kalorier
SPONSORERET indhold

Fylder du dig med tomme kalorier?

Tomme kalorier. Du kender sikkert udtrykket, men hvad betyder det egentlig? Og hvilke fødevarer dækker det over? Vi afslører de værste syndere − og seks sunde fødevarer, der er lige så slemme.

Af: Charlotte Wendt Jensen
20. jun. 2013 | Sundhed | Fit living

Hvad har slik, is, chips, kager og sodavand til fælles? Ud over, at de er utrolig fristende og kan besætte dig med en trang, der nemt kan drive en voksen kvinde til vanvid? Svaret er, at de er indbegrebet af udtrykket tomme kalorier. Oversat til sundhedssprog er det lig med fødevarer, der ikke indeholder andet end rene kalorier. Ingen fibre, ingen mineraler, ingen vitaminer og ingen antioxidanter. Kort sagt fødevarer, som din krop har bedst af, at du holder dig langt væk fra.

– Det, der kendetegner de fødevarer, der henvises til, når vi taler om tomme kalorier, er, at de indeholder meget fedt og sukker og er meget energitætte, hvilket vil sige, at de fylder meget lidt, men indeholder mange kalorier. Det er typisk meget forarbejdede produkter som færdiglavede fødevarer og barer. Der kan også være mange kalorier i mere naturlige fødevarer, men så vil der også altid være et indhold af vitaminer og mineraler, som er gode for dig. Det er der ikke, når vi taler tomme kalorier, så er det kun fedt og sukker, forklarer klinisk diætist Ann Sophie Hansen fra kostklinikken Kost Consult.

Problemet med tomme kalorier er, at bliver de en fast del af din daglige menu, kan de hurtigt føre til overvægt og i værste fald livsstilssygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme og depression.
– Tomme kalorier mætter ikke særlig meget, så når du spiser den type fødevarer, kan du nemt komme til at spise for store mængder, hvilket kan medføre overvægt. Oveni er indholdet af sukker ofte højt. Det er med til at give et ustabilt blodsukker, hvilket er bedst at undgå, fordi det gør os trætte, i dårligt humør og giver en dårlig koncentrationsevne. Samtidig giver de her rutsjeture trang til endnu mere sukker, siger Amalie Rosen, der også er kostvejleder hos Kost Consult.

Ann Sophie Hansen supplerer:
– Hvis du overvejende lever af tomme kalorier, kan det føre til fejlernæring, fordi pladsen til de fødevarer, der har mange vitaminer og mineraler, skubbes væk. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at maks. 10 procent af din daglige energi kommer fra tommer kalorier. En undersøgelse af danskernes kostvaner lavet af DTU Fødevareinstituttet viser, at det faktiske tal er langt større. Ifølge undersøgelsen kommer 15 procent af den energi, som danskerne indtager, fra tomme kalorier.

– Der er plads til tomme kalorier i en sund kost, bare ikke i store mængder og ikke hver dag. Derfor gælder det om at have sunde alternativer parat, når trangen melder sig. Hav frugt og grønt inden for rækkevidde og tag for eksempel et stykke knækbrød med pålægschokolade, hvis du får lyst til en Snickers. Så får du stadig det søde, men i en begrænset mængde, foreslår Amalie Rosen.

– Noget af det vigtigste til at undgå lysten til sødt er at spise sig mæt i sunde fødevarer i starten af dagen, så du undgår ustabilitet i blodsukkeret. Kan trangen til det søde slet ikke undgås, så gå efter produkter som Isis, der er lavet til diabetikere. De har et meget lavt energiindhold, men husk på, at så længe du tager noget sødt, vil trangen til at få mere blive der. Det er vigtigt at vænne sig af med, at ting skal være søde, og det kræver nye vaner, siger Ann Sophie Hansen.

6 sunde kaloriefælder


1. Mandler og nødder

Ja, de indeholder sundt fedt, og ja, de er et rigtig godt mellemmåltid − men kun i små mængder. De indeholder nemlig rigtig mange kalorier. Spis højst fem til 10 mandler eller nødder et par gange om dagen.
2. Cafe latte
med sødmælk Der er gode ting i mælk, men desværre også mange kalorier. Drikker du en stor Cafe latte med sødmælk, drikker du dig til 240 kalorier, hvilket svarer til et stort mellemmåltid. Skift sødmælken ud med skummet- eller minimælk eller nøjes med en lille Cafe latte.
3. Popcorn
Nej, du kan ikke bare spise løs af popcorn, selv om de ofte anses som helt uskyldige. Helt korrekt er de en bedre snack end chips, men en mellemstørrelse popcorn i biografen svarer til en stor portion aftensmad i kalorier

 
6 sunde kaloriefælder

1. Energidrikke
Rent sukkermæssigt er energidrikke på linje med sodavand. De er gode, hvis du er ude at træne og har brug for et energifiks, men brug dem ikke til at slukke tørsten. Selv om de lyder sunde, er de med på listen over de drikkevarer, der giver dig alt for mange kalorier, hvis du overforbruger.

2. Tørret frugt
Tørret frugt er et sundere alternativ til slik, men vær opmærksom på, at det stadig indeholder rigtig
meget sukker, så spis det i begrænsede mængder, så du begrænser kalorierne. En skål med mandler og tørret frugt er bedre end en slikskål, men du kan hurtigt spise dig til lige så mange kalorier, som hvis du guffer vingummi og lakrids.

3. Snackbarer
Diverse energi-, proteinog myslibarer indeholder typisk samme mængde kalorier som en chokoladebar. Hvor en chokoladebar indeholder usundt fedt, vil en myslibar indeholde sundt fedt fra nødder, men rent vægtmæssigt vil du indtage de samme kalorier. Snup i stedet et glas mælk og et æble efter en almindelig træning, så indtager du ikke flere kalorier, end du netop har forbrændt.

 

Tomme kalorier - de største syndere


1. Slik

Smagen er sød, men det er også det eneste gode, der kan siges om det store udvalg af slikposer og bland selv-slik, som er så indgroet i mange danskeres vaner, at du bliver mødt af det på arbejdspladsen, til fødselsdage, og når der skal hygges. Slik indeholder enorme mængder sukker og ikke ret meget andet. Det er med til at give dig et ustabilt blodsukker, så hold fingrene fra fadet − også flødebollerne. De er ikke så ufarlige, som mange tror. Én flødebolle er lig med 100 kalorier, og tre flødeboller indeholder samme mængde sukker som en chokoladebar.

2. Alkohol
Spiritus, øl og vin giver andet end ondt i hovedet, det giver også rigtig mange kalorier. Et kras eksempel er Baileys, der er fløde med sukker og alkohol, øl, der indeholder humle og malt, som er fyldt med kalorier. Søde drikke som Somersby og Rekorderlig er også proppet med sukker. Ud over kalorierne fra selve alkoholen følges tømmermænd ofte op med fedtet junkfood, der i sig selv indeholder masser af tomme kalorier.

3. Chips
Chips indeholder rigtig meget fedt − og af den dårlige slags. Derudover indeholder de meget salt, så egentlig er der ikke særlig meget godt at sige om de knasende kartofler. Og lad dig ikke snyde af, at nogle chips er stegt i solsikkeolie. Det lyder måske sundere, men de har stadig det samme indhold af fedt.

 

Tomme kalorier - de største syndere


1. Fastfood

Pizza, pommes frites, burgere, franske hotdogs og shawarma. Udvalget af junkfood er stort, men det er indholdet af mættet fedt og salt desværre også. Det er nemt at blive fristet af et hurtigt måltid, men det er svært at gennemskue for eksempel, hvor meget olie der er brugt og dermed, hvor mange kalorier du rent faktisk indtager. Derfor kan du hurtigt indtage store mængder usundt, uden du tænker særligt over det.

2. Kage
Uanset, hvilke kager du har lyst til at sætte tænderne i, så kommer du ikke uden om, at de er en kilde til masser af fedt og sukker. Muffins og cookies er blevet store hits inden for de senere år, men regn med, at en muffin indeholder cirka 550 kalorier, hvilket er samme mængde som i et stort måltid mad. Forarbejdede kager som sandkager og mazarinkager er lige så store syndere, det bedste du kan gøre, er at bage dine egne kager, hvor du kan undgå sukker og fedt. Næstbedst er at nøjes med at spise et lille stykke af den kage, du bliver budt.

3. Kiks
Kiks er den søde variant af chips: De indeholder nemlig rigtig meget mættet fedt, den usunde variant. Lige så ofte som der er fedt i kiks, er der store mængder sukker, så her er tale om dobbelt op på dårlige sager. Overvejer du for eksempel at købe en pakke Digestive kiks, som af mange anses for forholdsvis ufarlige, så skriv dig bag øret, at ni Digestive kiks svarer til en stor portion dansk aftensmad, hvis du regner i kalorier.

 

Tomme kalorier - de største syndere


1. Chokoladebarer

En Mars, Twix eller Snickers ser måske ikke ud af meget, men de sætter dit sukker- og fedt-regnskab i vejret med raketfart. Spiser du for eksempel en Ritter Sport, får du lige så mange kalorier som i et aftensmåltid, selv om den kun vejer 100 gram, og generelt kan du regne med, at mængden af kalorier i en chokoladebar er mellem 400 og 500, hvilket næsten svarer til en portion frokost eller aftensmad.

2. Sodavand
Sodavand er vand fyldt med sukker, som mætter dårligt. Hjernen opfatter ikke drikkevarer som energi, så du kan hurtigt drikke dig til mange kalorier, uden du lægger mærke til det.
3. Flødeis
Sommeren nærmer sig, og det samme gør de indbydende isboder, men lad dig ikke lokke hver gang. Flødeis indeholder meget fedt og sukker, og vælger du en flødeis med chokoladeovertræk, er du virkelig oppe i toppen. Vil du undgå for mange dårlige ingredienser, så vælg en sorbetis, der ikke indeholder fedt.

 

Tomme kalorier - de største syndere


Morgenmadsprodukter

Chokopops, Kellogg’s Frosties og Guldkorn er det samme som at spise rent slik til morgenmad. Kellogg’s Frosties indeholder for eksempel helt op til 37 gram sukker pr. 100 gram. Det giver en dårlig start på dagen og et ustabilt blodsukker fra morgenstunden. En god huskeregel er, at jo mere poppede og luftige morgenmadsprodukterne er, jo hurtigere nedbrydes de i kroppen, blandt andet, fordi de ikke indeholder kostfibre.