Cindy Crawford
SPONSORERET indhold

Dermatolog: Her er mine bedste tips til smuk hud i overgangsalderen

Hvordan påvirker overgangsalderen min hud, og hvad kan jeg gøre for at få mere glød? Vi har allieret os med en ekspert, som giver dig svar.

Af: Kristian Hindø-Lings og Susanne Knutzen Foto: Brad Barket/Stringer/Getty Images
16. okt. 2019 | Mode | Eurowoman

Vidste du, at det er en myte, at kvinder i overgangsalderen vender vrangen ud på sig selv og muterer til uforudsigelige og urimelige hystader. Det sker kun for ganske få. Størstedelen af alle kvinder glider nogenlunde smerte- og symptomfrit gennem den periode.

LÆS OGSÅ: Dét sker, når du har rosacea – og sådan behandler du det

Hvad der til gengæld er sandt, og som rammer os alle, er det dalende niveau af østrogen i vores kroppe, som påvirker kollagenlaget, så huden bliver tyndere og mere tør. Der er også betydelig mindre vand i cellerne til at fylde huden ud, og fedtlaget i huden er forsvundet.

Du kan gøre meget for at pleje din hud indefra. Husk essentielle fedtsyrer – både i kost og som tilskud. Imedeens tabletter sætter gang i celledannelsen og indeholder også vitaminer og proteiner, der er med til at forbedre fugtbalancen i huden og gøre den mere blød og glat.

Det er også en idé at pleje dig selv udefra. Ud over at drikke rigeligt med vand og fugte din krop og hud indefra, skal du nemlig også slukke din huds tørst. Direkte, hvor tørken rammer.

Til det har vi allieret os med Carl Kyrklund. Han er specialist i dermatologi med mere end 10 års erfaring, en medicinsk doktorgrad fra University of Helsinki og en daglig praksis som overlæge ved privathospitalet Ihosairaala Skin Hospital i Helsinki.

Carl Kyrklund-Ihosairaala-lääkärintakki-pysty.jpg
Carl Kyrklund.

Hvordan påvirkes huden af overgangsalderen?

”Overgangsalderen har stor indflydelse på huden. Mange undersøgelser viser, at kvinder oplever, at hudens alderstegn begynder at accelerere, når de går ind i overgangsalderen. Når østrogenniveauet falder, er tørhed i huden et af de første symptomer. Huden bliver tyndere, føles slap, og rynker opstår. Mange kvinder får også hårvækst i ansigtet – især under hagen, under kæben og over læben. Det er også ret almindeligt med hårtab i hovedbunden. Endelig får den tyndere hud også lettere skrammer og blå mærker, samtidig bliver tegn på solskader også mere synlige,” siger Carl Kyrklund til ALT.dk.

Hvorfor ældes huden hurtigere under og efter overgangsalderen?

”Det skyldes først og fremmest, at mængden af østrogen reduceres i overgangsalderen. Østrogen stimulerer bl.a. produktionen af olier og stoffer som hyaluronsyre, der binder fugten i huden. Når niveauet af østrogen falder, bliver huden automatisk mere tør. Østrogen beskytter også hudceller mod oxidative skader.

Vi ved også, at en af hudens vigtigste byggesten, kollagen, falder i takt med østrogenniveauet. Undersøgelser viser, at en tredjedel af kollagenet i huden går tabt i de første fem år efter overgangsalderen, og derefter falder kollagen med to procent om året. Det betyder, at hudens tykkelse formindskes med ca. en procent om året. Endelig påvirker det faldende østrogenniveau også hudens elastiske fibre. Når hudens elasticitet falder, fører det til dannelse af rynker,” siger Carl Kyrklund.

Bør man ændre sine hudplejerutiner i overgangsalderen?

”I takt med at huden bliver mere tør, er det vigtigt at skåne den for yderligere udtørring. Det er vigtigt, at din renserutine ikke bliver for udtørrende. Brug f.eks. et mildt renseprodukt, og husk fugtighedscreme hver dag. Det allerbedste tidspunkt er lige efter brusebad, og når huden føles tør i løbet af dagen. Fugtighedscremer med hyaluronsyre og glycerin er rigtig gode for huden.

Det er også en god idé at bruge solcreme med bredspektret SPF-faktor 50 hver dag. Det forhindrer huden i at blive tyndere og beskytter samtidig både mod solskader og hudkræft. Risikoen for hudkræft stiger nemlig også med alderen,” siger Carl Kyrklund.

Påvirker hedeture huden?

”Hedeture er det mest almindelige symptom på overgangsalder. Hedeture er en pludselig følelse af varme – ofte efterfulgt af svedeture eller et rødt, ophedet ansigt. Hedeture opstår, fordi de små blodkar i de øverste lag af huden udvider sig for at afkøle huden. Ofte er det krydret mad, alkohol, rygning, koffein, varme drikkevarer og endda stramt tøj, der udløser dem,” siger Carl Kyrklund.

Hvad kan jeg gøre for at beholde gløden i min hud?

”Alle uanset alder kan få en hud, der ser sund og flot ud. Først og fremmest gælder det om at huske at bruge solbeskyttelse! Både på ansigt og hænder. Det samme gælder fugtighedscreme. Sørg for at undgå udtørrende ingredienser. Undgå også at ryge, da det forårsager for tidlig aldring.

Hvis du vil bruge anti-aging cremer, så prøv produktet i en måned tid, før du evaluerer effekten. Tjek regelmæssigt din hud for ændringer, og gå til en hudlæge, hvis du bemærker noget mistænkeligt eller har bekymringer omkring hudens aldring,” siger Carl Kyrklund.

Mange oplever problemer med bumser i overgangsalderen. Hvorfor er det sådan, og hvad kan der gøres ved det?

”Akne i voksenalderen er ofte hormonelt betinget. I overgangsalderen oplever kvinder ofte hormonelle ændringer, der kan udløse bumser. De fleste kosmetiske behandlinger og hudplejeprodukter, der bruges til bumser i de tidligere faser af livet, kan også bruges i overgangsalderen, men husk at huden er lidt mere skrøbelig, og derfor har brug for mere fugt. Det er godt at huske, at bumser i overgangsalderen også kan være forårsaget af rosacea,” siger Carl Kyrklund.

Er huden mere udsat for UV-stråler under og efter overgangsalderen?

”Solbeskyttelse er vigtig i alle livsfaser. Den vigtigste faktor, der bidrager til den total mængde af UV-stråling huden udsættes for, er den tid, vi bruger på sol og den mængde solbeskyttelse, vi bruger – ikke hudens alder! Under og efter overgangsalderen er solbeskyttelse vigtig ikke kun for at undgå hudkræft, men også for at sørge for, at huden tager sig ud fra sin bedste side,” siger Carl Kyrklund.

Hvordan undgår jeg tør og kedelig hud efter overgangsalderen?

”Brug en fugtighedscreme med aktive fugtbindende ingredienser. Som minimum bør du bruge natcreme om aftenen samt fugtighedscreme og solbeskyttelse om morgenen. Brug milde renseprodukter, når du vasker dit ansigt. Hvis du oplever irritation, kan du prøve at skifte produkter og gå efter allergivenlige produkter,” siger Carl Kyrklund som særligt anbefaler Vichys Neovadiol Rose Platinium og Neovadiol Magistral, som de gode hudplejevalg. Især efter overgangsalderen.

”De er specielt designet til at imødekomme behovene hos postmenopausal hud med ingredienser, der modvirker effekten af lavere østrogen på huden,” siger Carl Kyrklund.

Her er 5 gode produkter til dig, der både gennemgår og er ovre overgangsalderen

Hvad skal jeg spise for at optimere min hud under overgangsalderen?

Kort og godt: Fyld op med kalk og D-vitamin – og skær ned på fedt og sukker, lyder rådet fra Vichy.

Spis en kost, der er rig på sunde omega-fedtsyrer, som fx laks, avocado og kokosnøddeolie. Omega-olier kan være med til at forbedre hudens udseende. Antioxidantrige fødevarer, såsom frisk frugt, grøntsager, sojaprodukter og grøn te har også vist sig at hjælpe med at reducere oxidativt stress i overgangsalderen, hvilket kan føre til hurtigere aldring. Sidst men ikke mindst: Sørg for at få masser af kalk og D-vitamin – de er begge vigtige for din knoglesundhed.

Anbefalet til dig