camilla martha alene i vildmarken

Foto: United Production Ægteparret Camilla Varming Nielsen og Martha Marie Jensen er blevet meget klogere på deres forhold og dets styrke under deres tur til den norske vildmark.

Camilla og Martha fra Alene i Vildmarken: ”Det er vores forhold, der har båret os igennem det”

At være isoleret i den norske vildmark over længere tid med kun sin ægtefælle og en håndfuld kameraer kan teste enhver både fysisk og psykisk. Det har det også gjort for Camilla Varming Nielsen og Martha Marie Jensen, der er deltagere i dette års Alene i Vildmarken. Men ved hjælp af hinanden er de blevet klogere på sig selv – og deres relation er blot blevet endnu stærkere.

”Og vi kom ikke engang op at skændes!”

Camilla Varming Nielsen er stolt i stemmen. Ægtefællen Martha Marie Jensen lægger armen om hende og giver hende et kys og et kærligt klem. De sidder og skuer ud over det norske øhav og på det fiskegarn, de på alternativ vis netop har sat op langs vandkanten ved hjælp af en stor gren og nogle sten. Nu kan de kun håbe på, at nettet fanger mere end den enkelte fisk, de ellers står til at skulle klare sig på de næste mange dage alene i norske vildmark.

For med kun hinanden, en håndfuld kameraer og sparsomme hjælpemidler skulle 31-årige Camilla Varming Nielsen og Martha Marie Jensen fra Fyn klare sig på en lille klippeø i det norske øhav som deltagere i femte sæson af Alene i Vildmarken.

Det er nu et stykke tid siden, optagelserne sluttede, og ægteparret er retur til hverdagen på Fyn, og de kan se tilbage på, hvad vildmarken har lært dem om sig selv og deres forhold.

”Jeg kunne kun gøre det, fordi jeg har haft Martha. Fordi hun har vist mig nogle nye sider af mig selv. Ikke at det nødvendigvis har været sider, jeg ikke vidste var der. Det har bare været en katalysator for, at jeg har lært at se noget nyt af mig selv,” fortæller Camilla Varming Nielsen

”Ditto,” istemmer Martha Marie Jensen.

Fra ”Hønsedamer” til vildmarkskvinder

Alene i Vildmarken kører nu på femte sæson – men denne gang er lidt anderledes end førhen. Nu er deltagerne nemlig ikke helt alene i vildmarken, men er sendt afsted i makkerpar - for at se, hvordan det isolerede liv i vildmarken kan påvirke en ellers veletableret relation. Hvordan er forholdet, når både sult, kulde og manglende søvn trænger sig på?

Og netop det, er også hvad Camilla Varming Nielsen og Martha Marie Jensen ønskede at få ud af turen i vildmarken: At blive klogere på sig selv, på hinanden og deres relation.

Parret bor til dagligt sammen på Fyn, hvor de af mange er kendt som ”Hønsedamerne” efter mange år med storsalg af økologiske æg. De seneste to år har de dog arbejdet intenst på deres nystartede virksomhed, der sælger økologiske grøntsager - og de gør sjældent tingene hver for sig.

”Jeg tror, at vores forhold har været lidt atypisk, fordi vi er vant til at gå op ad hinanden hele tiden. Inden vi tog afsted mod vildmarken, brugte vi cirka 99 % af vores tid sammen. Vi arbejder sammen, vi bor sammen, og vi har mange fælles fritidsinteresser,” fortæller Camilla Varming Nielsen og fortsætter:

”Før vi tog afsted, var vores hverdag rigtig presset. Det gjorde, at når vi kommunikerede med hinanden, så foregik det ofte med ret meget stress og lavt blodsukker. Det kunne være meget kort og hård kommunikation.”

”Det var i hvert fald et af vores ønsker for turen i vildmarken: At blive bedre til at kommunikere. Vi tænkte, at det ville være rigtig godt for vores relation, at vi skulle ud, blive presset og lære at kommunikere ordentligt,” supplerer Martha Marie Jensen.

Taler ikke det samme dansk

Parret spåede da også selv, at netop kommunikation ville være en af deres største udfordringer under deres tur i vildmarken. Og situationen, hvor parret skulle kringle et fiskegarn op på bredden for overhovedet at kunne få mad, er for parret et godt eksempel på, hvor det plejer at gå galt.

”Det er så typisk, at når vi skal lave noget praktisk sammen, så kortslutter vi fuldstændig,” fortæller Martha Marie Jensen.

”Selvom vi snakker om, hvordan vi vil løse det og går i gang, så har vi forstået det på to vidt forskellige måder. Det er helt kaotisk og frustrerende. Så jeg var sindssygt overrasket over, at vi ikke skændtes over det der. Det havde været en klassisk Martha-og-Camilla at begynde at råbe ad hinanden,” tilføjer Camilla Varming Nielsen med et grin.

For skønt de i deres fælles virksomheder igennem tiden har løst mange praktiske arbejdsopgaver sammen, så gør og siger de ting på meget forskellige måder.

”Vi går normalt meget forskelligt praktisk til værks, og vi har også meget forskellige måder at kommunikere på. Martha er meget specifik med sine ord og tænker ikke rigtig over tonen, hvor jeg er mindre specifik med ordene, fordi det for mig er tonen, der betyder noget for det, jeg siger,” begynder Camilla Varming Nielsen.

”Vores sprog er forskelligt,” indskyder Martha Marie Jensen.

”Ja, vores sprog er forskelligt. Vi snakker dansk, men vi snakker dansk på forskellige måder,” griner Camilla Varming Nielsen.

Foto: United Production | "Vi har jo været sammen i en del år nu, og vi er gode til hver især at trække læsset, når den anden har brug for pause," fortæller Martha Marie Jensen.

Et ekstra lager af energi

Men selvom kommunikations- og samarbejdsevnerne blev testet, så føler parret ikke, at selve forholdet har været under pres, mens de var i vildmarken. Tværtimod.

”Vi var pressede som individer. Der var vi sindssygt pressede. Men forholdet var også det, der fik os igennem det pres,” starter Camilla Varming Nielsen og fortsætter:

”Hvis jeg havde en lortedag, hvor jeg ikke kunne tænde bålet om morgenen, så kunne Martha. Vi supplerer hinanden sindssygt godt.”

”Vi har sådan en relation, at hvis den anden mangler energi eller er nede på en eller anden måde, så er det som om, at den anden får lidt ekstra energi. Det er som et ekstra lager at kunne trække på. Der kommer nogle ressourcer, man ikke vidste, man havde. Det er ret magisk faktisk,” fortæller Martha Marie Jensen.

”Ja, så jeg synes nærmere, det er vores forhold og relation, der har båret os igennem det, når det blev svært, end det var relationen, der var ved at gå i stykker, når det var svært,” tilføjer Camilla Varming Nielsen.

Livredderen

Ægteparret er altså blevet meget klogere på deres forhold og dets styrke under deres tur til Norge. For selvom de er vant til at tilbringe alle døgnets vågne timer sammen, var den tid, de fik sammen i vildmarken, en anden. Her skulle ikke tages så mange beslutninger, som der ellers skal tages i den stressede hverdag med egen virksomhed.

”Vi tager så sindssygt mange valg i vores dagligdag, at det brænder vores motor, har vi fundet ud af. Vi kan slet ikke håndtere alle de valg. Det gør os ikke til nogle gode mennesker – og ude i vildmarken er der ikke ret mange valg, der skal tages. For der er ikke rigtig nogle muligheder, så du har hele dagen til at lave det, du skal nå. Du kan gøre det i det tempo, du har på dagen,” fortæller Camilla Varming Nielsen og forklarer, at det virkelig har givet dem tid til at se indad.

”Jeg har lært ikke at tage tingene så personligt. Når Martha giver udtryk for sine følelser og frustrationer, har jeg førhen taget det meget personligt – og det har været grund til endnu mere konflikt og frustration. Der er jeg virkelig kommet ned til en rod, hvor jeg har sluppet det mønster.”

”Det er en kæmpe gave i vores forhold,” tilføjer Martha Marie Jensen.

”Det kan stadig komme engang i mellem, men det er ikke noget, jeg reagerer på, som jeg har gjort tidligere. Det er måske for mig den største gave, jeg har med fra vildmarken: ikke at tage tingene personligt på samme måde, når Martha siger noget. Det har nærmest været en livsredder, efter vi kom hjem,” siger Camilla Varming Nielsen.

Venlighed, kærlighed og nødrationer

Selvom ægteparret fysisk er retur i de varme, hjemlige rammer på Fyn, så har tankerne endnu ikke helt forladt den norske vildmark – for den primitive og intense levevis har bestemt ikke skræmt dem.

Ville I kunne være så intenst sammen på den måde igen?

”Absolut! Vi gør det gerne igen!” svarer de begge prompte.

”Vi ved ikke, om vi vil være deltagere igen, men vi har snakket om at tage af sted igen – hvor vi dog har lidt madrationer med. Det kunne være fedt at kunne noget mere ude i naturen. At kunne være mere kreativ og kunne gøre flere ting. Det er jo et overlevelsesprogram, der ikke skal tage flere år, og derfor kan man jo ikke have det med. Men det kunne være fedt at tage afsted selv og på andre tider af året,” uddyber Camilla Varming Nielsen.

”Ja, det har vi snakket om: At tage en tur på et tidspunkt, hvor vi lever livet meget primitivt og ikke tager nogle penge eller midler med - og simpelthen bare lever af venlighed, kærlighed og nødrationer,” tilføjer Martha Marie Jensen med et lille grin.

Se hvordan Camilla og Marthas eventyr i vildmarken starter, når den 18. marts klokken 20:00 på DR1 er premiere på den nye sæson af Alene i Vildmarken.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kendte, Kærlighed og Interview