Dét sker i din krop, når du har tømmermænd
SPONSORERET indhold

Dét sker i din krop, når du har tømmermænd

Hvad sker der egentlig i dit hoved, din lever og mave, når festen er ovre, og alkoholens bivirkninger træder frem?

Af: Jo Brand, Christina Bølling og Kirstine Dalsgaard Larsen Foto: istockphoto, gettyimages
07. dec. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

Hjernen
Du har ondt i hovedet.Årsag: dehydrering. Alkohol påvirker vasopressin, det stof i hjernen, som styrer væskebalancen. Det er derfor, du hele tiden skal på toilettet, når du fester, og er knastør i munden næste morgen. Hovedpinen dundrer ekstra, hvis du har drukket "mørk" alkohol såsom cognac, tunge vine og øl i stedet for eksempelvis vodka.

Maven
Dagen-derpå-mave. Kender du det? Alkohol irriterer mave-slimhinden, så du har måske kvalme og/eller lyst til at spise hele tiden. Nye undersøgelser tyder desuden på, at dårlig tarmbakterieflora kan udløse trang til alkohol (se også side 104). Måske skal julefrokost-sæsonen skydes i gang med en forebyggende probiotikakur?

Appetit
Når kroppen kommer i ubalance, hvad enten det skyldes alkohol, overtræning, eller at du er på kant med dine omgivelser, trigger det lysten til fedt og sukker. Og så kommer trangen til cola og fritter. Det er, som om kroppen prøver at rette op på ubalancen – men signalerne om, at du skal spise junk, er altså forkerte.

Leveren
En genstand i timen. Hurtigere kan kroppen ikke nedbryde alkohol – heller ikke, hvis du motionerer, drikker vand eller spiser salt. Det er en myte, at man kan speede processen op.

Immunforsvaret
Alkohol påvirker desværre også de signalstoffer, som kan udløse akut inflammation og aktivere immunforsvaret. Du kan modvirke dette med en ibuprofen, som virker betændelseshæmmende.

Søvnen
Du sover måske godt først, men så går det galt. Alkohol får dig til at sove tungere og forstyrrer søvnrytmen, så din drømmesøvn afkortes, og det er normalt her, du slipper det mentale "overtryk".Den dybe søvn har også en muskelafspændende virkning, der gør, at du snorker, fordi kæber og svælg er afslappede.

Kilde: Diætist Vibeke Lund, Netdoktor, Women's Health.

LÆS OGSÅ: Anne Bechs 15 julesikre, sunde tips

LÆS OGSÅ: Vægttab: Få sunde tips til, når du spiser ude

LÆS OGSÅ PÅ FITLIVING.DK: Sex styrker dit immunforsvar + 4 andre sunde tips