Chokolade
Foto: Getty Vi har spurgt eksperterne om chokolade, omega-3 og chiafrø.

Sætter chokolade gang i forbrændingen?

Er chiafrø virkelig så sunde? Og hvad er den bedste kilde til omega-3? Vi har spurgt eksperterne.

Sætter chokolade gang i forbrændingen?

"Chokolade har mange gode egenskaber. Især den mørke, som er fyldt med gode antioxidanter. Ligesom noget nær dem allesammen smager af meget mere. Men at chokoladen sætter gang i forbrændingen er en myte, så den fordel kan du ikke høste. Elsker du chokolade, kan du spise et lækkert stykke i ny og næ og helst den mørke med et indhold på over 70 procent kakao – det er nemlig i kakaoen, du finder de sunde fordele," siger Cand.scient i Human Ernæring, Sofie Bentzen.

Læs også: Sund mad påvirker din hjerne

Hvad er den bedste kilde til omega-3?

"Du skal ud med snøren, hvis du skal have fat i de bedste kilder til omega-3. De kommer nemlig fra fede, vildtfangede fisk og i særdeleshed fra makrel, sild og laks. Omega-3-fedtsyrer ophobes i fiskens kød gennem det, fisken spiser. I naturen spiser fiskene alger, og netop algerne er rige på omega-3 fedtsyrer. I opdræt er kosten en anden og mindre omega-3-rig. Du kan få kapsler med omega-3-fedtsyrer, men kvaliteten af dem er svingende. Og så er fordelen ved fisk, at de indeholder en lang række andre næringsstoffer, som kroppen også er glad for. Er du ikke til fisk, så høst omega-3 fra olier, frø og nødder. Disse fødevarer indeholder dog kun de kortkædede fedtsyrer. De er også gode at få, men har ikke den samme positive effekt på for eksempel hjertesundhed som de langkædede fedtsyrer, som du får fra fisk," siger Lars Klingenberg, Cand.scient i humanfysiologi og Ph.d. i ernæring. Studieadjunkt i sektion for klinisk og forebyggende ernæring på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitetet.

Læs også: Så meget er 200 kalorier af 16 forskellige fødevarer

Er de populære chiafrø virkelig så sunde, som de har ry for?

"Du kan bruge chiafrø til mange ting for eksempel i grød, brød og smoothies. Frøene har et naturligt højt indhold af kostfibre, som mætter godt og holder gang i fordøjelsen. Derudover er de rige på plantebaserede omega-3 fedtsyrer, som vi danskere får for lidt af. Så gå bare ombord i frøene, men husk at kombinere med anden sund kost," siger Cand.scient i Human Ernæring, Sofie Bentzen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Chokolade, Omega-3, Kost og Forbrænding