i Collagen – Stærk, sund og smertefri.

Altså er det en god idé at kombinere kollagenholdig mad med et tilskud for at sikre, at kroppen mættes tilstrækkeligt med kollagen.

Forskellige mærker som Oslo Skin Lab, Puori (sponsoreret), Imedeen, New Nordic (sponsoreret) og VITAVIVA har alle givet deres bud på et kollagentilskud, som er klar på at tage kampen op mod rynker og slappe kinder. De forskellige tilskud kommer i både pulver- og pilleform, og det er en smagssag, om man vælger den ene variant fremfor den anden. Fordelen ved pulverversionen er, at den kan røres op i morgenkaffen, blendes i smoothien eller drikkes i et glas vand. Pilleformen er derimod mere praktisk og nem at have med på farten.

LÆS OGSÅ: 11 skønhedsprodukter til hende, der føler sig som en dronning

Husk rigeligt med vand og motion

Ifølge Anette Kristine Poulsen og Bianca Brangstrup kan et kollagentilskud altså ikke klare mosten egenhændigt. En generel sund livsstil og smørelse er også påkrævet, hvis man vil forhindre ansigtet i at ligne draperede gardiner.

”Du kan optimere din egen kollagenproduktion via din kost og livsstil. Det er selvfølgelig vigtigt, at din krop får alle de byggesten, den skal bruge via den mad, du spiser, de tilskud, du tager, men i høj grad også den livsstil, du vælger. Spis varieret, og sørg for at få iltet dine celler igennem motion, og få rigeligt med vand dagligt,” siger Bianca Brangstrup.

Anette Kristine Poulsen fremhæver desuden smørelse, som også kan have en god indvirkning på, at huden forbliver jævn.

”Du kan bruge en creme med solbeskyttelse og masser af antioxidanter i, eller smøre et antioxidantserum under din SPF. Det vil holde din hud mere pæn, jævn og fugtmættet, end hvis du lader huden stege i solen. Derudover er det verdens bedste idé at holde sig til de hudplejerutiner, vi ved, gør en forskel – som at rense sin hud om aftenen, bruge en creme med A-vitamin og prioritere fugt og beskyttelse – på tværs af hudtype.”

Anbefalet til dig