Etta Cameron

Foto: Bo Nymann ”Du får en dobbelt fem af mig!” En meget flink dommer i Scenen er din.

Husker du Etta Cameron? Bag det store smil gemte hun på en barsk livshistorie

Gospel- og jazzsangeren Etta Cameron mødte altid pressen, publikum og tv-seerne med et dejligt smil. Men bag det gode humør gemte sig en barsk livshistorie.

I 2004 dukkede Etta Cameron op i en helt ny rolle på tv. Den verdensberømte sanger blev dommer i talentkonkurrencen Scenen er din på DR1. Hun vandt alles hjerter, når hun uge efter uge delte topkarakteren, fem point, ud til alle deltagerne. Indimellem så hun dog et så stort talent på scenen, at hun var nødt til at overgå topkarakteren: ”Du får en dobbelt fem af mig!”

Etta Cameron sprudlede af livsglæde både på tv-skærmen, og når hun optrådte på en scene. Hvem skulle tro, at hun havde levet et liv fyldt med sygdom, vold, smerte og svigt?

LÆS OGSÅ: Sascha Dupont: Derfor kan min mand ikke flytte med os til Danmark

Etta Louvita Coakley kom til verden på Bahamas 21. november 1939. Hendes far arbejdede som anlægsgartner og kok, og hendes mor var tjenestepige og kogekone. Da Etta var en lille pige, valgte forældrene at prøve lykken i USA og slog sig ned i Miami. Moderen var næsten konstant gravid, og Etta fik fem yngre søskende. Men den amerikanske drøm brast, da hendes far havde svært ved at få job, og de mange skuffelser gjorde ham voldelig. Han slog sin kone, og han slog Etta.

11 år gammel mistede Etta sin mor, og nu måtte hun tage sig af sine søskende. Hun ville være børnelæge og gik som ung i gang med en uddannelse, men hun måtte afbryde den, fordi pengene ikke slog til. Hun havde fra barnsben sunget i baptistkirken, og for at tjene penge sang hun jazz og blues på lokale natklubber. Etta var fantastisk dygtig og fik udgivet sin første plade i 1960.

Fange i Østtyskland

I sit første ægteskab fik hun børnene Steve og Debbie. Men Ettas mand var, ligesom hendes far, voldelig over for hende, og hun blev skilt. I 1967, samme år som hendes far døde, rejste hun til London for at optræde. Børnene blev passet hos en søster i USA. Efter engagementet i den engelske hovedstad blev hun tilbudt et job i Berlin, inden hun skulle hjem.

Ved en fatal fejltagelse havnede hun i Østberlin. Det var under den kolde krig, og da hun mistede sit udrejsevisum, måtte hun blive bag jerntæppet. En mand tilbød at hjælpe hende ud, men han snød hende. Han var en indflydelsesrig mand, der med vold og magt formåede at holde hende fanget i byen. Han sørgede for, at hun kom ud at optræde og scorede selv hyren. Østtyskerne var vilde med den fremragende, eksotiske stjerne. Ingen kunne vide, at hun opholdt sig i Berlin imod sin vilje.

Manden fik på et tidspunkt hentet hendes børn til Østtyskland, og selvom hun var lykkelig for at have dem hos sig, turde hun ikke forsøge at flygte sammen med dem. Hun ville ikke udsætte dem for fare.

Etta Cameron blev alvorligt syg af at have mistet sin frihed, og kun hendes sang og stærke tro bar hende igennem fem grufulde år i Berlin. Da hendes børn var sendt tilbage til USA, fik hun opmuntret af et dansk ægtepar mod på at stikke af. De hjalp hende til at flygte til Danmark i august 1972.

Det lykkedes Etta Cameron at komme til færgen ved Rostock, men her stod grænsevagterne klar. Hun havde stadig ikke sine udrejsepapirer i orden, men vagterne blev så begejstrede over at se den berømte stjerne, at de bad om autografer og ønskede hende god rejse.

LÆS OGSÅ: Michelle voksede op med en traumatisk barndom: "Det har været så skamfuldt"

Elskede Danmark

Etta Cameron elskede Danmark, og efter nogle år blev hun genforenet med Debbie og Steven. Danskerne tog den hjertevarme sanger til sig. Hun sang gospel, jazz, disco og funk, og hun debuterede som skuespiller i filmen ”Peter von Scholten” i 1987.

Etta Cameron gik karrieremæssigt fra succes til succes, hvorimod hun ikke rigtig fandt lykken som gift kvinde. Fire ægteskaber førte til fire skilsmisser, men hun opgav aldrig at finde den store kærlighed.
Ved siden af musikken havde hun overskud til at engagere sig i kampen for at hjælpe incestofre. Hun var selv blevet seksuelt misbrugt som barn.

I 1997 blev Etta Cameron ridder af Dannebrogordenen, og i 2004 satte hun sig i dommerpanelet i Scenen er din og begyndte at lange de første af mange femtaller ud.

I mange år havde Etta Cameron kæmpet med hjerteproblemer og med cancer, og i begyndelsen af 2010 blev hun mærkbart svækket. Den 4. marts samme år sov Etta Cameron ind i sin søns hjem i Aarhus. Hun blev kun 70 år.

Se, hvad vi ellers skriver om: Karriere og Musik

610x200_woordy_dmjpg.jpg