spørgsmål til gynækolog
SPONSORERET indhold

10 spørgsmål du ikke tør stille din gynækolog. Nu har vi gjort det for dig

Foretrækker gynækologer, at man har trimmet sin kønsbehåring?

Af: Tilde Mariann Broge-Starck Foto: All Over Press
23. feb. 2017 | Sundhed | ALT.dk

Kan man gå til gynækolog, når man har menstruation? Synes hun, jeg lugter? Burde jeg have barberet mine skamlæber inden? ALT.dk har stillet alle de spørgsmål, der farer gennem hovedet på dig, når du ligger der med benene i gynækologens bøjler. Læs her, hvad gynækolog Christine Felding svarer på dem.

Hvilke symptomer er kvinder ikke nok opmærksomme på?
- Det er afhængigt af alderen. Hos ældre kvinder, der er forbi overgangsgalderen, er det blødning. Jeg havde en patient forleden, der havde haft pletblødninger. Jeg spurgte, hvor længe det havde stået på. "Tja, i hvert fald nogle måneder. Måske et års tid". "Ok", tænkte jeg, "så behøver jeg faktisk ikke at undersøge hende nærmere". Det var livmodercancer. Min sygeplejerske, som talte med hende i telefon inden, kunne stille diagnosen allerede der. Selvfølgelig undersøgte jeg hende, og jeg kunne jo se det med det samme. Det er et tegn, som vi gerne vil have, folk kommer med: Blødninger efter overgangsalderen.

- Hos de yngre er der ikke nogen specifikke symptomer. Det er mere udefinerbart. Men det kan være, der er noget, der føles anderledes. At det gør ondt, at man pludselig skal tisse oftere, eller hvis man pludselig taber sig i vægt uden at ville det.

LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål, du ikke tør stille en kvinde med store bryster. Nu har vi gjort det for dig

Kan man gå til gynækolog, når man har menstruation?
- Ja da. Der er nogle, der prøver på at aflyse. Det får de ikke lov til. Indtil for et par år siden kunne man ikke tage den celleprøve, der screener for livmoderhalskræft, hvis man havde menstruation. Det eneste, man ikke gør under menstruation i dag, er at sætte en spiral op. Der vil man gerne gøre det lige efter.

Hvad er det mest irriterende spørgsmål, man bliver stillet som gynækolog?
- Jeg ved ikke, om der er nogen særligt irriterende spørgsmål. Folk spørger jo ikke for sjov. De spørger, fordi der er noget, der bekymrer dem.

Se det store udvalg af intimplejeprodukter hos med24.dk (sponsoreret)

Foretrækker gynækologer, at man har trimmet sin kønsbehåring?
- Gynækologer er bare så ligeglade. For 10-15 år siden var det muslimske kvinder, der var barberede. Nu er det rigtig mange, også etniske danskere. Det er blevet mode. De eneste gange, jeg beder folk barbere sig, er når jeg skal operere dem, og håret sidder i vejen, men ellers er jeg fuldstændig ligeglad. Hårene har en funktion. Jeg oplever nu, at mange flere kommer til gynækolog, fordi de synes, deres indre skamlæber er for store. De er altid barberede! Så spørger jeg: "Du er godt klar over, at det der er en selvhenter?". Så glor de på mig, som om jeg ikke er rigtig klog. "Hvis du nu havde hår der nede, så ville de jo beskytte dine skamlæber, så du ikke var generet af, at de kommer i klemme, når du cykler," siger jeg.

LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål du ikke tør stille en modeblogger. Nu har vi gjort det for dig

Stiller folk upassende spørgsmål om deres underliv, når du sidder til et middagsselskab?
- Ja. Det sker. Men jeg er ret god til at snakke udenom. Jeg gør dog ikke ligesom advokaterne gør i vittighederne: "Her har du min regning", når jeg har besvaret spørgsmålet. Men det kunne jeg godt have lyst til. Nogle gange får de væltet en helt masse ud, og jeg tænker: "Åh shit, skal jeg nu høre på det? Lad mig dog spise min bøf i fred!".

Man kan have tandlægeskræk, men oplever du også, at patienter har gynækologskræk?
- Det værste er at blive sammenkoblet med tandlægerne: "Ja, i dag skal jeg til tandlæge, gynækolog og revisor," siger de. Når jeg skal undersøge en patient, og kan mærke, hun er lidt anspændt, så snakker jeg om alt muligt. Og kan jeg mærke, det er helt galt, så ringer jeg på min lille klokke, så kommer min sygeplejerske ind, og hun kan jo snakke lige så meget, som jeg kan og aflede. På lægesprog kalder vi det "konversationsanæstesi", altså: Bedøvelse i form af snak. Det er meget effektivt. Jeg kan gennemføre en hel gynækologisk undersøgelse, uden patienten opdager det.

Oplever du nogensinde, at patienter har dårlig intimhygiejne?
- De fleste har spulet sig grundigt, inden de kommer, og selv med dem, der siger, de kommer lige fra arbejde og derfor ikke har været i bad, der synes jeg ikke, det er noget problem. Det eneste, der kan være et problem, er de gamle tissekoner, og der er det ikke pga. dårlig hygiejne. Det er jo fordi, de tisser i bukserne, og det kan godt lugte lidt ilde.

LÆS OGSÅ: 11 råd du ikke kendte i forvejen: Sådan slipper du af med din blærebetændelse

Er det nogensinde ulækkert at undersøge en patient?
- Det er meget sjældent, jeg synes, noget er ulækkert, men der kom faktisk en højgravid kvinde, der havde noget kløe. Hun lægger sig op på briksen, og så er hende numsehul fuldstændigt levende af orm. Puha. Det er ikke noget, jeg ser ret tit. Jeg kunne godt forstå, hun havde kløe. Det er jo noget, man kan behandle. Børneorm er jo ikke noget slemt i den forstand. Det syntes jeg faktisk, var lidt ulækkert, men ellers nej.

Hvad er det mest irriterende patienter gør, når de er ved gynækolog?
- Der er én ting. Det sker nogle gang, at de tørrer sig i rumpen efter en undersøgelse, så tager de tøj på, og prøver så at give mig hånden til farvel uden at vaske hænder først. Det har jeg lidt svært ved at acceptere, faktisk.

Når man ved så meget om underlivssygdomme, som du gør, risikerer man så at blive hypokonder og tro, at man fejler alt muligt?
- Det kan man jo ikke bruge sin tid på.

LÆS OGSÅ: 7 årsager til at din skede klør noget så forfærdeligt

LÆS OGSÅ: Stærk mad og 6 andre ting, der får dig til at tisse mere end dine veninder

LÆS OGSÅ: Her er tabuet der ødelægger dit sexliv