Det sker der i kroppen når du flyver

Foto: Alamy.com

Det sker der i kroppen når du flyver

Ændret lufttryk, meget lidt plads og tør luft. Alt det finder du i en flyver, og det har en hel del konsekvenser for din krop.

Ører
Når flyet letter, falder lufttrykket, hvilket betyder, at der opstår en forskel i trykket mellem kabinen og i mellemøret. For at udligne forskellen lukker kroppen luft ud af mellemøret, hvilket giver en poppende fornemmelse. Hvis du er forkølet eller har mellemørebetændelse, vil slimhinden i ørets eustatiske rør være svulmet op. Det vil derfor være sværere for øret at udligne trykket, og så er det, at du får trykken og smerter i mellemøret. Når flyet lander, stiger trykket, og øret skal igen tilpasse sig.

Væskebalance
Den luft, som flyet tager ind udefra, er tør, hvilket betyder, at luftfugtigheden inde i flyet falder til omkring 20 procent, som er en del lavere end de 40-70 procent, hvor de fleste af os har det behageligt. Det betyder, at din krop lettere dehydrerer ombord på et fly, hvilket blandt andet kan føre til irriterede øjne, tør hud og udtørrede slimhinder.

Blod
Fordi du sidder stille på forholdsvis lidt plads hæmmes blodcirkulationen, hvis du derudover også er dehydreret, bliver blodet "tykkere" og flyder langsommere. Begge dele er med til at øge risikoen for blodpropper. Dog er den ikke særligt stor. Undersøgelser har vist, at risikoen stiger 2-3 gange, når du flyver i over fire timer.

Fødder og ben
Det stillesiddende ophold i flyet kan også føre til, at væske i stigende grad ophober sig i ben og fødder, hvilket får den konsekvens, at de hæver. Vil du undgå det (og samtidig minimere risikoen for blodpropper), handler det om at få bevæget dig. Alternativt kan du iføre dig kompressionsstrømper.

Mave
Når lufttrykket falder, betyder det, at den luft, du har inde i kroppen, udvider sig. Det vil
sige, at du kan få luft i maven og mavesmerter.

Sygdomsrisiko
Fordi dine slimhinder tørrer ud, og du samtidig sidder tæt på dine medpassagerer, stiger risikoen for, at du bliver smittet med sygdom. Der er også nogle, der mener, at den genbrugte luft i flyet kan være med til at øge risikoen for at blive smittet, selvom luften bliver renset.Når du flyver, er din krop også i højere grad udsat for kosmisk stråling. Flyver du f.eks. i 10-12 kilometers højde kan den være 50-400 gange højere, end hvis du er ved havoverfladen. Hvilket nogle mener, kan øge risikoen for visse kræftformer. Flyver du nogle gange året, er der ingen grund til bekymring. Men hos f.eks. besætningsmedlemmer på fly kan det spille en rolle, og derfor er der regler for, hvor meget stråling de må udsættes for.

Kilde:
Telegraph.co.uk. Today.com, Dailymail.co.uk, Videnskab.dk, Sundhed.dk, Sundhedstyrelsen.dk

LÆS OGSÅ: Her er den mest undervurderede faktor for din sundhed

LÆS OGSÅ: Sådan vasker du vinduer effektivt

LÆS OGSÅ: 10 x træning, der giver maksimal effekt på rekordtid

Se, hvad vi ellers skriver om: Luft i maven