Det mener eksperterne om Sellerikuren
Foto: Getty

Det mener eksperterne om Sellerikuren

Selleri hjælper til en bedre fordøjelse og spæder til med gode vitaminer og mineraler, men derudover skal du ifølge eksperterne ikke forvente mirakler

Er selleri en mirakelgrøntsag?

BJC: “Det, at du begynder din morgen med en sellerijuice, kan betyde, at du får mere opmærksomhed på dagens måltider. Du vil være mere tilbøjelig til at spise sundt til frokost og aften, da du ellers kan føle, at du sætter din sunde indsats over styr.

Derfor er det måske ikke sellerijuicen i sig selv, der hjælper, men det at du har en øget motivation for at være sund generelt. Hver gang du går ind og ændrer noget rent sundhedsmæssigt, vil du opleve en effekt i begyndelsen, fordi du er meget bevidst, og så er det lige meget, hvad der er fysiologisk, og hvad der er psykosomatisk. Det virker, og det er det afgørende.”

JMB: “Nogle grøntsager er så kedelige som tørre kiks, og sådan en har selleri altid været. Når den kommer på bordet, er den ofte den sidste, der bliver spist. Nu er der en amerikaner, der har fået solgt den som noget helt særligt, og det er heller ikke forkert, at selleri – ligesom mange andre grønne grøntsager – er en god grøntsag med mange fibre og ingen kalorier.

Derudover har den vitaminer og nogle salte mineraler som kalium, calcium og natrium. Som udgangspunkt er der intet galt med selleri, og det er kun sundt at begynde dagen med en grøntsagsjuice, men at den er svaret på alverdens sygdomme, har jeg svært ved at tro på.”

Læs også: Vi har testet sellerikuren: "Juicen har gjort en forskel for min fordøjelse"

Men gør sellerijuicen noget for din sundhed?

JMB: “Det er klart, at hvis du spiser meget selleri, så bliver du generelt sundere, end hvis du ikke gør det. Sådan er det med alle grøntsager. Det giver noget til fordøjelsen, og det giver en behagelig start på dagen. Og så kan det være med til, at du får et fornyet fokus på din sundhed.

Jeg forstår blot ikke, hvorfor tendensen ikke bare bliver solgt på, at her har vi en sund juice, der gør dig godt, i stedet for at lave en overdrevet anprisning af det. Men jeg er måske bare en simpel læge, og jeg ved jo godt, at skal de sælge det, så kan de ikke nøjes med at sige sådan.”

Vores testperson har netop fået en forbedret fordøjelse – skyldes det så sellerien?

JMB: “Grøntsager og fibre er generelt gode for fordøjelsen, så selleri kan helt sikkert have en god effekt. Spiser du sellerien rå, vil det måske være endnu bedre, så du får mere tekstur med, men juicen er også god, og den giver hende meget væske. Hendes oplevelse er et godt vidne på, at sellerijuicen gør godt, hvis du har fordøjelsesproblemer.”

Hun oplever også, at hun sover bedre om natten?

JMB: “Der er en god forklaring på, at hun sover bedre. Normalt har hun kun afføring hver tredje dag, og det er for sjældent for de fleste mennesker i forhold til det normale. Når du går så sjældent på toilettet, kan du få ondt i maven, og det gør, at du sover dårligt, så en hyppigere afføring giver også nogle mere rolige nætter. Selleri som sådan gør ikke noget for søvnen, men indirekte gør den så alligevel, fordi den er med til at ændre på hendes afføringsmønster, så det bliver mere naturligt.”

Hvorfor tager vi de her trends til os?

BJC: “Det er ikke usædvanligt, at der ind i mellem kommer et nyt superfood, som bliver præsenteret som ultra superfood’et. Det er nemt at grine af, men for mange er der noget psykologisk appellerende i, at det fikser alting, for tænk, hvis der virkelig var én enkelt ting, som kunne sørge for et vægttab og frisætte os for den dårlige samvittighed, der ulmer over, at vi ikke altid er så sunde, som vi kunne tænke os. Samtidig er retorikken omkring tendensen meget effektfuld.

Du drikker noget grønt på tom mave, som måske ikke smager så godt, men netop derfor vil mange tænke, at det sikkert virker. Man kan sige, at det har en autencitet og en renhedstanke, som mange vil finde fornuftig. Tendensen taler sig også ind i kritikken af den traditionelle lægevidenskab og alt det, som den ikke kan hjælpe dig med, som er en retorik, der efterhånden er så vel- etableret, at den vækker stor genklang i visse dele af befolkningen, uanset om det handler om gluten, mælk eller sukker.”

Læs også: Jeg har 10 kilometer til arbejde, som jeg gerne vil bruge på effektiv cykeltræning. Hvad gør jeg?

Hvorfor appellerer superfoods så meget til os?

BJC: “Vi har så sindssygt travlt og vil gerne ændre på alt muligt fra at dyrke mere motion og spise sundere til at være mere effektive på arbejdet og bruge mere tid med vores børn.

Mange af tingene er dog indbyrdes modstridende, vi kan for eksempel ikke både arbejde mere og samtidig være mere sammen med vores børn, så når der kommer superfoods på banen, der kan give os det hele på den halve tid, er det appellerende. Det sælger en drøm og et håb, som jo aldrig kan skade, så hvorfor ikke prøve? Det er lidt ligesom at spille Lotto.”

Har selleri antiinflammatoriske egenskaber?

JMB: “Nej. Jeg er meget undrende over påstande omkring mad og deres antiinflammatoriske egenskaber. Det er klart, at hvis du erstatter et dagligt stykke wienerbrød med 4,7 deciliter sellerijuice, så vil den have en antiinflammatorisk effekt, men spiser du i forvejen en sund og varieret hverdagskost og tilføjer sellerijuice, så tror jeg ikke på, at den virker antiinflammatorisk. Det er der ikke noget rationale bag.”

Har saltene i selleri særlige egenskaber?

JMB: “Nej. Selleri har salt i sig i form af kalium, calcium og natrium, men det er ikke vidundersalte.”

Er saltet i sellerien med til at skylle affaldsstoffer ud af kroppen?

JMB: “Nej. Du har de affaldsstoffer, du har.”

Kan selleri mindske stress?

JMB: “Måske kan den tid, hvor du står og juicer om morgenen, give en zen-fornemmelse. Det giver en pause, hvor du har tid til at samle tankerne, og den ro kan give en fornemmelse af, at du begynder dagen bedre, end hvis du farer ud ad døren. Men det er ikke sellerien, der gør det. Du ville få den samme fornemmelse, uanset hvad du stod og juicede.”

Anthony Williams påstår, at han har synske evner. Hvad betyder det for trenden?

BJC: “Den her type trends kan sagtens opstå og blive populære på kort tid uden, at folk undersøger, hvor de kommer fra. Masser af mennesker kan drikke sellerijuce hver morgen uden, at de nogensinde har hørt navnet Anthony Williams eller har noget begreb om, at han taler med overnaturlige væsener.

Typisk spredes tendenser som denne gennem veninder, de sociale medier eller kendte mennesker, som påvirker os. Ligesom alle mulige andre sundhedstrends af den her type, er sellerijuicen sandsynligvis glemt om tre år.”

Om eksperterne

Jens Meldgaard Bruun (JMB) er overlæge ved Steno Diabetes Center Aarhus og professor tilknyttet Institut for klinisk medicin på Aarhus Universitet og Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Bodil Just Christensen (BJC) er antropolog og ph.d. og har i en årrække forsket i de sociale aspekter af spisning, sundhed, fedme og vægttab ved Københavns Universitet og nu på DTU Fødevareinstituttet.

Se, hvad vi ellers skriver om: Juicekur, Slankekur og Vægttab