Den svenske pige
SPONSORERET indhold

Svenske Alicia Vikander er Skandinaviens nye internationale stjerne

Den 27-årige svenske skuespillerinde Alicia Vikanders liv blev vendt på hovedet, da hun blev castet somden danske dronning Caroline Mathilde i filmenEn kongelig affære. Siden er karrieren kun gået én vej: op, og nu er Skandinaviens internationale og megetydmyge stjerne endnu en gang aktuel i rollen som enbemærkelsesværdig dansk kvinde.

Foto: All Over Press og Getty Images
25. feb. 2016 | Livsstil | Eurowoman

- Wauw! Turn around, udbryder den tyske journalist ved siden af mig.

Alicia Vikander er netop trådt ind i rummet. Hun laver en elegant piruet og afslører en dyb bar ryg i den sorte strikkjole, som hun har på, skåret med høj hals, bare skuldre og lange ærmer.

- Ja, er den ikke smuk? smiler hun. Den er fra Céline, som hellere end gerne klæder verdensstjernen på.

27-årige svenske Alicia Vikander har på blot fire år lagt den internationale filmverden ned. Sidste år var det med hele otte premierefilm næsten umuligt at komme uden om hende, og i februar er hun aktuel i filmen Den danske pige, hvor hun spiller den danske art deco-maler Gerda Wegener, der slog igennem i starten af 1900-tallet. Det er i den anledning, at Eurowoman møder hende på Claridge's i London. Sammen med få andre udvalgte journalister fra verdenspressen har vi fået mulighed for at interviewe den skandinaviske stjerne, ligesom vi også møder filmens instruktør Tom Hooper og hendes medspiller Eddie Redmayne, der sidste år vandt en Oscar for sit portræt af den sygdomsramte fysiker Stephen Hawking i filmen Teorien om alting.

LÆS OGSÅ: Mød Danmarks næste stjerneskud, Natalie Madueño

I Den danske pige spiller han Gerda Wegeners mand, den danske maler Einar Wegener, der som den første i verdenshistorien gennemgik en kønsskifteoperation og skiftede navn til Lili Elbe. Filmens omdrejningspunkt er parrets ægteskab, den kunstneriske inspiration, de fandt i hinanden – Einar Wegener blev gennemgående muse for Gerda i en stor del af hendes karriere – og den store støtte, hun ydede, da han gennemgik sin transformation fra mand til kvinde. Alicia Vikander udlever i rollen til overflod det, som instruktører roser hende allermest for: hendes evne til at udtrykke følelser med sin mimik og sit blik.

- Jeg kunne ikke have leveret den her præstation, hvis ikke jeg havde været omgivet af folk, som jeg stolede på. Det er svært at gøre mit arbejde godt, hvis jeg ikke føler mig tryg, men Tom og Eddie fik mig til at slappe helt af, fortæller hun om filmens indspilninger, som delvis foregik i København i marts sidste år.

Drømmen om Hollywood
Alicia Vikander er født og opvokset i Gøteborg. Hendes far er psykiater og moren teaterskuespilleren Maria Fahl Vikander, så skuespilmiljøet har altid været en del af Alicia Vikanders hverdag. I første omgang var det dog dansen, der fik hende på scenen, da hun som niårig begyndt at danse ved Den Kongelige Svenske Ballet. Som 15-årig flyttede hun hjemmefra for at danse på deres skole i Stockholm, men skuespillet begyndte at trække i hende, og hun fik små roller i svenske tv-serier og kortfilm. Tre år senere stoppede hun med at danse, og som 21-årig fik hun hovedrollen i filmen Pure og vandt den svenske filmpris Guldbaggen for bedste skuespillerinde.

LÆS OGSÅ: 38-årige Maria Gerhardt: "Når jeg at blive 40?"

Alicia Vikander blev for alvor kendt i Danmark og resten af verden, da hun i 2012 medvirkede i sin første film på et fremmedsprog, Nikolaj Arcels En kongelig affære. Her spillede hun den 19-årige danske dronning Caroline Mathilde, der var midtpunkt i et af danmarkshistoriens mest berømte royale trekantsdramaer, nemlig det mellem hendes mand kong Christian VII og hans livlæge, Johann Friedrich Struensee, spillet af henholdsvis Mikkel Boe Følsgaard og Mads Mikkelsen. Filmen blev nomineret til en Oscar for bedste udenlandske film, og Alicia Vikander blev udråbet til Rising Star ved den engelske prisuddeling BAFTA. Herefter fulgte roller i bl.a. Anna Karenina med Keira Knightley, Seventh Son med Julianne Moore, Burnt med Bradley Cooper og ikke mindst Guy Ritchies længe ventede nye film Spionen fra U.N.C.L.E.

- Jeg har svært ved at redegøre for de seneste fem år af mit liv, svarer hun med et begejstret grin.

- Jeg er vokset op i Sverige og har aldrig drømt om at arbejde i Hollywood eller med nogen af de folk, som jeg har været så heldig at arbejde med. Det var slet ikke i mine tanker. Noomi Rapace (der spillede Lisbeth Salander i den skandinaviske filmatisering af Stieg Larssons Millennium-trilogi, red.) var ud over Ingrid Bergman den første svenske skuespiller, jeg havde set bevæge sig ud over landets grænser. Det var en fantasi, som virkede så fjern, siger hun og tænker tilbage på castingen til En kongelig affære.

- Det var helt vildt, at jeg skulle være med i en dansk film. Nu gik jeg altså internationalt. Det var en vidunderlig oplevelse, men også skræmmende, fordi jeg skulle spille på et andet sprog. Jeg har også været meget nervøs over at skulle tale engelsk foran kameraet, betror Alicia Vikander.

Vidste man ikke bedre, kunne hun dog nemt gå for at være indfødt brite. De sprogundervisningstimer, hun har modtaget i forbindelse med sine roller, har slettet enhver form for skandinavisk accent. Selv tillægger hun sin tid ved balletten en stor rolle for den dedikation og arbejdsiver, hun lægger for dagen. Dengang trænede hun seks timer om dagen alle ugens syv dage, og som skuespiller er hun optaget af at se, hvor langt hun følelsesmæssigt kan presse sig selv i en rolle.

Starstruck
Følelserne er der i høj grad. Og det med en styrke, som umiddelbart står i kontrast til hendes sarte ydre.

- Hun har sådan et stort hjerte. Og så ledte jeg efter en styrke til rollen som Gerda Wegener, som jeg så i Alicia. Gerda tror ikke på kønsstereotyper, og hun står på sin ret til at have en karriere, hvilket var meget ekstraordinært for kvinder i 20'erne. Alicias styrke kunne bringe den vision af Gerda til live, forklarer filmens instruktør Tom Hooper.

Eddie Redmayne lægger heller ikke skjul på sin begejstring for sin medspiller.

- Hun er formidabel. Hun har en teknik og en styrke pga. sin lange dansetræning, men det helt vilde er adgangen til hendes følelser, som jeg ikke ved, hvor kommer fra. Hun udfordrede mig hver dag, og det var helt exceptionelt at arbejde sammen med hende.

Der hviskes i krogene om Oscar-nomineringer til både Eddie Redmayne og Alicia Vikander for deres portrætter af Wegener-parret. Selv virker Alicia Vikander endnu næsten starstruck over sin egen karriere.

- De sidste tre-fire år har været meget overvældende, fordi jeg har arbejdet med filmfolk, som jeg har set op til, og fået lov til at lave ting, som jeg aldrig i min vildeste fantasi havde forestillet mig, at jeg ville komme til at lave. Jeg kniber mig selv i armen hver dag, når jeg møder ind på et filmset. Det er helt tilfældigt, at der er kommet så mange film ud på så kort tid, og jeg har aldrig lavet så meget presse i mit liv, siger hun og fortsætter:

- Jeg nyder det rigtig meget. Det er en intens rutsjetur, men jeg føler mig meget heldig. Samtidig er det også frygtindgydende, for jeg vil nok aldrig stoppe med at tænke, at det hele kan ende i morgen, ligesom jeg bekymrer mig om, hvordan filmene bliver modtaget, når de kommer ud. Jeg tror, det vil gå o.k., men jeg ved det jo aldrig med sikkerhed,siger hun om den tvivl, der følger med karrieren.

- Når jeg har brug for tryghed, søger jeg tilbage til min familie og mine venner, som jeg har kendt altid, og som får mig helt ned på jorden.

Alicia Vikander udtaler sig sjældent om sit privatliv. Hun er tidligere blevet kædet sammen med en af Sveriges andre internationale skuespillere, nemlig Alexander Skarsgård, men lige nu er hun kæreste med skuespilleren Michael Fassbender, med hvem hun netop har afsluttet optagelserne til filmen The Light between Oceans, som endnu ikke er sat til at få premiere i Danmark.

Ansigt for Louis Vuitton
Alicia Vikander bor i London, hvor hun sidste år købte en lejlighed efter at have flyttet rundt uden fast bopæl i tre et halvt år.

- Nu har jeg base i London, og det er rart at have mulighed for at sætte nogle ting på hylderne, som stadig står der, når jeg kommer tilbage seks måneder senere. Det betyder, at jeg ikke føler mig så rodløs, som jeg gjorde før.

I 2015 opholdt hun sig kun få uger i Sverige, for filmindspilninger og premierer krævede hende andre steder. Derudover har hun brugt en del tid på sin titel som ansigt for Louis Vuitton. Tidligere har hun været tilknyttet Chanel og båret deres kreationer til offentlige begivenheder, men i maj sidste år offentliggjorde Louis Vuitton, at hun nu var en del af deres kampagner sammen med skuespillerinderne Michelle Williams og Jennifer Connelly skudt af stjernefotograferne Jürgen Teller og Bruce Weber. Til interviewet medbringer hun da også en af husets sorte tasker fra deres Lockit-kollektion som tilbehør til den sorte Céline-kjole. Og Alicia Vikander kan godt lide den del af karrieren, hvor hun kan lege med moden, som når hun stiller op på den røde løber.

- Det er et af de tidspunkter, hvor jeg får mulighed for at tage en smuk kjole på, og det er jo altid dejligt. Særligt hvis jeg er på den røde løber for min egen film, selv om det også er lidt skræmmende, siger Alicia Vikander og takker af for nu.


LÆS OGSÅ: "For mig er lykke noget, der kan ramme som et lyn, men også en følelse jeg selv kan udløse"

LÆS OGSÅ: Vi vil alle sammen gerne have mere af alt det gode. Men hvad er det der er godt? 

LÆS OGSÅ: "I dag har jeg det udmærket. I går var et rent helvede og i forgårs var endnu værre"