8 yogaøvelser til en stærk ryg, der kan bære dig gennem livet
Der er al mulig
grund til at give
din rygsøjle fokus
og kærlighed. Den
skal nemlig holde
dig oprejst gennem
livet – både fysisk
og mentalt. Her
guider yogaekspert
Kristine Marie Rost
dig gennem et flow
af 8 øvelser, der
sammen med en
naturlig vejrtrækning
skaber elasticitet i
vævet, styrker
kernen og nærer
livskraften.
De 8 øvelser tager afsæt i yinyoga, og tilsammen har de
fokus på at formidle plads og bredde i vævet, der binder
rygsøjlen, hoftebøjeren, mellemgulvet og organerne
sammen.
Den gode, naturlige vejrtrækning er helt central
i programmet – og for et sundt legeme generelt – og den
praktiserer du ved at holde munden lukket, hvile tungen i
ganen og lade vejrtrækningen ske gennem næsen, som
den er skabt til, i samarbejde med din vejrtrækningsmuskel
diafragma.
Når du mærker din indånding, guider du den
ned i lænden for at skabe plads og bredde, og når den helt
naturligt går over i udåndning, suger du maven ind mod
rygsøjlen.
Når diafragma er elastisk og bevægelig, giver
det fri blodcirkulation og fremmer det naturlige flow i dit
lymfesystem, som er medvirkende til at hele din rygsøjles
marv og brusk hver dag, skabe elasticitet i vævet og styrke
muskulaturen i din kerne.
er yogalærer og grundlægger af
Yinpower-metoden. Hun arrangerer
workshops, retreats og har flere
års erfaring med TCM, Qi gong,
smertevidenskab og terapi. Du kan
møde hende til ALT for damernes
Kvindeløb i København (1. juni)
og Aarhus (22. juni). Læs mere og
tilmeld dig på Kvindeloeb.alt.dk,
og udforsk Kristines univers
på Yinpower.dk
1. Knæler
Tid: 3-5 minutter.
Formål: Start øvelsesflowet
knælende for at styrke
din tilstedeværelse og
kropsbevidsthed.
Sådan gør du: Sæt dig med
bøjede, samlede ben. Lad
numsen hvile på dine hæle,
og læg dine hænder på
lårene. Træk halebenet ind
under dig for at udligne dit
lændesvaj.
Træk også hagen
ind med tanke på at trække
bagerste del af kæben ind
over dine skuldre for at
udlinge nakkekurven. Sænk
blikket, eller luk dine øjne. Sid
her i 3-5 minutter med fokus
på din vejrtrækning, inden du
fortsætter til næste øvelse.
Annonse
2. Halv knæler
Tip! Hvis du oplever spænding i lysken, vil det fortage sig over tid, i takt med at dit fundaments stabilitet styrkes.
Tid: 3 minutter til hver side.
Formål: Den halvt knælende
position styrker din stabilitet
og jordforbindelse. Et stærkt
fundament forbedrer styrken og
mobiliteten i din kerne.
Sådan gør du: Fra den knælende
position læner du dig lidt til
højre for så at sætte din højre
fod parallelt med venstre knæ.
Placér foden en håndsbredde fra knæet. Pres højre fod og
venstre underben i gulvet, mens
du retter overkroppen op i lodret
position.
Du kan have fingerspidserne i underlaget for at
holde balancen. Bliv i stillingen
i 3 minutter og hav fokus på
vejrtrækningen. Gentag derefter
stillingen til modsatte side.
Tip! Hvis du har tendens til at vågne mellem kl. 3 og 5 om natten, så prøv at lave denne øvelse nogle aftener i træk, inden du går i seng.
Tid: 4 minutter.
Formål: En stilling, der forbedrer kredsløbet i dine arme til heling af bl.a. mussearm og frossen skulder og styrker din evne til at give slip på det, der ikke er befordrende for dig.
Sådan gør du: Sæt dig, så dine skinneben hviler mod underlaget og numsen på dine hæle, og lad dine knæ komme ud til hver side. Herfra rækker du armene frem med håndfladerne væk fra dig selv, således at dine tommetotter peger ud til siderne.
Læn dig frem til det punkt, hvor du er ved miste balancen forover. Sæt dine håndflader i underlaget imellem dine knæ i en ret linje under dine skuldre. Pres håndfladerne i gulvet med vægten fra din overkrop, som du synker sammen i skulderbladene. Hold numsen på hælene, og udlign et evt. lændesvaj.
Annonse
Lad hovedet blive tungt ved at lade nakken give efter, og hold opmærksomheden på vejrtrækningen. Giv plads og bredde over lænden, og træk navlen ind mod rygsøjlen på dine udåndinger.
4. Buddhas rest
Tid: 12 minutter i alt.
Formål: Her er fokus på at skabe plads og længde fra dit bækken, omkring livet og dit mellemgulv til armhulen. Den aktive vejrtrækning styrker din støttende muskulatur til at holde din overkrop oprejst og bevarer den plads, du har skabt i øvelsen. Samtidig skabes der elasticitet i væv og muskulatur i dit korset.
Sådan gør du: Læg dig på maven, sæt tæerne i gulvet, pres fødderne sammen, ræk venstre arm langs gulvet op over hovedet, og kom rundt på venstre side. Placer venstre hånd bag venstre øre, højre hånd i underlaget foran dig, så du kan læne dig ind over hoften.
Stræk fødderne væk fra kroppen, pres øverste ben ned i nederste, og lad presset gå helt ned i underlaget. Hold spændingen, mens du holder opmærksomhed på din naturlige vejrtrækning, og bliv i stillingen i 5 minutter.
Kom derefter rundt på maven, og lig i 1 minut med panden hvilende på et fingerled og albuerne ud til siderne. Herfra gentages første del af øvelsen til højre side, inden du afslutter med 1 minut på maven med panden hvilende på et fingerled og albuerne ud til siderne.
Tip! Hvis denne øvelse niver i lænden, kan du adskille benene lidt ud til siderne.
Tid: 5 minutter.
Formål: Denne enkle bagoverbøjning fremmer mobilitet i bækken, lænd og hoftebøjer. Desuden stimulerer den dit fordøjelsessystem og dine nyrer, livmoder og æggestokke – og dermed din cyklus.
Annonse
Sådan gør du: Fra at ligge på maven løfter du overkroppen op og lægger dine albuer og underarme i underlaget. Få dine albuer ind under skulderne, læg dine underarme og håndflader på underlaget foran dig.
Albuerne hjælper dig til at løfte og holde din overkrop oppe ved, at du presser dem i gulvet, mens håndfladerne i underlaget trækker din overkrop frem. Sænk dine skulderblade ned ad ryggen, og træk hagen ind. Fokus på vejrtrækningen. Bliv i øvelsen 5 minutter. Holde løftet i overkroppen så du ikke kollapser.
6. Knyt barnet
Tip! Dette er også en god øvelse til at skabe indre ro, få bugt med akut angst, spændinger i forbindelse med din menstruation eller stivhed i ryggen fra mange timer på en kontorstol.
Tid: 5 minutter.
Formål: Øvelsen øger mobilitet til din hoftebøjer, også kaldet psoas, bevægelse i dit mellemgulv diagframa og giver hermed mere smidighed til din rygsøjle, bækken og hofter. Desuden er den en eminent øvelse til at bearbejde arvæv, stagnation eller anden blokering fra operative indgreb som kejsersnit, blindtarmfjernelse osv.
Sådan gør du: Fra den forrige øvelse, hvor du lå på maven, sætter du hænderne i underlaget og skubber dig op, til du kan trække begge ben ind under dig. Placér numsen tilbage på hælene, og kom op ryghvirvel for ryghvirvel til du sidder i en knælende position med samlede ben.
Flyt nu fokus til dine hænder. Bøj tommelfingrene ind i hver håndflade, og fold de øvrige fingre omkring til lukkede knytnæver. Placer dine knytnæver ind i maven under navlen over lysken, kom forover, giv plads til dine knytnæver, og lad maven blive blød. Numsen bliver på dine hæle, og skuldre og albuer bliver tunge og afslappede.
Lad nakken give efter, i takt med at hovedet bliver tungt. På dine indåndninger giver du plads og bredde over lænden, på udåndingerne trækker du maven ind, som du nu kan med hænderne der.
Pres oversiden af tæerne i underlaget. Dette hjælper til at holde vægten bagud, væk fra knæene. Det gælder ikke om at få hovedet i underlaget, men om at få numsen på hælene. Bliv i øvelsen 5 minutter.
Tip! Du kan variere strækket ved at lægge dine arme på et par yogablokke eller bøger eller lægge dem i gulvet, alt efter hvor du er.
Tid: 5 minutter.
Formål: Her arbejder du med den lange vævskæde fra fodsål/hæl langs bagsiden af benet op over ryggen, nakken og hovedet kaldet superficial backline. Det giver stimuli til nyrer og blære, stabilitet til fundamentet, hvilket styrker rygsøjlen, så dine ben står bedre.
Sådan gør du: Sæt dig på numsen, og stræk dine ben ud til hver siden. Afstanden mellem dine fødder skal svare sådan ca. til din benlængde, og du skal altså ikke sprede benene ud, som skulle du gå i split. Dine hæle skal have kontakt med underlaget og fødderne pege blødt opad.
Tag fat om dine albuer med modsatte hånd, og lad dine tommelfingre trække din overkrop fremad. Herfra lader du hovedet blive tungt forover ved at lade nakken give efter. Pres bagsinden af dine ben, især hælene, i underlaget, og hav fokus på vejrtrækningen. Bliv i øvelsen 5 minutter.
8. Bevidst hvile
Tid: 3-5 minutter.
Formål: Rund sekvensen af ved at lægge dig i grundstillingen bevidst hvile. Din hoftebøjer er på konstant overarbejde, men her bruger den allerfærrest resourcer og kan restituere. Øvelsen er også god, hvis du oplever ømhed efter en arbejdsdag, og sammen med mental- og vejrtrækningstrækning kan du bruge den til at kalibrere båd ekrop og sind.
Sådan gør du: Læg dig på ryggen med bøjede knæ og fødderne i hoftebredde afstand. Lad knæene læne sig mod hinanden, placér armene ned lags siderne med håndfladerne opad, og træk din hage ned mod brystkassen.
Luk munden med tungen i ganen, og lad kroppen trække vejret gennem næsen helt af sig selv. Bliv her i 3-5 minutter.
Yinyoga og yinpower, som Kristine Marie Rost
underviser i, styrker din krops væv, muskler,
organer, blodårer og nervesystem.
Når du dyrker
yinyoga, holder du stillingerne i nogle minutter
for at vække bindevævet med kompressioner,
sammenpresninger og aktiv spænding.
Herved
opløser du stagnationer og blokeringer og skaber
plads til friere bevægelighed foruden et naturligt
flow i lymfesystemet, hvilket styrker kroppens
evne til at hele sig selv igen, som den er skabt til.