Hvis du har svært ved at holde tæt under en løbetur, eller har oplevet at lække lidt, mens du er i fitnesscenteret, er du ikke alene. Bestemt ikke. Urinlækage kan forekomme både hos mænd og kvinder, men er særligt hyppigt blandt kvinder, der har født eller er i overgangsalderen. Faktisk har op imod hver fjerde kvinde oplevet det - og blandt disse kvinder er 10 % bare 18-29 år, så det kan forekomme i alle aldre.
Hvorfor har man ufrivillig vandladning?
Din bækkenbund fungerer som kroppens bundprop, der sørger for at holde alle underlivsorganerne på plads. Det er en muskelgruppe, der er med til at sørge for, at du kan holde dig, selvom du skal tisse eller holde en prut inde, hvis trangen melder sig på et ubelejligt tidspunkt. Hvis ikke du jævnligt sørger for at holde muskelgruppen i gang, kan den blive slap over tid. Ufrivillig vandladning sker ofte for kvinder i overgangsalderen, eller for kvinder der har født - men du kan sagtens også opleve det tidligere i livet.
Hvad kan jeg gøre ved det?
Der er heldigvis råd for, hvad du kan gøre ved det. Det tager ikke meget af din tid, og du behøver ikke at gå ned i dit træningscenter for at gøre det. Du kan gøre det lige, hvor det passer dig.
Vejen frem er knibeøvelser - og gerne 5 minutter om dagen, resten af livet. På den måde træner du dine underlivsmuskler, så du bliver god og hurtig til at knibe op, hvis du fx døjer med ufrivillig vandladning på løbeturen.
Fordelene ved at træne din bækkenbund
Der findes flere fordele ved at træne din bækkenbund - måske også nogen du ikke kendte til i forvejen.
1. Du får et bedre sexliv
Jeps - den er god nok! Både du og din partner kan få et bedre sexliv af dine knibeøvelser. Hvorfor, vides ikke med sikkerhed, men det har en god effekt for underlivet at træne musklerne op og blive mere bevidst om dem. Det siges endda, at man kan knibe sig til orgasme, så det er bare om at komme i gang.
2. Du får en fladere mave
En rigtig god sidegevinst som supplement til din træning - uden at det giver sved på panden!
3. Det kan medvirke til at lindre bækkenbundslidelser og rygsmerter
Hvis du lider af rygsmerter eller andre bækkenbundslidelser, kan du med fordel lave knibeøvelser. De virker også forebyggende, så derfor er det også en fordel at gøre det, selvom du ikke oplever rygsmerter.
4. Knibeøvelser modvirker inkontinens
Og selvfølgelig - allervigtigst: Du minimerer (risikoen for) ufrivillig vandladning på løbeturen, når du løfter tungt i motionscenteret eller i andre ubelejlige situationer, hvor du er langt fra et toilet. Knibeøvelser virker også forebyggende på inkontinens, så det er bare om at komme i gang - uanset om du oplever problemet i forvejen, eller hvad alder du har, så gør dig selv den tjeneste at starte med at knibe i dag.
Er du i tvivl om, hvordan du laver knibeøvelser korrekt, og hvordan du måler effekten af det? Se mere på www.knibforlivet.dk, hvor du blandt andet kan finde et gratis 3 ugers program, der giver mærkbare resultater med bare 5 minutters daglige knibeøvelser.