Anoreksi
SPONSORERET indhold

Anoreksi-fotos truer piger i "risikogruppe"

Kommentarer som "1 like = 1 dags faste" og billeder af afpillede kroppe præger det sociale medie Instagram, hvor unge piger dyrker deres spiseforstyrrelser i fællesskab. Det skriver Politiken søndag.

Af:: Mi Skjold Brix Foto: Instagram
05. aug. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

De mange billeder kan virke motiverende, og de kan fastholde den spiseforstyrrede i sin lidelse, mener Steen Andersen, generalsekretær for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

- Det er blevet væsentligt lettere at finde billeder. Især med hashtags, og det er kommet lidt ud af kontrol, siger han til ALTfordamerne.dk.

Men han mener ikke, at billederne alene er årsagen til, at nogle piger ender med at få anoreksi. Han opdeler pigerne, der kigger på billederne, i tre kategorier.

- Der er de almindelige piger, som ikke vil få en spiseforstyrrelse af den grund og som ikke finder det tiltalende. Men så har vi pigerne i behandling, og for dem kan billederne blive det, vi kalder en vedligeholdende faktor. For de ligesindede hjælper jo ikke til at få dem ud af det. Men mest bekymrende er det for den tredje gruppe, som består af piger med risikoadfærd. Det vil sige, at de har et meget stort fokus på motion og at spise sundt og måske ser det som en konkurrence. Det vi kalder ortoreksi. For dem vil det være vand på møllen, siger han til ALTfordamerne.dk

- Jeg har spurgt flere medlemmer, der har været i behandling, og dem er det ikke ret mange, der har haft forbindelse til disse fællesskaber. Det er de mest hardcore, der er brugere af fællesskaberne på de sociale medier. Det er den gruppe, der ikke virker som om de ønsker at blive raske, fordi det giver dem en form for tryghed at forblive i sygdommen, siger han.

Jagten på anerkendelse
Ifølge tal fra Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade lider ca. 5.000 i Danmark af anoreksi og 30.000 af bulimi – overvejende piger og kvinder. På billedportalen finder anoreksiramte verden over ligesindede og et fællesskab, der styrker dem i deres tro på, at det, de stræber efter, er godt.

Årsagen til, at pigerne udstiller sygdommen via Instragram, skal findes i anerkendelsen. Det forklarer Conny Abelskov, pæd.psyk., sygeplejerske og psykoterapeut, der har specialiseret sig i pro-anna (dyrkelsen af anoreski som en livsstil, red.) til Politiken.

- I pro-anna-fællesskaber anses pigerne for at være dygtige. Her bliver de anerkendt for det, de kan: at være rigtige gode anorektikere. De oplever en succes og for nogle er det måske første gang, de oplever, det, siger hun.

Instagram har ifølge Politiken meddelt, at de profiler, der tilskynder spiseforstyrrelser, bliver deaktiveret sammen med visse hashtags. På nuværende tidspunkt får brugeren en pop-up-advarsel, inden man bliver sendt videre til billederne.

Steen Andersen opfordrer dog alligevel til, at forældre tager deres forholdsregler og ind imellem tjekker børnenes brug af sociale medier. Selvom guldklumpen har været forbi de skræmmende profiler med navne som "skeleton_with_a_smile" og "skinnyisbetter", er det dog ikke ensbetydende med, at hun er på vej til at blive syg, mener han.

- Det er meget normalt at opsøge ting, man synes er lidt udfordrende. Og så længe det ikke sker hver dag, er det egentlig okay at være nysgerrig.

Få på næste side Steen Andersen og rådgivningskoordinator Anne-Mette Diedrichsen fra Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskades guide til, hvordan du som forældre er opmærksom på problemet og hvornår, du bør skride til handling.

LÆS OGSÅ: Her er det nye "kropsideal" Har du mistanke om at dit barn har udviklet en spiseforstyrrelse eller er ved det, er her nogle gode råd til, hvad du skal holde øje med som forælder:

1 Vær opmærksom på dine teenagebørns medievaner. Det er især smartphones og Ipads det er vigtigt, at holde lidt øje med.

2 Tal med dine børn om brug af sociale medier og hvilke risici, der er ved det.

3 Har dine børn har gode sociale relationer eller isolerer de sig fra andre?

4 Er der tit undskyldninger for ikke at spise mad hjemme eller spise i det hele taget?

5 Vær opmærksom på ændrede motions- og kostvaner.

6 Har din datter (for) meget tøj på, i forhold til hvad der er nødvendigt for at holde varmen? Tøj kan bruges til at gemme lav vægt.

7 Tal med din datter om mode og kropsidealer herunder billedmanipulation.

8 Vær opmærksom på din datters måde at omtale sig selv og sin krop, og hvordan du omtaler dig selv og din krop i hendes nærvær.

9 Vær bevidst om din rollefunktion som forælder.

10 Hvis du opdager noget, du bliver bekymret over, så lad være med at skælde ud. Tag en stille og rolig snak om det.

Har du som forælder brug for at snakke med nogle profesionelle om en eventuel mistanke eller andre bekymringer i forhold til dit barn og dets spisevaner, opfordrer Steen Andersen, generelsekretær for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, til, at du ringer til deres rådgivning, som er klar til at tage en uforpligtende snak på 70 10 18 18.

Kilde: Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.