De 5 kærlighedssprog: Taler I forbi hinanden?

Foto: Getty Find ud af, hvilket kærlighedssprog du taler.

De 5 kærlighedssprog: Taler I forbi hinanden?

Føler du dig ikke tilstrækkeligt elsket og værdsat, når du igen tager opvasken eller ordner vasketøjet? Eller savner du, at din kæreste tilbringer mere tid sammen med dig eller forkæler dig med små gaver? Så er det muligvis fordi, at du og din partner taler vidt forskellige kærlighedssprog.

Din partner kommer glad hjem fra arbejde med en stor buket af dine yndlingsblomster. Du smiler og takker, men din begejstring er svær at spore, for egentlig ville du hellere have haft, at han havde købt ind på vej hjem eller tømt opvaskemaskinen, inden han tog på arbejde.

Eller du forstår ikke, at din partner ikke føler sig tilstrækkeligt værdsat og elsket, selvom du ofte giver ham komplimenter og fortæller, hvor meget du holder af ham. I går ganske enkelt fejl af hinanden, og dybest set handler det om, at I ikke forstår hinandens måde at vise kærlighed på eller taler forskellige kærlighedssprog.

– Vi har alle behov for at elske og blive elsket, og helt naturligt er vi tilbøjelige til at tale vores eget kærlighedssprog. Altså give udtryk for vores kærlighed og påskønnelse overfor andre på den måde, eller med det sprog, som vi selv foretrækker at modtage kærlighed på og får os til at føle os elsket og værdsat, fortæller psykoterapeut Charlotte Bang. Ifølge parterapeut Gary Chapmann, som har skrevet bogen ”Kærlighedens 5 sprog” findes der fem forskellige kærlighedssprog

– altså fem måder, som du kan udtrykke og forstå kærlighed på overfor andre. Vi rummer og har egentligt brug for alle fem sprog, men for de fleste gælder, at vi bedst forstår og derfor foretrækker et eller to af dem – de er vores primære kærlighedssprog. – Det er sjældent, at vi taler det samme kærlighedssprog, og hvis det ”sprog”, som du taler til fx din partner ikke er hans primære kærlighedssprog, vil det ikke betyde det samme for ham som for dig, og det kan skabe frustrationer og konflikter i parforholdet, forklarer Charlotte Bang.

– Når man ikke forstår eller taler det samme kærlighedssprog, taler man ikke på samme frekvens og kommer derved let til at tale forbi hinanden. Så ved at lære at tale og forstå både sit eget men også andres kærlighedssprog, bliver man bedre til at forstå og imødekomme hinandens behov, vise kærlighed og få andre til at føle sig elsket og anerkendt. Og samtidigt er det nøglen til at undgå samt løse konflikter og forbedre menneskelige relationer

Læs også: Er detox og massage kuren mod affaldsstoffer?

Sådan finder du dit og andres kærlighedssprog

Dit eget kærlighedssprog
Første skridt på vejen til at forstå andres kærlighedssprog er at forstå sit eget. Du kan finde dit sprog ved at tænke tilbage på din barndom eller dit forhold til familie, venner eller tidligere kærester. Eller på situationer, hvor du har følt dig allermest værdsat og elsket.

Stil dig selv følgende spørgsmål:
1. Hvad gør jeg typisk for at vise, at jeg værdsætter andre?
2. Hvad værdsætter jeg, at andre gør for mig? Hvad skal der til, for at jeg føler mig anerkendt og elsket?
3. Hvad savner jeg. Hvad vil jeg gerne have mere eller mindre af?

Andres kærlighedssprog
1. Hvad gør de typisk for andre? Hvordan viser de andre kærlighed?
2. Hvad bliver de mest

De fem kærlighedssprog

 1. Anerkendende ord
  Andres bekræftelse og ros betyder meget for dig. Du føler dig fx elsket, når din partner giver dig søde komplimenter og fortæller dig, at du er smuk, at dit hår dufter dejligt eller at du er en fantastisk kok. Eller når din chef eller en kollega roser dig for en god arbejdsindsats.
 2. Tid til hinanden
  Samvær og udelt opmærksomhed gør dig glad. Du føler dig elsket, når du tilbringer kvalitetstid med dine nære fx går en tur i skoven eller tager på weekend med din partner. Eller tilbringer en hel aften sammen med dine børn eller bedste veninde med Matadormix og en god film.
 3. Gaver
  At nogen har tænkt på dig og købt dig en gave er den ultimative kærlighedserklæring. Fx hvis dine børn forærer dig en flot tegning, din bedste veninde har plukket blomster til dig eller din partner kommer hjem med din yndlingschokolade.
 4. Tjenester
  Du føler dig værdsat og elsket, når din partner helt frivilligt tager opvasken, køber ind på vej hjem eller giver dig et lift på arbejde, fordi det regner. Eller når din kollega tilbyder at give en hånd med en arbejdsopgave eller henter kaffe til dig.
 5. Fysisk berøring
  Kys, kram og intimitet er vigtigt for dig. Du føler dig elsket, når din partner kysser dig i nakken, masserer dine fødder eller holder dig i hånden. Du værdsætter, at andre rører ved dig fx klapper dig på skulderen eller giver din arm et klem. Kilde: Gary Chapman, ”Kærlighedens 5 sprog”

Mød eksperten

Charlotte Bang er certificeret psykoog hypnoterapeut samt NLP- master Practitioner. Se charlottebang.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Kærlighed, Parforhold og Psykologi