Hårfjerning med sugaring
SPONSORERET indhold

Det skal du vide, inden du får en professionel hårfjerning

Voks, sugaring, threading eller laser? Der findes mange forskellige midler, der kan tages i brug i kampen mod kropshårene. Vi har testet de forskellige metoder.

Af: Emilie Luna Rasmussen og Julie Bruun Lund Foto: Getty Images
07. jun. 2021 | Mode | ALT.dk

Bærer du dine kropshår med stolthed og er ligeglad med, at de sidder lige dér i armhulen. Fint, du er ikke alene – og du sparer desuden dig selv for en masse penge og smerte.

Kan du derimod ikke slå dig til tåls med de genstridige mørke hår på kroppen, er du bestemt heller ikke alene. Men det kan være en jungle at finde hoved og hale i de mange hårfjerningsmetoder. Vi har derfor testet og undersøgt de forskellige metoder.

LÆS OGSÅ: Sådan fjerner du mørke hår i ansigtet

Du får desuden gode råd til pleje af huden imellem behandlingerne, så du opnår det bedst mulige resultat og undgår indgroede hår. Bliv klogere her.

Sugaring

Sugaring er oprindeligt et mellemøstligt fænomen og har eksisteret i flere århundreder. Det er en hårfjerningsteknik, hvor man bruger en sukkermasse til at fange selv de mindste og fineste hår. Sukkermassen påføres imod hårenes groretning for herefter at blive trukket ud i deres naturlige groretning.

Det er langt blidere mod huden at bruge sukker fremfor voks – hvorfor det er dét, man bruger, når man skal have lavet en brazillian eller have fjernet hår under armene, hvor huden er mere sart end fx på benene. Sugaring fungerer dermed også til dig, der har sart eller tør hud.

En ekstra bonus ved sugaring er, at man vil opleve færre knækkede og indgroede hår på grund af den særlige teknik. Hårene tvinges nemlig ikke ud i en unaturlig retning, som den gør, hvis man hiver hårene ud mod sin groretning som ved voksbehandlinger.

Teknikken er afprøvet på benene, under armene og som brazilian. Fælles for alle behandlinger med sugaring er, at hårlængden som minimum skal være 0,5 mm, før de kan fjernes med sugaring. Altså: Lad det gro.

Beauty Avenue

Smertegrad: Der er ikke nogen grund til at pakke tingene ind: Får du lavet din første brazillian, vil du opleve, at det gør ondt. Rigtig ondt. Heldigvis bliver det gradvist mindre og mindre fra gang til gang, fordi hårene bliver finere og finere og rødderne knap så genstridige. Dét til trods er det smerten værd. For hvilken blød og glat følelse, torturen efterlader.

Resultat: Alt er blødt, og der er ikke så meget som et enkelt hårstrå tilbage. Værd er det dog at nævne, at en brazillian ikke er 1:1 med (hvad mange måske tror), at man er helt hårløs mellem benene – det vælger man selv. Det er nemlig også muligt at få lavet ”striben” eller ”trekanten”. Du kan altid læse denne artikel, inden du beslutter dig for, hvor drastisk du går til værks.

Pris: Fra 400 kr.

Laserbehandling

Her refererer vi til maskineriet, der efter gentagende gange kan fjerne hår fra kroppen ”permanent”.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, og det er det også lidt. Man kan nemlig aldrig blive 100 % hårfri, da dine hårsække  dels kan ligge i dvale eller blive påvirket af hormonelle forandringer, som kan få dem til at gro igen.  

Fælles for alle laser-behandlinger med permanent hårfjerning er, at områderne skal barberes på dagen eller dagen før, men må hverken vokses eller fjernes med sugaring i 14 dage inden eller mellem behandlingerne, da hårroden skal forblive nede i hårsækken, så den kan rammes af laseren.

Det er desuden vigtigt, at man undgår at solbade i en til to uger op til behandlingen og 24 timer efter – hvor du desuden skal undgå at træne og ture i saunaen.

En til to uger efter første behandling vil hårene falde ud af sig selv, og man vil derfor opleve at være hårfri, indtil der kommer nye hår i vækst. Dem må du gerne barbere væk mellem behandlingerne.

Der findes flere klinikker, der tilbyder forskellige former for permanent hårfjerning. Vi har testet to af dem her, hvor vi fik udført behandlingen på underben, under armene og i bikinilinjen.

Smooth

Smooth er en ny type laserbehandling indenfor permanent hårfjerning. Den nye teknologi er udviklet af tyske ingeniører og går under betegnelsen X-laser, som indeholder en trippel bølgelængde.

De tre bølgelængder betyder i korte træk, at laseren kan bruges på alle hudfarver samt fjerne lyse hår og dun i ansigtet i modsætning til andre lasere, der er mest effektive på mørke hår og lys hud. Derudover skal der kun gå fire uger mellem hver behandling, og du kan  forvente at være 70-90 % hårfri efter 4-6 behandlinger alt efter din hårvækst.   

Smertegrad: Under armene er det kolde gelé, det eneste man kan mærke, selvom laseren er skruet op på fuld styrke. I bikinilinjen nev det en smule, men det var på ingen måde smertefuldt.

Resultat: Efter omkring 10 dage begyndte hårene i bikinilinjen og under armene at falde ud af sig selv, og i dagene efter skete det samme på benene. Da hårene begyndte at vokse ud igen, var der flere plamager uden hår på benene og markant færre hår i bikinilinjen og under armene. Imellem første og anden behandling, som belv foretaget med en måneds mellemrum, var det kun nødvendigt med barbering to gange på områderne.

Pris: 950 kr. for armhuler og bikinilinje pr. gang.

Retouch Clinic

Hos Retouch Clinic bruger de en diodelaser, der udelukkende er designet til at udføre permanent hårfjerning i modsætning til fx en IPL-maskine. Det betyder bl.a., at behandlingen er mere effektiv og skånsom. Når laserlyset kommer i kontakt med melanin (naturlige farvepigmenter i hud og hår), varmer det hårsækkene op til 70 grader, så de dør. Derfor har behandlingen også størst effekt, hvis man har en høj koncentration af melanin, altså mørke hår, og tilsvarende lys hud, da risikoen for forbrændinger er større ved en mørkere hud, hvor koncentrationen af melanin ditto er høj.

Hårene har forskellige vækstfaser, så behandlingen skal gives med 10 ugers intervaller, og der skal som regel 8-10 behandlinger til for at blive 90 % hårfri. Derefter kan det være nødvendigt med én behandling årligt for vedligeholdelse.

Smertegrad: Forestil dig en let nappen. Sådan føles det cirka, og gør dermed ikke sønderligt ondt.

Resultatet: Behandlingen blev udført på underbenene inklusiv knæområdet. Efter et par uger faldt hårene ganske rigtigt af. Siden er hårene vokset ud igen, men de vokser ikke så tæt mere – og dét kun efter en enkelt gang.

Pris: 2.000 kr. for underben pr. gang.

Voksning

Voksning

Skal du på ferie og vil have glatte ben uden at bekymre dig om barbering, er voks svaret. Dine hår vokser i tre forskellige faser, så hvis du vil have samtlige hår fjernet, inden sommersæsonen starter, er det nu, du skal i gang. Voksning er nemlig et langsigtet projekt, der kræver en regelmæssig behandling med 3-4 ugers mellemrum, men i tiden derimellem kan du nyde, at du slipper for at hive skraberen frem hver/hver anden dag.

Behandlingen tager desuden tid, hårene skal (ligesom ved en behandling med sugaring) have en vis længde, før de kan fjernes. Du opnår det bedste resultat ved at skrubbe og fugte huden dagen forinden behandlingen (præcis ligesom inden en behandling med sugaring), samt selvfølgelig have hygiejnen i orden, og give huden ro efterfølgende, hvor den kan være både rød og hævet. Det fortager sig dog efter en dags tid.

Fordelen ved voksning er, at hårene fjernes ved roden, og at resultatet derfor varer ved i længere tid.

Ulemperne er derimod, at hårene hives ud mod groretningen, hvilket øger risikoen for indgroede hår. Dertil kan en voksbehandling være hård ved huden. For mens sukkermassen, man benytter ved sugaring kan påføres det samme sted flere gange, kan voks maksimalt påføres en-to gange på det samme område, da man ellers risikerer at lave hudafskrabninger. Har du fx sensitiv hud, vil sugaring derfor være mere oplagt end voks – ligesom voksning af intime områder heller ikke er at foretrække. Her er sugaring mere skånsomt.

Smertegrad: Ja, det gør ondt at blive vokset, men du kan mindske smerten ved at købe lokalbedøvelsessalven Emla på apoteket. Smør den på halvanden time før behandlingen. Når huden er smurt ind, dækker du til med plastfilm, der først fjernes til behandlingen. Du kan også tage to Panodiler en halv time før. Eller bare bide smerten i dig...

Resultat: Efter behandlingen skal du – ligesom ved sugaring – sørge for at eksfoliere og fugte huden for at undgå indgroede hår. Dine ben er glatte efter endt behandling, og de kræver først en ny behandling efter små fire uger. Der vil vokse hår frem efter ca. to uger, men de er små og fine, så huden forbliver blød og glat.

Pris: Fra 175 kr. hos klinikken Aglaia.

Threading

Mørke hår på overlæben kan du sagtens komme af med på en smertefri og ukompliceret måde, nemlig med threading, hvor bomuldstråd vikles om hårene og hives op i hurtige bevægelser. Tråden er ikke i kontakt med huden, og den bliver derfor ikke irriteret, som tilfældet kan være med voks.

Ligesom sugaring stammer threading fra Mellemøsten og er en effektiv metode til at fjerne uønsket hårvækst i ansigtet. Med en snoet bomuldssnor og en hel del fingerfærdighed fanges hele rækker af hår og trækkes ud med rod. Threading bruges primært til at fjerne uønsket hårvækst fra kinder, hage og overlæbe, men også øjenbryn kan formes til perfektion med denne teknik.

ALT.dk var inviteret af klinikkerne Smooth, Retouch Clinic og Beauty Avenue til at teste hhv. permanent hårfjerning og sugaring.

Anbefalet til dig