Abort til 15-årige
SPONSORERET indhold

Abort til 15-årige: dét mener I

Debatten om abort til piger ned til 15 år uden forældrenes samtykke har i den grad raset, efter Etisk Råds formand Jacob Birkler i en kronik i Politiken onsdag d. 19. juni foreslog ændringen.

Af: Mi Skjold Brix
23. jun. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Som det er i dag, skal unge under 18 have forældrenes samtykke for at kunne få foretaget en abort. Kun i tilfælde, hvor religiøse eller kulturelle omstændigheder retfærdiggør det, kan de få dispensation.

Politikere, eksperter og ALT for damernes læsere debatterer. På vores Facebookside har vi åbnet for debatten, der som i det øvrige medielandskab deler vandene. Men størstedelen af jer, går ind for forslaget.

Maria Lykke Mathiesen skriver i en kommentar på ALT for damernes facebook-side:

- Hvis 15-årige må have sex uden forældres samtykke, må de også få en abort uden. Det ER deres krop. Jeg har arbejdet på gynækologisk afdeling og haft forsamtaler og været med ved aborter, og ved, at det ikke er en nem beslutning uanset alder. De piger skal støttes, og hvis ikke deres forældre kan gøre det, bør der være en uddannet, der også følger op på, hvordan de har det efterfølgende.

Hendes holdning bliver delt af flere af de kvinder, der har valgt at kommentere på statusopdateringen omkring abort- og aldersdilemmaet og får også flere likes.

I koret stemmer Britta Pedersen:

- Samtykke betyder at forældrene skal godkende pigens beslutning, og det er uanset valg, pigen der skal leve med beslutningen. Det er jo ikke ensbetydende med at forældrene ikke skal involveres til at støtte og bakke op omkring pigens valg, skriver hun blandt andet.

Forældrenes støtte er vigtig
Spørger man to eksperter bakker de også op om pigernes ret til selv at bestemme, om de vil have en abort, med vægt på, at forældrene skal inddrages i beslutningsprocessen.

Fokus på inddragelse af forældrene har overlæge og speciallæge i gynækologi og obstetrik på Hvidovre Hospital Charlotte Wilken-Jensen også. Hun afholder blandt andet de forsamtaler, der går forud for beslutningen om at få foretaget en abort og er med til at rådgive de unge piger i deres dilemma.

- Det typiske er, at forældrene ikke engang ved, at pigen er begyndt at dyrke sex. Og hun tænker, "jeg kan simpelthen ikke gå hjem og fortælle dem det. Jeg kan ikke få deres underskrift, jeg er nødt til at få samrådstilladelse til at nogle andre skriver under," siger Wilken-Jensen, der derfor må forklare pigerne, at det de skal gennemgå er hårdt psykisk og også fysisk, og at de vil få mest ud af at snakke med forældrene. Og sådan ender det som regel også med undtagelse af de situationer, hvor der er sociale eller religiøse hensyn at tage, siger hun og fastslår, at hun er for forslaget:

- Der er ingen tvivl om, at den unge have lov at bestemme på egne vegne. Men når det så er sagt, så er det meget vigtigt, at hun har sine forældres opbakning.

Det samme beretter lektor ved Institut for Folkesundhed på Københavns Universitets enhed for medicinsk kvinde- og kønsforskning og speciallæge i psykiatri Birgit Petersson.

- Langt de fleste unge kan tale med deres forældre om en uønsket graviditet, og kan de ikke, har de ofte en venindes mor eller kærestes mor, de kan tale med. Kun i enkelte tilfælde er forholdet i familien så dårligt at den unge er i klemme, siger hun.

- Jeg mener godt, at nutidens unge kan tage stilling, og at de er gode til at finde en voksen i skolen eller blandt venner, hvis de har brug for voksenhjælp, konkluderer hun.

Generelt får unge piger ikke varige men hverken fysisk eller psykisk af at få foretaget en abort. Det viser en undersøgelse lavet af SFI i 2003 "Provokeret abort – en undersøgelse af baggrund og virkning".

Ifølge undersøgelse sakkede de unge piger hverken bagud på uddannelsesfronten eller karrierefronten og de led heller ikke i højere grad af depression end andre. Det forklarer Charlotte Wilken-Jensen.

- Desuden viser tal faktisk, at det vil få langt større konsekvenser på samme områder for pigerne, hvis de får barnet, siger hun.

Politisk uenighed
På Christiansborg er der uenighed om, hvorvidt reglerne skal ændres.

Enhedslisten, Radikale og Venstre er åbne over for forslaget og tror ikke, det vil blive brugt som prævention af de unge, som har været et af argumenterne i mod forslaget. Konservative og Dansk Folkeparti derimod mener, at forældrene stadig skal inddrages.

På Facebook finder vi også læsere, der synes forslaget er skidt. Blandt andet Tine Skov Andreasen begrunder sin skepsis i en kommentar:

- NEJ! Absolut ikke. Det er ikke et lille indgreb, og der kan nemt opstå komplikationer. For ikke at tale om de psykiske følger, der er forbundet med en abort. Det kan være katastrofalt for så ungt et menneske at stå alene uden sit netværk med de ting, skriver hun. Også hun får opbakning fra øvrige kvinder i tråden.

Deltag selv i debatten på vores Facebookside.

LÆS OGSÅ: Har vi fri abort i Danmark?