Pia havde aldrig troet, at hun ville blive ensom, men så fik veninderne kærester.
SPONSORERET indhold

"En kæreste er ikke løsningen på ensomhed. Det fandt jeg ud af efter et par år i elendighed"

Derfor kan en kæreste ikke kurere din ensomhed.

Af: Pia Damsgaard Bach Foto: Alamy
17. apr. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Sådan skriver Pia Damsgaard Bach i denne uges klumme. Ensomhed er nemlig tabu. Vi skal helst have så mange venner og være så udadvendte, at det ligefrem kan blive et pres, hvis man er særligt sensitiv.

KLUMME: Den anden dag læste jeg et indlæg fra en singlekvinde, der føler sig ensom og isoleret. De få venner, hun har, bor langt væk, og hun er tilmed førtidspensionist, så pengene er små til fornøjelser. Hun ønsker sig brændende en at dele livet med - en kæreste. En til at redde hende ud af ensomheden.

Jeg forstår hende virkelig godt, og jeg føler med hende. Jeg har selv været der, men en kæreste er ikke løsningen på ensomhed. Fandt jeg ud af. Efter et par år eller fire i elendighed. En kæreste stopper godt nok blødningen for en stund, men afhængighed af ét enkelt andet menneske kvæler alt, hvad der minder om kærlighed, selvrespekt og værdighed. Er du afhængig af en kæreste for ikke at føle dig ensom i dit liv, risikerer du, at du kommer til at gå (alt for) langt for at behage ham, så han ikke forlader dig, og du står tilbage ensom igen.

LÆS OGSÅ: Jesper delte sit "crush" på Facebook og så skete dette...

Selv havde jeg aldrig troet, at jeg ville blive ensom. I folkeskolen og gymnasiet havde jeg gode veninder og kom med til de fester, jeg gerne ville, kyssede på de drenge, jeg gerne ville. Op gennem 20'erne gik det også forholdsvis fint, jeg havde det godt, når jeg var single, og i forhold til kærester bekymrede det mig ikke så meget. Indtil jeg var sidst i 20'erne var det bare noget, der skete af sig selv, det med mænd.

Så kom tørken.

Arbejdsløs og venneløs
Jeg var færdig med min uddannelse, arbejdsløs og pludselig også stort set venneløs. Mine veninder og studiekammerater flyttede en efter en fra byen pga. arbejde, kærester og familie, og jeg sad tilbage nærmest helt uden netværk i min by. Veninderne begyndte at få børn og fik mindre tid til mig. På under et halvt år var mit liv faldet fra hinanden. Løsningen var indlysende for mig dengang: Min ensomhed måtte skyldes mangel på kæreste. Alle de andre havde jo en. Kort efter dette "klarsyn" mødte jeg en kæreste. Eller... En jeg gerne ville være kærester med i hvert fald.

LÆS OGSÅ: Anders Agger: Når hende man ikke kan leve uden, bliver hende, man ikke kan leve med

Han var lige kommet ud af et forhold og var ikke klar til et nyt. (Hvilket frit oversat fra mandsk betyder: Jeg er ikke forelsket i dig, men jeg vil gerne knalde.) Det havde jeg en smule svært ved at se kunne have sin rigtighed, når nu jeg sådan stod der og gerne ville være kærester med ham. Hans budskab fes ikke rigtig ind hos mig, lad os bare sige det sådan. Vi fortsatte med at ses, og i mit hoved arbejdede vi os hen imod at blive kærester. Det var ikke helt det samme, der skete i hans hoved. Jeg er i tvivl om, hvorvidt der egentlig skete noget, men det er en anden sag. Sagen er, at han slap af sted med at behandle mig dårligt og give mig falske forhåbninger - netop fordi jeg så ham som min vej ud af ensomheden, og jeg var afhængig af hans humørsvingende og ustabile selskab.

Fordi jeg er vokset op i et samfund, hvor det automatisk bliver set som bedst for alle at have en kæreste, var det ren refleks, at jeg begyndte at lede efter en kæreste, da jeg følte mig ensom. For så bliver alting jo godt. Forestiller vi os.

Det, jeg føler, jeg fandt ud af i de ynkelige år, er, at hvis jeg ikke er lykkelig som single, bliver jeg heller ikke lykkelig i et forhold. Hvis du er ensom og single, så er det nogle andre ting i dit liv, du skal kigge på, inden du får en kæreste. Har du gode veninder og interesser? Dyrker du motion? Spiser du ordentlig? Passer du på dig selv?

LÆS OGSÅ: 8 tegn på, at han er manden, du skal have børn med

Tag ensomhedstesten: Er en kæreste det rigtige lige nu?
Spørg dig selv: Hvorfor vil jeg have en kæreste?

1. Han vil være en ekstra luksus som den cremede, lidt for fedende, dressing på min salat eller toppingen på min frozen yoghurt.

2. Han skal redde mig fra noget (ensomhed, kedsomhed etc.)

Hvis det ærlige svar er 2, og han skal redde dig fra noget, så overvej, om du ikke skal redde dig selv først. Vil du virkelig være afhængig af en anden person for at have det godt? Var det måske ikke bedre at bruge kræfterne på at få det godt med dig selv frem for at jagte en kæreste, der alligevel ikke kommer til at være din kæreste i særlig lang tid, fordi han bliver træt af, at du klistrer, fordi du er ensom og ikke har andre end ham? Det varer hele livet, hvis du får bygget et godt fundament for dig selv, og så er det også bare meget nemmere at tiltrække en god mand, når du stråler, er glad og ved, hvad du vil og ikke vil.

Hvis svaret et 1: Du er heldig. Tillykke! Når du har et liv med gang i, gode relationer og passioner, er en kæreste en, der gør dig ekstra glad, men han er ikke en nødvendighed for, at du er glad.

LÆS OGSÅ: Hvornår er det okay at slå op med en veninde?

LÆS OGSÅ: Test: Kan du klare dig uden en mand 

LÆS OGSÅ: Flad mave: her er den mest effektive øvelse