Sundhedseksperternes største fejl: Det ville vi gerne have vidst
Det er dem, vi andre lytter til, når det kommer til sund kost, god træning og meditation. Men de har selv hængt fast i dårlige mønstre og usunde vaner. 3 sundhedseksperter fortæller om deres største fejl, så vi andre forhåbentligt kan undgå dem.
Mød Birgitte Nymann, Henning Daverne og Frida Hallqvist, der fortæller om deres største fejl og vendepunkter.
Træningseksperten Birgitte Nymann: Jeg har selv lavet alle fejlene…
Hvad har været din største fejl i forhold til sundhed?
– Jeg har spist og trænet helt forkert og usundt i forhold til den viden, man har i dag. Og jeg har haft perioder, hvor jeg var alt for øko-fantastisk og stressede mig selv med, at alt skulle være 100 procent ultra-sundt. Jeg har været hele vejen rundt. Alt, jeg rådgiver i, er jo fejl, jeg selv har begået. Og min indsigt i kost og træning har været eksperimenter på egen krop – derfor ved jeg, at det virker!
Dit største vendepunkt?
– Det skete for tre år siden. Jeg var i dyb krise efter to elendige parforhold, først med en alkoholiker og bagefter med en mand, der var sygeligt jaloux. Og jeg tænkte: „Jeg lever sundt, jeg arbejder med det, jeg elsker, jeg har styr på alt i mit liv. Undtagen mine forhold – hvorfor?”. Og så fik jeg en indsigt, som kom udefra. Hvor jeg pludselig forstod, hvad det vil sige at have kærlighed til mig selv og handle efter det. I de efterfølgende tre uger tabte jeg 12 kilo væske, der havde været ophobet i min krop. Det siger noget om psykens magt over kroppen, og det har ændret alt for mig – også den måde jeg arbejder med sundhed i dag.
Var der ubalance i den måde, du levede på?
– Fedtfattig kost var det eneste rigtige i slutningen af 1990’erne, og jeg var verdensmester i at skære fedt fra. Jeg spiste cornflakes og hvidt brød og drak fedtfattig kakao. Der var ingen fedt, ingen proteiner, ingen næringsstoffer – men bjerge af sukker. Og jeg syntes selv, at jeg var ekstremt sund. Samtidig trænede jeg 50 timer om ugen, fordi jeg både læste idræt og arbejdede som personlig træner. Kun konditionstræning, ikke styrketræning. Jeg gjorde stort set alt forkert – og kunne ikke forstå, hvorfor jeg altid var udmattet.
Forsøgte du at ændre dine vaner?
– I 2000 var jeg på et kursus i USA, hvor jeg for første gang hørte om den kostsammensætning, jeg lever efter i dag: Mange flere grønsager, mere kød og protein, færre kulhydrater og stort set ingen sukker. Og det virkede. Og nu kunne man faktisk se på min krop, at jeg havde tonede muskler. Indtil da havde den været blød og rund. Trods det blev jeg i mange år ved at have perioder, hvor jeg faldt tilbage i mine gamle vaner, fordi jeg ikke havde fjernet årsagen til dem: Jeg var stresset og satte andres behov før mine egne. Sukkeret gav mig en umiddelbar følelse af ro. Andre drikker lidt for meget rødvin om aftenen. Det er et behov for at dulme en ubalance.
Annonse
Hvordan lever du i dag?
- Jeg har lært at have omsorg for mig selv og er god til at være i nuet. Før var jeg altid på vej til det næste i tankerne. Og den ro, jeg har fået, avler mere ro. Jeg er holdt op med at bebrejde mig selv, hvis jeg er for træt til at træne. Jeg træner maks. 40 minutter tre til fire gange om ugen, hårdt og kort, og er i mit livs form. Mine klienter starter tit med at sige: ”Jeg må se at komme ind i kampen!”. Men at leve sundt skal jo netop ikke være en kamp.
Hvad ville du gerne have vidst tidligere?
At sukker dulmer og forhindrede mig i at mærke, hvem jeg var − og hvad jeg havde brug for. At for lidt søvn og for meget stress har stor betydning for, om jeg spiser sundt og træner godt. At en livss til kan se sund ud på papiret med den rigtige træning og kost, men hvis den er styret af ren vilje, ulyst og kontrol, så stresser du systemet og falder tilbage i usunde vaner. At alting handler om kærlighed og respekt. Når du godt kan lide dig selv, har du ikke lyst til at drive rovdrift på din krop. Men give den søvn nok og mad, den får det godt af. Der er bare rigtig mange af os, der har lært, at vi er forkerte og ikke fortjener det bedste. Det er her, vi skal tage fat.
Navn: Birgitte Nymann
Alder: 40 år
Uddannelse: Uddannet i idræt fra Københavns Universitet, EFFEKT masterinstruktør, pilatesinstruktør samt Nutrition and lifestyle-coach ved C.H.E.K Institute
Job: Underviser, foredragsholder og rådgiver bl.a. på TV2’s Go’ Morgen Danmark. Medejer af fitnesskæden Fresh Fitness. Forfatter til 20 bøger om ernæring, træning, sundhed og stress. Se mere på birgittenymann.dk
Privat: Bor sammen med sin kæreste og deres datter.
Kost & træning: Styrketræner og løber ca. 40 minutter tre til fire gange om ugen. Spiser grønt og proteinrigt. Undgår mælk, sukker og gluten.
Annonse
Balletdanseren Frida Hallqvist: Det er først nu, jeg har sluttet fred med min krop…
Hvad har været din største krise i forhold til at leve af at bruge din krop?
– Jeg er oprindelig balletdanser. Jeg elskede at danse, det var hele mit liv, fra jeg som niårig blev optaget på Den Kongelige Svenske Balletskole. Vi trænede ekstremt meget og restituerede aldrig rigtig. Men de trænede endnu mere ved den russiske ballet i Moska, hvor jeg som 19-årig dansede i et år. Det var min store drøm, der gik i opfyldelse, men min krop kunne ikke klare det, og mit knæ hoppede konstant af led. Men når du er danser, så danser du, til du falder – og lige bag ved dig står der 50 andre parat til at tage din plads. Det knækkede mig totalt, og 23 år gammel besluttede jeg at stoppe. Det er en fantastisk verden – og et meget hårdt sted at være.
Dit største vendepunkt?
– Det er ikke kommet fra den ene dag til den anden. På det personlige plan har det været en lang rejse væk fra et forhold til mad, der lå tæt op ad en spiseforstyrrelse. Fra en helt forkert måde at træne kroppen på. Fra en kronisk tilstand af stress både fysisk og psykisk. Til i dag, hvor jeg aldrig har haft det bedre. Professionelt har mit store vendepunkt været at skabe min egen træningsform, pulsing pilates og at åbne mit eget træningsstudie i København for fire år siden. Pulsing pilates kombinerer pilates, ballet og styrketræning.
Var der ubalance i den måde, du levede på?
– Langt de fleste dansere har en let spiseforstyrrelse, det havde jeg også. Du står i en trikot, hvor alt kan ses, og du kan altid tabe dig et kilo mere. Vi spiste alle sammen helt forkert og levede af yoghurt, æbler, kaffe og cola light. Og brød og pasta, som fik blodsukkeret til at køre op og ned. Der var ingen næring i kosten, og alt handlede om, hvor meget vi spiste, i stedet for hvad vi spiste. Og så trænede vi, til vi var segnefærdige. Der var ikke pauser til at restituere, og der var ingen variation, så du kunne styrke alle muskelgrupper. Vi lavede 500 sit-ups om dagen – hvor det eneste, der blev styrket var nakken. Min krop var konstant stresset, jeg følte mig altid i ubalance – men jeg vidste ikke, at man kunne have det helt anderledes.
Hvilke usunde vaner har du ændret?
– Dem alle sammen. Men det har taget tid. Det har været svært for mig at slippe den dårlige samvittighed, som straks meldte sig, hvis jeg bare spiste et stykke kage. Men nu er det ti år – og ti kilo – siden jeg stoppede på balletten. Bagefter havde jeg nogle år, hvor jeg optrådte i musicals. Det var sjovt og ikke nær så hårdt. Men til sidst havde jeg brug for at komme væk fra teatret og gå i dybden med arbejdet med kroppen. Jeg uddannede mig til pilatesinstruktør i London, og det var som at lære kroppen at kende helt forfra.
Hvordan lever du i dag?
Annonse
– Bedre end nogensinde før. Jeg føler mig lykkelig. Jeg arbejder med sundhed på en måde, som giver dyb mening for mig. Og jeg har endelig sluttet fred med min krop. Der er ikke noget mad, der er forbudt, og jeg skælder ikke mig selv ud, hvis jeg er for træt til at træne – for det er jo min krop, der taler til mig, og nu kan jeg høre, hvad den siger.
Hvad ville du gerne have vidst tidligere?
– At kroppen har brug for paus er. Og for variation. Og for mad med den rigtige næring. Som danser kunne jeg have præsteret meget bedre med den viden, jeg har om kroppen i dag. At træning skal være sjovt og lystfuldt. Ikke en pligt. Og jeg faktisk også kan være lykkelig uden at træne. At min krop kan fortælle mig, hvad jeg har brug for. Og at ubalance er tegn på, at jeg ikke har lyttet efter. At det tager tid at ændre vaner. Det er o.k. at falde i. Og meget lettere at gå videre i det gode spor, når jeg ikke er hård ved mig selv.
Navn: Frida Hallqvist
Alder: 33 år
Uddannelse: Balletdanser ved Den Svenska Kungliga Balettskolan i Stockholm og The Russian Academy of Theatrical Arts i Moskva. Er desuden uddannet pilatesinstruktør fra Body Control Pilates i London og løbecoach
Job: Ejer The Frida Hallqvist Studio of Pilates i København. Se mere på fridahallqvist.com
Privat: Bor sammen med sin mand, Stig, på Frederiksberg
Kost & træning: Træner og løber fem gange om ugen. Har altid to hviledage. Spiser grønt, groft og proteinrigt − og elsker desserter
Meditationsguruen Henning Daverne: Jeg var et forkert sted i mit liv, jegg vidste bare ikke, hvordan jeg skulle flytte mig.
Hvad har været din største udfordring?
– Det var for fire år siden, hvor jeg havde mistet min passion for den fysiske side af kampsporten, som jeg levede af og indtil da havde elsket. Det var en af de kriser, hvor man ved, at man skal rykke sig, men ikke kan se hvorhen. Jeg var bange for at sige farvel til alt det, jeg havde skabt: Jeg var anerkendt inden for kampsporten og underviste over hele verden. Jeg havde et solidt økonomisk fundament. Jeg havde elever, som havde fulgt min undervisning i over 15 år, og som jeg følte et ansvar for. Men det gav mig ikke længere den samme glæde, som jeg før havde haft.
Dit største vendepunkt?
– Der har været to. Jeg startede med at dyrke kampsport, da jeg var 13 år og elskede det. Det var det eneste, jeg ville. Men folk sagde: „Ja, det er fint, men hvad vil du i virkeligheden være?”. Mit første vendepunkt var at vælge min passion i så ung en alder. Jeg tænkte: „Målet skal ikke være at lave det, jeg elsker i min fritid. Målet skal være at lave det, jeg elsker.”. Og det gav mig skubbet videre til mit næste vendepunkt, hvor jeg valgte at sælge mit kampkunstcenter, starte Lotusheart Academy og gå efter min passion én gang til – som nu er de mentale og spirituelle sider af kampkunsten.
Hvornår blev meditation en del af dit liv?
– Allerede i midten af 20’erne. Det spirituelle er en del af kampsport. Og jeg søgte længere og længere ind mod kernen og blev mere optaget af de dybere aspekter. I 12 år tilbragte jeg hvert år en måned i Indien, hvor jeg lærte af min mentor, meditationsguruen, Maharajji, fastede og mediterede 12 timer hver dag.
Var der ubalance i den måde, du levede på?
– Efterhånden, ja! Det gav mig ikke længere den samme tilfredsstillelse at undervise i den fysiske del af kampsport. Jeg følte mig fanget, og at jeg gentog mig selv. Jeg følte mig tung og træt. Og jeg vidste, at jeg var et forkert sted i mit liv, fordi jeg jo netop vidste, hvordan det føles, når man er drevet af passion. Det kan sagtens være hårdt, men det føles meningsfuldt, når du går den rigtige vej.
Hvordan ændrede du din situation?
– Jeg skulle finde en ny ledestjerne. Og jeg tænkte tilbage til dengang, jeg var dreng, hvor jeg lavede kampsportsbevægelser overalt, i timerne, i bussen, konstant. Og så spurgte jeg: „Hvad er det, du i dag ikke kan lade være med?” Det blev klart for mig, at jeg skulle over i det spirituelle – det var der, al min entusiasme og glæde var.
Mødte du modstand?
– Først og fremmest i mig selv. Det er jo farligt at lytte til sin indre stemme, for måske siger den noget, som er udfordrende og svært at gå efter. Også da jeg startede og tilbød mine første meditationskurser rettet mod erhvervslivet. Der var en berøringsangst hos virksomhedsledere. Men tiden var med mig, der er sket et skift i vores værdier, hvor vi søger indad, fordi vores ydre rammer er så omskiftelige.
Hvordan lever du i dag?
– Meditation er hele min livsstil. Det handler ikke kun om at sidde med lukkede øjne. Meditation er en tilstand, og man har hele tiden en bevidst kontakt til sin sjæl. Det er min livsgnist, og det er det, jeg lever af nu.
Hvad ville du gerne have vidst tidligere?
At hvis der er tunghed og træthed, så er der noget, der er dødt. Men det er ikke energien og passionen, der er forsvundet. Den har bare flyttet sig. At passionen og gnisten ligger i det, jeg ikke kan lade være med at tænke på og tale om. Og at jeg kan navigere efter den erkendelse i livet. Der, hvor jeg er allermest inspireret − der skal jeg hen! At man ikke kan løse livets gåde én gang for alle. Det troede jeg i mange år. Men selv en dyb følelse af indre ro fritager mig jo ikke fra at leve mit daglige liv i verden. Med alle de frustrationer og højdepunkter, der er. Rejsen er målet. Hver dag.
Navn: Henning Daverne
Alder: 45 år
Uddannelse: Har dyrket kampsport i 30 år og rangerer blandt de højest graduerede kampkunstudøvere i Europa. Har gennem 12 år uddannet sig i meditation
Job: Stifter og leder af Lotusheart Academy, hvor han underviser i meditation og selvudvikling. Er en af spidskompetencerne inden for erhvervsmeditation og foredragsholder
Forfatter til: „Vejen til indre ro i en travl hverdag” samt meditationsbogen „12 minutter til succes”. I år udkommer bogen „Find din gnist – en guide til meningen med dit liv.“ Se mere på henningdaverne.dk
Privat: Bor med sin kæreste og tre børn.
Træning & kost: Træner Javorek’s Complex, old school vægttræning, tre gange om ugen, har været vegetar i 20 år.