Sponsoreret indhold
66-årige Tina: ”Vi er ikke rigide, vi forstår bare ikke, at der findes flere køn”
Hvor mange køn findes der egentligt? Mange. Flere end vi aner. Men for nogle kan det være svært at forstå. I den nye podcast fra ALT for damerne, ’Nøgne Sandheder’, sætter vært Josefine Stork en boomer og en generation z’er i samtale om netop køn, for kan man mødes i en samtale, selv om man ikke forstår, at der findes mere end to køn?
Før i tiden talte vi om, at der fandtes to køn: Mænd og kvinder. Så fandt biologien ud af, at vi også nogle gange fødte intetkønnede børn, som befandt sig i et spektrum mellem mænd og kvinder – men de seneste par år er vi også begyndt at tale om, at der findes flere køn end blot de tre biologiske. Og nu? Nu har man ret til at være præcis det køn, man føler sig som.
I dette afsnit af ’Nøgne Sandheder’, en ALT for damerne podcast, som er lavet i samarbejde med Matas, dykker vært Josefine Stork ned i samtalen om køn og seksualitet. For kan den defineres og sættes i kasser, eller skal vi sætte den fri?
Josefine Stork har talt med LGBT+ Danmark, som fortæller, at der findes ”mand, kvinde og alt der imellem”, hvilket leder op til, at vi ikke kan sætte et specifikt antal på køn længere. Til at tale om netop det, har hun inviteret en boomer, Tina Theilgaard, og en generation z’er, Malaika Mosendane, ind – for kan man mødes på tværs af generationskløften?
Du kan lytte til afsnittet her.
Kan man skifte til et fjerde køn?
”Jeg tror, at min generation tænker, at det simpelthen er for flydende. Det er blevet så flydende, at vi ikke kan finde ud af det og fniser af det,” starter Tina Theilgaard samtalen. Tina er 66 år, og hun erkender, at der altid har fandtes flere køn end blot mænd og kvinder, men at man, da hun var ung, bare sagde ”nå” og ikke havde behov for yderligere at sætte det i en kasse.
Malaika Mosendane på den anden hånd mener tværtimod, at kasserne er gode, for at man kan finde sig en plads, hvor man passer ind, og at vi derfor skal have mange af dem.
”Når man taler om køn, er der tre faktorer, der spiller ind. Der er sikkert os flere, men det her er mine tanker om det. Der er det køn, man er født med biologisk, så er der det køn, man føler sig som, og så er der det køn, man klæder sig som – det performative køn,” forklarer Malaika.
”Der synes jeg, at det bliver lidt indviklet,” fortsætter Tina.
”Jeg tænker, at der er to køn. Der er mand og kvinde. Så skifter man måske, og det er fint, hvis man vil det. Men der er to køn. Man skifter fra det ene til det andet. Man skifter ikke til et fjerde køn,” lyder det fra Tina.
Som boomer synes hun nemlig, at der er startet en ”se-mig-kultur” blandt de yngre generationer, hvor man gerne vil være speciel, og hun oplever, at andre boomere fniser lidt, når de hører, at unge mennesker vælger et køn på et spektrum.
”Jeg synes, at det er fantastisk, hvis man tænker på en anden måde. Vi lever heldigvis i en verden, hvor der er blevet plads til, at man godt må fylde med det, der fylder i én. Jeg kan godt identificere mig med den følelse. At man vågner og føler, at man ikke er det, som andre mennesker siger, at jeg er. For mig har det ikke fyldt nok til, at jeg vil reagere på det, men hvis det fylder en lille smule i mig, kan jeg ikke forestille mig, hvordan det er, når det fylder så meget, at man bliver nødt til at lave om på sit køn. Det er fucking amazing, at der er plads til, at man kan definere sig,” slår Malaika fast i podcasten.
Hvis du spørger Tina, tror hun, at boomere lukker af for tanken om, at man kan have et flydende køn, fordi det ligger så langt fra manges hverdag. Det er ikke, fordi hun har noget imod det, men hun har svært ved at rumme det, fordi hun ikke forstår det. Hun drager samtidig paralleller til dengang i hendes unge dage, da mange gik til numerolog og skiftede navne.
”Jeg føler ikke, at man behøver at blive sat i en kasse, for når der kommer 70 kasser, så bliver man forvirret som boomer og tænker, hvad er det for nogle kasser? Så kan jeg bedre have, at der er en ”han”, ”hun” og alt derimellem,” forklarer hun.
”Langt hen ad vejen er vi ikke så rigide. Vi kan bare ikke finde ud af det. Vi er forvirrede på et højere plan,” siger Tina med et grin.
Begge er de dog enige om, at det er vigtige at skabe et rum, hvor man kan tale om særligt køn og seksualitet – og at de har fundet et rum i ALT for damernes podcast ’Nøgne Sandheder’, som du kan høre, hvor end du lytter til podcasts.
Det er også i dette afsnit af ’Nøgne Sandheder’, at du kan høre mere om Tina og Malaikas samtale om at have en flydende seksualitet, og hvordan de tænker, at vi kan skabe et rum på tværs af generationer.
Du kan lytte til de tidligere afsnit af "Nøgne Sandheder" her, hvor der blev talt om nøgenhed og dating.