ben kvinder
SPONSORERET indhold

11 ting, der sker i sengen, som vi ikke taler om. Før nu…

Sex er for mange fyldt med skam og pinlighed over ikke at kunne slå til. Men drop forestillingerne om, hvad "rigtig" sex er, lyder det fra ekspert. For sex er meget andet – og mere – end de velkendte stillinger og fantasier.

Af: Cille Lewinsky Foto: Getty
01. jul. 2021 | Sundhed | ALT.dk

Hvad er sex?

Et ved første øjekast simpelt spørgsmål – og som måske hurtigt frembringer et indre billede af to nøgne mennesker tæt forbundne i doggystyle eller andre velkendte stillinger.

Men sex er meget andet – og mere – end det. Og måske er det også derfor, at der hører oplevelser til den seksuelle akt, som vi sjældent taler om. Som er tabu og føles skamfulde.

Fordi det i bund og grund er et spørgsmål om det totale kontroltab, hvor væsker blandes, kroppe larmer og kan høres, og hvor alle sanserne er tændt på samme tid.

Sådan lyder det fra Gry Senderovitz, jordemoder og forfatter til flere bøger om seksualitet og sexologi.

”For rigtig mange – både unge, men også op gennem livet – er sex noget, mange tror, de skal præstere i. Og dermed kan fejle i,” siger hun.

”Men sex er som udgangspunkt et kontroltab – og et kontroltab er ofte udgangspunkt for et tabu. Ligesom det for nogen er pinligt at spise foran andre, så prøver nogen at kontrollere sex ved at tænke på, om de ser godt ud, siger det rigtige eller er ”våde” nok. Men hvis det er kontrolleret, så er det jo ikke sex,” lyder det fra eksperten.

Derfor er det ifølge Gry Senderovitz vigtigt, at vi begynder at tale om, hvad sex også er. Og begynder at forstå, at lyst ikke altid kan sættes på formel, men er noget, der skal mærkes og undersøges fra gang til gang.

”Det handler om at have lyst og overskud til at være nysgerrig – og for at være det, skal vi være trygge ved at være på usikker grund. Derfor er samtalen om sex vigtig, men det er ikke kun i form af tale – for alt har ikke ord og navne – så det handler også om at være undersøgende. At slippe stereotypien til den sex, der er defineret i pornoindustrien,” siger hun og tilføjer:

”Egentlig handler det om nysgerrighed, være til stede og bruge sanserne.”

For at gøre op med ideen om, hvad ”rigtig” sex er, har ALT.dk bedt Gry Senderovitz om at gennemgå alt det, der – i gåseøjne – er tabubelagt ved den seksuelle akt, men som er ganske almindelige.

Og som sker for de fleste af os – også selvom vi ikke taler om det…

1. Hvordan ser jeg ud?

Er min mave for tyk? Får jeg deller, hvis jeg ligger på siden? Og hvordan kan jeg bedst strække maven ud i denne position?

Mange – særligt kvinder – er opmærksomme på det visuelle, og hvordan de tager sig ud under sex, fortæller Gry Senderovitz.

”Mange synes, at det visuelle skal se bestemt ud. De tænker på, om maven virker tyk og føler, de skal være opmærksom på sin krop, og hvordan den bliver set på. I stedet for fx at hengive sig til at sætte sig ovenpå sin partner, tænker mange med vagina: ”Kan jeg strække maveskindet ud imens.” Men så kan man jo ikke hengive sig,” siger hun og forklarer, at der i det hele taget er flere mennesker med vagina, der giver udtryk for, at de føler, de skal leve op til at se ud på en ”bestemt måde” under sexakten.

2. Skedeprutter og andre lyde

Lyde hører med til at have sex, men for mange – særligt mennesker med vagina – kan det være pinligt, hvis man fx kan høre ”klask” under den seksuelle akt, eller hvis man slår såkaldte ”skedeprutter”, forklarer Gry Senderovitz.

”Skedeprutter er i virkeligheden det ord, vi giver, hvis der presses luft ud af en snæver åbning. Det giver en pruttelyd,” siger hun.

”Men for de fleste vil det enten associeres med at prutte, og derfor er det pinligt, fordi det er ukontrolleret. Eller også, tænker mange, at det er udtryk for, at man er slap og ukontrolleret,” siger hun og forklarer, at det også hænger sammen med ideen om, at en ”stram kusse” er en ”god” kusse.

Men det er noget sludder, siger hun.

”For det første handler det overhovedet ikke om slaphed, men om luft, der presses gennem snæver åbning, og for det andet handler det om at owne sin krop. Krop har lyd – og det er da fedt, hvis der er lyd. Det betyder, at der er en bevægelse i gang – og bevægelse er sex. På alle mulige måder.”

3. Vådhed

Er jeg for våd? Er jeg for tør?

For mange mennesker med en vagina er graden af vådhed et dilemma, forklarer Gry Senderovitz.

”Jeg har mødt nogle, hvor de har haft en partner, der har sagt: ”Du bliver lidt for våd”, hvilket vil svare til at sige til en med penis: ”Jeg synes, at du bliver lidt for stiv,” siger hun.

”Her er der en kønsforventning om, at man skal præstere noget vådhed, fordi det for det første gøre det nemmere og mindre smertefuldt at have penetrationssex, men også fordi det indikerer, at man er lystfuld,” siger hun og mener, at de kulturelle fortællinger om og forventninger til mennesker med vulva er meget ”stramme”:

”Det er den gotiske knude for mennesker med vulva i det hele taget: Man skal have lyst, men ikke for meget. Men sådan er lyst jo ikke...”

I det hele taget mener Gry Senderovitz, at ”snask” under samleje er dejligt – også selvom det kan medføre eventuelle lyde.

”Hvis det er tør sex, lyder det måske ikke af noget, men så er det ikke særlig sjovt.”

4. Dryptis

I samme boldgade som vådheden hører også dryptis. Også selvom det sjældent er tis, der er tale om, men blot en form for vådhed i forbindelse med udløsning, forklarer Gry Senderovitz.

”Det kan være en fornemmelse af at, hvis jeg giver slip i mit underliv, føles det, som om jeg skal tisse, og så er hjernen allerede i gang med at arbejde med pinlighed og ikke nydelse. Det er i virkeligheden mest tvivlen om, hvorvidt man dryptisser, der kan være pinlig for nogle,” siger hun og forklarer, at der ved en udløsning hos mennesker med vagina kan komme væsker ud af urinrøret, som ikke er tis.

”I det hele taget snakker vi ikke om alle de væsker, der kan komme. En af grundene til, at vi bliver våde, er fordi, når svulmelegemet fyldes med blod, kommer der øget tryk i området. Det presser den klare væske i blodet ud gennem skedevæggen og ind i skeden. Der sker en slags ”svulmning”.”

”Svulmning” er Gry Senderovitz’ eget ord for den rejsning, som vi traditionelt forbinder med penis, men som også sker hos kvinder, uden at man kan se det.

”Mens mænds rejsning forventes og kan ses, er det først helt nyt, at vi taler om, at mennesker med vagina også har svulmelegemet og kan mærke, at det dunker, presser og hæver.”

5. Sprøjteorgasme

Sprøjteorgasmen er for nogle forbundet med en ”sejr”, for andre som noget grænseoverskridende.

”Ligesom en sædafgang er sprøjteorgasme et kontroltab. Når orgasmen først er i gang, kan man ikke styre den, man ved ikke, hvor meget der kommer, og hvor det lander.”

Ligesom ved dryptis eller andre former for vådhed, er det ikke altid  til at sige, om der er tale om en sprøjteorgasme eller pludselig vådhed. Den vaginale udløsning kan som sagt se ud på mange måder – og det er sprøjteorgasmen også et eksempel på.

”For kvinder taler man om, at orgasmen er en oplevelse, og hos manden er det en udløsning, men mange glemmer tit, at de to ting ikke nødvendigvis hænger sammen. Alle køn kan potentielt få en udløsning eller en orgasme eller begge dele på én gang.”

6. Sved og andre dufte

Som med meget andet under den seksuelle akt, er der forskel på forventninger til, hvad mennesker med penis og vagina må dufte (eller lugte) af.

Eksempelvis er det mere acceptabelt, siger Gry Senderovitz, at mennesker med penis dufter af sved under sex, mens det kan være pinligt for mennesker med vagina.

Det samme gælder duften af vulva.

”Mange med vulva kender ikke deres egen lugt og synes bare det, at nogen kommer i nærheden af den, betyder, at den potentielt kunne lugte. Det kunne potentielt være noget dårligt,” siger hun og fortsætter:

”Der kan selvfølgelig være variationer, men vulva har en duft. Den er ikke neutral. Hvis man ikke er vant til at dufte til sig selv og pludselig er nøgen, levende og væskende, kan man blive enormt bange for at lugte i stedet for at dufte. Derfor trænger vi til at have en samtale mellem alle køn om, at mennesker, der elsker med én med vulva, elsker duften af vulva.”

7. Forandret duft i vulva

Hvis man har sex med én med penis, og vedkommende har sædafgang i dig, vil det ændre smagen – og duften – i vulva.Det er helt almindeligt, forklarer Gry Senderovitz.

”Kontakten mellem to slimhindesystemer vil i det hele taget forandre bakteriekulturen i vulva og i sig selv forandre duften. Men en sexafgang kan ofte lave en prompte forandring i underlivet, fordi pH-værdien forskydes og bakterier kan lugte forskelligt.

8. Løbende sæd

For nogle kan sæd, der løber langs benet, føles pinligt, fortæller Gry Senderovitz.

Men det er ganske almindeligt – og som hun spørger: Hvor skulle det ellers løbe hen?

”Jeg talte med én, der aldrig havde hørt om det før, og hun var sikker på, det var hende selv, der tissede. Hun synes, at det var så flovt, at hun løb ud på toilettet, tørrede det af og skyndte sig væk.”

9. Fokus på rejsning

For mange med penis, er der stadig en idé om, at penis skal være stiv og gerne i lang tid, mener Gry Senderovitz.

Men sådan fungerer den ”naturlige” rejsning ikke. For ligesom skedens vådhed kan variere, og man godt kan have lyst til sex, uden at være sjaskvåd, betyder en halvslap penis heller ikke, at lysten ikke er der. 

”Naturlig rejsning er en, der skifter fasthed,” siger hun og forklarer, at når man laver anonyme spørgeskemaer, så er det ”at komme for hurtigt” et af de største problemer for mennesker med penis.

10. Penisstreng, der sprænger

Mange tror ikke, at mænd kan bløde fra penis. Men det kan de.

”Vi aner ikke, hvor tit penisstrengen sprænger, men det sker. Det skyldes, at den er stram. For nogle vil det ske tit, hvor de vil forsøges afhjulpet ved at klippe og samle den, så den får lidt mere længde og ikke vokser kort sammen igen. Det er ganske ufarligt og almindeligt.”

11. Hvad kan jeg lide?

For mange kan det være pinligt ikke at vide, hvad man har lyst, fortæller Gry Senderovitz.

”Rigtig mange vil ikke vide, hvad de kan lide, fordi de har brugt deres energi i at være i den andens sansesystem,” siger hun og tilføjer, at det er vigtigt først og fremmest at finde ud af, hvad man selv godt kan lide og nysgerrig på at finde ud af det.

Der er intet pinligt i ikke at vide det på forhånd, understreger hun.

Samtidig mener Gry Senderovitz også, at vi alt for ofte tror, at vores seksuelle lyst har et navn, såsom blowjob, handjob, doggystyle…

Men sådan fungerer lyst ikke:

”Det mest interessante er, hvis to mennesker, der skal være nøgne med hinanden, svarer: ”Jeg ved ikke, hvad jeg har lyst til, men jeg vil gerne finde ud af, hvad jeg har lyst til sammen med dig",” siger hun.

"Nogle gange kan man lide det hårdt, andre gange kan man måske lide det blødt og langsomt. Sådan er sex – det handler om at være til stede og bruge sanserne.”

Anbefalet til dig