low foodmap
SPONSORERET indhold

En kur der dur: Vi tester Low fodmap

Test hvilke kulhydrater, der giver dig mavepine og slip for smerter, oppustethed og sure opstød. Sådan lyder teorien bag Low Fodmap-diæten, som du kan læse mere om i bogen Den store low Fodmap kogebog.

Af: Charlotte Wendt Jensen Foto: Getty
14. maj. 2018 | Sundhed | Fit living

Low Fodmap-diæten er en diæt henvendt til folk, der lider af irritabel tyktarm, som er en mave-tarm-sygdom, der er kendetegnet ved tilbagevendende smerter eller ubehag i maven samt ændringer i afføringsmønstret i form af diarré eller forstoppelse.

Teorien bag diæten er at udelukke en bestemt gruppe af kulhydrater fra kosten i to til seks uge for at finde ud hvilke, der skaber gener i maven. Diæten blev skabt af en gruppe af forskere med blandt andre australske Dr. Sue Sheperd ved roret, som senere skrev en bog om emnet. Ordet fodmap dækker over forbogstaverne på en række kulhydrater, der kan være skyld i uroen.

Spiser du større mængder fodmaps, end din tarm kan fordøje, kan de trække vand ud i tarmen, og det kan give en øget tendens til diarré eller forstoppelse. De fodmaps, der ikke optages fuldt ud i tyndtarmen, vil ryge videre til tyktarmen, hvor de bliver forgæret af bakterierne, og dermed dannes der ekstra tarmgas, som kan medføre oppustet mave, mavesmerter, kvalme og sure opstød.

Den store low Fodmap  kogebog vurderer, at mindst 10 til 20 procent af befolkningen har maveproblemer i en sådan grad, at de har irritabel tyktarm. Low Fodmap-diæten kan ikke helbrede lidelsen, men lindre symptomerne.