Forskel på mænd og kvinder

Foto: Wayne Tippetts/REX

Forskel på mænd og kvinder

6 ting vi ubevidst gør, der ødelægger vores forhold

To eksperter stiller skarpt på, hvad vi skal gøre for at bevare gnisten.

Du har sikkert også set filmen 'How to lose a guy in ten days', hvor mindre flatterende kvindelig adfærd bliver sat på spidsen for at drive en mand væk på rekordtid. Og selvom du måske ikke har navngivet hans ædlere dele efter en prinsesse, er der stor sandsynlighed for, at du nogle gange glemmer, at det er en mand, du er i et forhold med - selvom forskellen på dem og os skulle være til at få øje på. Vi bad de to eksperter, sexolog Jakob Olrik og parterapeut Martin Østergaard, dele deres erfaring med, hvad kvinder typisk kommer til at gøre, der virker som kryptonit på supermand derhjemme.

LÆS OGSÅ: Julie fjernede sine silikonebryster efter 14 dage: ”Det var ikke udseendet af dem, men følelsen indeni”

Brok er det rene gift
- Kvinders brok er virkelig, virkelig destruktiv for et parforhold. Det er, modsat hvad mange måske tror, ikke konstruktiv kritik. Med brok tager du ikke stilling til dine egne grænser, men peger fingeren ad alle andre end dig selv. Det modsatte af at brokke sig er at sige fra og sætte grænser, og det er noget helt andet. Når du sætter grænser tager du udgangspunkt i dig selv. Det kan f.eks. være, hvis du siger: "Jeg bliver ked af det, når jeg oplever at... Er der mulighed for at vi kan gøre det på en anden måde" i modsætning til: "Hold kæft, hvor er det bare latterligt, når du...", som er langt fra konstruktivt. Tal ud fra dig selv, og de følelser du har. Hvis du brokker dig over ham, er det rent gift for både ham, dig selv og forholdet. Om det så er vejrmanden, der er åndssvag eller kollegaen, der er dum. Uanset om det er ham eller samfundet, den er gal med, er brokken en hurtig genvej til at få det godt med dig selv, men det er som at tisse i bukserne for at holde varmen, så lad være!
- Jakob Olrik

Skal vi tage til Paris i 2021?
Det er fint nok, at du gerne i efteråret 2015 vil planlægge sommerferien 2016. Det vil kvinder som regel gerne, men mænd er ofte mere spontane end kvinder – og det er der ikke noget galt i, for du skal selvfølgelig forvente, at han også vil bidrage til planlægningen af jeres fælles liv, men skru ned for dine forventninger til hans engagement og lyst til at medplanlægge og tag det ikke som udtryk for, at han ikke vil med på sommerferie, men bare at han fungerer mere spontant. Han bliver dræbt af alt den planlægning. Nøjes med at orientere ham og høre, om han kan sige ok til det, du har lyst til, for I skal selvfølgelig være enige. Du skal bare erkende, at han nok har det anderledes med, at det skal gøres allerede nu. Mænd har lyst til frihed, og det er begrænsende at planlægge, hvor kvinder godt kan lide at se frem til noget. Også hvad skal vi lave i næste weekend.
- Martin Østergaard

LÆS OGSÅ: Her er rådene til dig, som er introvert

Xtreme man makeover!
- I er forelskede, kan ikke holde jer fra hinanden. I flytter sammen og så sker det. Først skal højtalerne ud, så skal garderoben skiftes og forholdet til moren ændres. Kvinden vil lave om på sin mand, og det er der ingen mænd, der vil eller burde finde sig i. Enten går han eller også føjer han sig og retter ind, og så gider du ham alligevel ikke. Kvinden tager her et overansvar. Den hårde forklaring er, at hun slipper for at tage ansvar for sig selv og slipper for at se på, hvad hendes eget bidrag er. Det er som en sygeplejerske, der er afhængig af, at der er en patient. Hverken manden eller kvinden bliver glade af det. Hvis du som kvinde har oplevet det én gang i et forhold, vil du også opleve det fremover, hvis du ikke gør noget. Det handler nemlig ikke om ham, men om dig. Du skal i stedet fokusere på at være det interessante, spændende og eventyrlige kvindemenneske, du ønsker være, og så er det hans ansvar at udvikle sig med dig. Du skal ikke tage ansvar for hans udvikling; at han er sund, ikke ryger osv. Det er på tide, at du indser, du har købt en "brugt vogn". Og ja, den har nogle rustpletter, men det har du også!
- Jakob Olrik

Det er ikke nok at knalde som kaniner
- Hvis man er i et parforhold, hvor man ikke føler, man bliver imødekommet på sin kropslighed og korporlighed, så har man et problem. Vi er seksuelle væsner, og har I ikke lyst til sex, handler det om, at I måske mere er blevet søskende, der bare hygger sig eller er skide sure på hinanden. Løsningen er ikke bare at knalde som kaniner, for så gør I det måske, når I har en konflikt for at knalde jer fra den. Det er vigtigt, at forstå, at jeres sexlyst er et symptom på det liv, I ellers lever. Ellers kan du jo som kvinde bare have pligtsex, men sex i sig selv løser ikke noget. Det er et symptom. Det er ligesom utroskab, som I i virkelighed er to om, selvom der er én, der er bødlen. Der er jo ikke nogen, der bare er utro – der har været noget, som ikke har fungeret i mellem her. Måske har der har ikke været nok sex, eller for meget brok. Begge parter skal tage ansvar for forholdet.
- Jakob Olrik

Så gør dog noget, kvinde!
- Kvinder fortæller om deres følelser. Om hvad de er glade for og utilfreds med. Det er deres måde at være mennesker på. Sådan fungerer mænd bare ikke. Når du kommer hjem og taler om "hende den irriterende", tænker han, hvorfor gør du så ikke noget? Han forstår ikke de fine nuancer. Og mænd hører det ofte som personlige kritik, hvis kvinderne siger noget om forholdet: "Jeg savner, at vi ser flere mennesker og par til middag". Han hører det mere som: "Du er en fucking eneboer". Men kvinder gør det for at kvalificere, og andre kvinder forstår det som engagement og råd. I dit forhold skal du i stedet handle og invitere det der par og bagefter sige "hold kæft, det var fedt" så du i stedet skaber det, du savner, og gør det til en positiv udmelding, som giver manden en positiv oplevelse.
- Martin Østergaard

Mindre makeup, mere samvær
- Det er jo ikke noget, kvinder kun lægger under for, men der findes en helt særlig form for selvoptagelse, som gør at, du fjerner dig fra manden. Typisk hvis du går mere op i dit udseende end at være til stede. Det kan også være hjemmet, der skal fremstå på en bestemt måde. Det bliver en facade, som fjerner dig fra samværet og nærheden. Der er nogle grænser, og den store forskel ligger i, om du dyrker dit hjem og udseende eller om du nyder det. Selvoptagetheden handler om, at du dyrker det – i stedet for at lade ham nyde din krop, dyrker du den måske i fitnesscenter. Der er ikke noget galt i at træne, men problemet ligger lidt i ordet selvOPTAGET. Du har parkeret bilen på din egen selvfede parkeringsplads. Det er en tendens i tiden, som vi kollektivt sætter som en værdi, men det er også det, som i sidste ende gør, at vi bliver ensomme – også i vores forhold. Vi tror, vi bliver lykkelige, men vi skubber det vigtige fra os. Mænd gør det måske mere med penge.
- Jakob Olrik

LÆS OGSÅ: Se de smukke Oscarkjoler, der især havde én ting til fælles

LÆS OGSÅ: Problemer med at sove? Her er løsningen

LÆS OGSÅ: "Mine forhold starter passioneret og ender smertefuldt"

Se, hvad vi ellers skriver om: Kroppen