Hårfjerning med sugaring
Foto: Getty Images

Hårfjerning: Permanent med laser, voks, threading eller sugaring?

Det skal du vide, inden du får en professionel hårfjerning

Sugaring, threading eller permanent hårfjerning med laser? For os rimer det hele på smerte, men det behøver det ikke – vi har finkæmmet markedet for hårfjerningsmetoder for dig, så du kan opnå det bedste resultat og blive hårfri på den måde, der passer bedst til dine behov.

Vil du af med din uønskede hårvækst én gang for alle, kan du få fjernet den med laser, hvilket er smertefuldt, men også effektivt. Du kan også benytte en ældgammel hårfjerningsmetode fra Mellemøsten eller ty til den klassiske voksning, der giver din skraber en pause.

LÆS OGSÅ: Voks, skraber eller epilering? Sådan klarer du hårfjerning selv

Vi har testet dem alle, og giver dig de bedste tips og tricks samt erfaringer, her.

Sugaring

Sugaring er en tusind år gammel metode, der stammer fra Mellemøsten og er en metode, hvor der benyttes en masse lavet af sukker, citron og vand. Sukker virker antibakterielt, så risikoen for infektion er minimeret. Metoden kan bruges på hele kroppen og fjerner selv de fineste år.

Sugaring er i princippet det samme som en voksning – hårene trækkes ude med roden, men da de trækkes ud i deres naturlige vækstretning, er behandlingen mere skånsom. Pris og holdbarhed er det samme, men sugaring har dog den fordel, at håret ikke behøver at være så langt. Sugaring anses også for at være en mindre smertefuld og mere effektiv metode end voksning, men det er vist en smagssag. Vi synes, at begge dele gør rimelig av.

Laserbehandling

Vil du af med din uønskede hårvækst én gang for alle, kan du få fjernet det med laser, hvilket er smertefuldt, men også effektivt. Med laserbehandling fjernes hårene permanent over ca. tre behandlinger, afhængigt af hårtype og område – det kræver dog først og fremmest, at dit hår er mørkt nok til at laseren kan ”se” det, og at du har god tid.

Du kan få fjernet hår i armhulerne, bikinilinjen, ansigtet og på skuldre, ben eller ryg. Der skal gå 1-3 måneder mellem hver behandling, og du må gerne barbere dig i perioden, men ikke bruge voks. Huden må ikke udsættes for sollys i to uger efter behandlingen. Optimalt set skal der nemlig gå seks uger mellem hver laserbehandling for at sikre at alle hårsække bliver ødelagt af laserens lys. Det er nemlig kun de hårsække, der er i aktiv vækstfase, som bliver ramt af laseren, så derfor kan det godt tage 3-6 måneder at blive al hår kvit.

Threading

Mørke hår på overlæben kan du sagtens komme af med på en smertefri og ukompliceret måde, nemlig med threading, hvor bomuldstråd vikles om hårene og hives op i hurtige bevægelser. Tråden er ikke i kontakt med huden, og den bliver derfor ikke irriteret, som tilfældet kan være med voks.

Ligesom sugaring stammer threading fra Mellemøsten og er en effektiv metode til at fjerne uønsket hårvækst i ansigtet. Med en snoet bomuldssnor og en hel del fingerfærdighed fanges hele rækker af hår og trækkes ud med rod. Threading bruges primært til at fjerne uønsket hårvækst fra kinder, hage og overlæbe, men også øjenbryn kan formes til perfektion med denne teknik.

Voksning

Voksning

Skal du på ferie og vil have glatte ben uden at bekymre dig om barbering, er voks svaret. Dit hår vokser i tre forskellige faser, så hvis du vil have samtlige hår fjernet inden sommersæsonen starter, er det nu, du skal i gang. Voksning er nemlig et langsigtet projekt, der kræver en regelmæssig behandling med 3-4 ugers mellemrum, men i tiden derimellem kan du nyde, at du slipper for at hive skraberen frem hver/hver anden dag.

Fordelene ved voksning er blandt andet, at håret fjernes ved roden og resultatet er derved længere varigt, og at du slipper for stubbe. Til gengæld tager behandlingen tid, hårene skal have en vis længde, før de kan fjernes, og der kan opstå en rødmen efter voksning, som dog fortager sig efter en dags tid. Du opnår det bedste resultat ved at skrubbe og fugte huden dagen forinden behandlingen, samt selvfølgelig have hygiejnen i orden og give huden ro efter.

Udover, at hygiejne er essentielt, når du skal vokses, så er der et par andre tips, vi vil give dig. Bruger din behandler ikke handsker, desinficerer sin pincet eller saks, er håndklædet ikke rent og andet i den dur, så gå hellere igen. Du har ikke lyst til at få bakterielle infektioner i intimområdet.

  1. Lad skraberen ligge, og lad håret vokse 2 uger før, du har din behandling. Det er ærgerligt, hvis du møder frem på dagen og bliver sendt hjem, fordi dine hår ikke er lange nok.
  2. Gør det ondt at blive vokset? Ja. Du må lide for skønheden, men du kan mindske smerten ved at købe lokalbedøvelsessalven "Elam" på apoteket. Smør den på halvanden time før behandlingen. Når huden er smurt ind, dækker du til med plastfilm, der først fjernes til behandlingen. Du kan også tage to Panodiler en halv time før.
  3. Under behandlingen har du et håndklæde over din mave, så du ikke er helt blottet. Det kan måske virke grænseoverskridende at blotte sig, men behandleren er professionel – de har gjort det utallige gange og er optaget af, hvilket stadie dine hår er i, og hvordan lige netop din type hår skal gribes an.
  4. Efter behandlingen skal du selv holde din hud ved lige for at undgå indgroede hår. Brug en eksfolierende skrub og fugt huden efter bad med en olie eller creme, der ikke virker tilstoppende. Det kan være mandel-, avokado eller jojobaolie.
  5. Hvad med vedligeholdelse? Du skal holde din behandling ved lige med en behandling ca. hver fjerde uge alt afhængigt af hårtype og behov. Der vil vokse hår frem efter ca. to uger, men de er små og fine, så huden forbliver blød og glat.
Se, hvad vi ellers skriver om: Hårfjerning, Hår, Skønhed og Kroppen