Kvinde træner
SPONSORERET indhold

Er det godt at være øm efter træning?

Og hvilket tidspunkt på dagen er det bedst at træne? Vi har spurgt træningsekspert Henrik Duer. Læs hans svar her.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
28. apr. 2021 | Sundhed | ALT.dk

Er det godt at være øm efter træning?

Ømhed som kvalitetsstempel for træning er en skrøne. Ømhed kommer af en relativ høj belastning – intensitet og volumen – som din krop ikke er vant til. Den opstår nemmere, hvis man træner en uvant øvelse. Man kan blive så øm, at det kan gå udover kvaliteten af de efterfølgende træninger, og det er ikke hensigtsmæssigt, tværtimod. I visse tilfælde kan ekstrem ømhed være farligt. Det sker gudskelov sjældent. 

De fleste, som starter med at styrketræne, kan sandsynligvis ikke undgå at blive ømme i en eller anden grad i starten. Hvis du følger et program, der tager udgangspunkt i dig og med den rette progression, skal din træning nok have en effekt, selvom du ikke bliver øm.

Læs også: Godt nyt til dig, der savner fitnesscentret OG elsker ABBA

Hvor meget vand bør jeg drikke under en times holdtræning?

Kroppen kan svede omkring to liter i timen, og det er umuligt at erstatte undervejs, da du maksimalt optager omkring en liter i timen. Hvor meget vand, du skal drikke, afhænger derfor af, hvor meget du sveder undervejs, og om du er i væskebalance, inden timen starter.

Der er flere ting, der spiller ind på svedraten, blandt andet temperaturen i lokalet, om der er blæser på, luftfugtigheden, intensiteten af timen og din påklædning. Da der kun er tale om en times træning, er der grænser for, hvor dehydreret du kan blive. Start med en halv til én liter jævnt fordelt udover timen. Test det af, og mærk efter, hvornår du præsterer bedst. Vær opmærksom på, at du også kan drikke for meget vand.

Hvilket tidspunkt på dagen er det bedst at træne?

Det afhænger af mange forskellige ting. Der er ikke et tidspunkt, der er bedst. Som tommelfingerregel er det bedste tidspunkt der, hvor du føler dig mest frisk og præsterer bedst, for så får du den højeste kvalitet i din træning. Om det så kan lade sig gøre i praksis afhænger af din kalender. Nogle gange
bliver du eksempelvis nødt til at træne om morgenen, fordi det bedst kan lade
sig gøre.

Anbefalet til dig