“Så lad dem dog få en slikpose!”
Drop nu selvrealiseringsprojektet om det perfekte, 100 procent økologiske familieliv, og stik ungerne en slikpose fyldt med e-numre – bare indimellem. Sådan lyder opfordringen fra børne- og undervisningsminister Christine Antorini.
Hvad er forældre i dag rigtig, rigtig dygtige til?
"Forældre i dag er rigtig dygtige til at være forældre sammen. Man kan mærke, at det er virkeligvigtigt for mænd at være fædre og for kvinder at være mødre."
Hvad kunne vi forældre blive bedre til?
"I kunne blive meget bedre til at inddrage jeres børn og give dem pligter. Når man lader sine børn deltage i at gøre rent, købe ind og lave mad, føler de sig vigtige – de føler sig set og anerkendt. Man kan starte i det helt små. Et barn på to år kan sagtens hjælpe til, for eksempel ved at sidde i en høj stol og skære agurkestykker med en sløv kniv. På den måde får børnene nogle kompetencer, som de kan bruge, når de kommer ud i sociale fællesskaber i dagsinstitutioner og skoler – de lærer, hvordan de kan bidrage til et fællesskab.Vi gør dem en bjørnetjeneste, hvis vi tænker, at det skal de slippe for, fordi vi så gerne vil give dem ‘kvalitetstid’, når vi endelig er hjemme."
Hvad kan vi lære af vores egne forældres generation?
"Mine egne forældre var enormt gode til at signalere, at vi var en demokratisk familie. Vi havde et familieråd, som vi hver uge blev indkaldt til, og hvor vi besluttede, hvilken aktivitet vi skulle lave i weekenden. Det gav min bror og mig en fornemmelse af, at vi blev set, og at vi var vigtige for vores fællesskab. Jeg har prøvet elementer af det med mine egne børn, når vi skulle planlægge ferie. Børnene blev taget med på råd i forhold til, hvad der var vigtigt for at få en god ferie. Det gjorde, at når der kom konflikter, så havde vi en ramme at diskutere det ud fra.
På den måde fik børnene et medansvar for, at alle i familien havde det godt. Børn har rigtig godt af at lære at tage ansvar for, at det sociale fællesskab fungerer."
Læs også på Voresbørn.dk: 13 myter om opdragelse
Hvad er nutidens forældres største udfordring?
"Det er at få tid til at lave noget, der ikke er planlagt. Vi er så skemalagte og strukturerede, for det bliver vi nødt til for at få arbejde og familie til at gå op i en højere enhed."
Hvad er den største udfordring for børn i dag?
"Jeg bliver meget berørt over de undersøgelser, der viser, at børn er stressede. Det er bagsiden af medaljen i vores meget strukturerede liv. Hvis børnene har et lige så gennemplanlagt tidsskema som forældrene, bliver de stressede og kede af det. Det er ærgerligt for deres udvikling, for der er så meget godt i den uplanlagte tid derhjemme. Her får ungerne lov til at kede sig lidt, så deres hjerner begynder at lege, og de bliver kreative. Pludselig har de lavet en hule af ingenting."
Hvad kan vi mødre lære af vores børns fædre?
"Mænd er fantastiske til at give slip og kaste sig ud i at lege. Det kunne vi kvinder lære noget af. Ofte bliver det så arrangeret, når vi skal lege med vores børn. Det skal være så rigtigt, og så bliver det ofte sådan nogle opstillede projektaktiviteter, som er meget mere på mødrenes præmisser end på børnenes.Mænd er meget bedre til bare at komme ind i kampen, og så gør det ikke så meget, om det bliver lidt for vildt, eller om tøjet bliver beskidt."
Hvad kan nutidens fædre blive bedre til?
"De kunne blive bedre til at anerkende, at det også er en del af forældretjansen at tage sig af ungerne, når de bliver syge, og når der er forældremøder. I en typisk familie er det stadig sådan, at manden er nået lidt længere i sin karriere, og det bliver brugt som en undskyldning for ikke at tage sin del af tørnen."
Hvad burde alle familier prioritere at gøre for sig selv?
"Give sig lov til en gang imellem at trække stikket ud og sige ‘ved I hvad, søde familie, i år skal vi bare slaske rundt i nattøj hele julen. Vi modtager ikke besøg, og vi kommer ikke til familiejulefrokosten’. Det vil helt sikkert udløse klager og pres, men det er så nødvendigt, at man giver sig selv lov til bare at være sammen med den nære familie. Det er en killer i familien, at man hele tiden skal deltage i det ene og det andet, når man endelig har fri."
Læs også på Voresbørn.dk: Derfor er det sundt at kede sig
Hvad er du sidst blevet ophidset over i den danske familiedebat?
"Det er ‘speltdebatten’ – altså, debatten om de der mødre, der insisterer på, at alt skal være hjemmelavet og økologisk. De bliver helt sure og indebrændte, hvis de opdager, at en veninde har lavet en børnefødselsdag, der bare var endnu mere øko-spelt. Slap nu af! Det er jeres eget selvrealiseringsprojekt. Ungerne er ligeglade – de vil lige så gerne have røde pølser og boller fra bageren. Det er stressende for børnene at mærke mødrenes indebrændte forventninger, som omgiver for eksempel børnefødselsdage. Så lad dem dog få en slikpose, også selv om der er nogle e-numre i. Alt det andet er symboler og identitet, materialiseret gennem maden og tøjet. Det går ud over både parforholdet og børnene, hvis det hele skal være så perfekt. Jeg synes, at mændene trækker sig for meget her. De skal tage kampen og sige ‘hør her, skat, stop med det dér!’. Man kan næsten høre alle modargumenterne fra kvinderne, men mændene skal holde fast, så det ikke bliver ‘speltdagsordenen’ de næste ti år. Hvis hjemmet skal være et helle, så går det jo ikke."
Hvad er dit bedste råd til nutidens forældre?
"Lad nu være med at gøre familielivet til et projekt. Det perfekte familieliv findes ikke, så helt grundlæggende gælder det om at finde en form, hvor man respekterer hinanden og gør plads til hinanden. Lad være med at forsøge at leve op til andres forestilling om, hvad det ‘rigtige’ familieliv er. Man kan ikke få et familieliv til at hænge sammen, hvis man både skal være den perfekte mor og den perfekte kæreste, have et perfekt hjem og gøre det perfekt på arbejdet. Tidskabalen går bare ikke op, og det bliver præstation det hele."
Hvad er det vigtigste område, hvor du vil sætte ind med en pose millioner?
"Når børnelivet i høj grad er i dagpleje, vuggestue og børnehave, synes jeg, det er vigtigt, at det er steder med høj kvalitet og dygtige voksne. Både hvad angår tryghed og omsorg, men også læring. Så jeg vil have flere voksne i dagtilbuddene. Vuggestue- og børnehavealderen er de vigtigste år for børn, og det er vores ansvar at løfte dem. Også dem, der ikke får så meget hjemmefra. Har de været i et godt dagtilbud, ruster det dem til at klare sig godt. Konkret har vi afsat en halv milliard årligt til bedre normeringer i denne her finanslov."
Læs også på Voresbørn.dk: Vælg din families værdier
Af: Eline Holm, Vores Børn Mini & Junior