Johanne Schmidt-Nielsen
SPONSORERET indhold

Johanne Schmidt-Nielsen: “Det får næsten mit hjerte til at eksplodere”

Johanne Schmidt-Nielsen ser tilbage på et år uden søvn, men med stor søskendekærlighed, en voksende stak med læste bøger og en tilsvarende voksende lyst til at komme tilbage på arbejde og kæmpe børns sag. Men for nu glæder hun sig også bare til og over den hverdag, 2022 har i vente til hende.

Af: Sine Gerstenberg Foto: Red Barnet
11. jan. 2022 | Livsstil | ALT for damerne

Hvad var det største højdepunkt i 2021? 

"For mig personligt var det at få min lille søn, Frode. Han blev født i juni og er nummer fire i børneflokken. Vi har i forvejen Lily sammen, og så er jeg så heldig også at have fået bonusbørnene Alfred og Sonja. Barsel anden gang er noget helt andet end første gang. Jeg nyder at kunne aflevere den treårige sent og hente tidligt. Og samtidig er jeg knap blevet færdig med vasketøj og oprydning, før jeg skal ned i børnehaven igen. Der er ikke særligt mange rolige barselsdage med fire børn i huset."

"Men jeg har sat mig for at få læst bøger under denne barsel, og det går heldigvis godt. Jeg har blandt andet læst Johanne Myginds debutroman Kærlighedens år, Lone Hørslevs Halvt i himlen, Iben Albinus Sabroes Damaskus og Karima Bouyluds I kærlighedens navn. De kan alle sammen virkeligt anbefales. På min læseliste står blandt andet Susanne Brøggers nye roman En forfatters dagbog, Kristine K. Høgsbros Med hensyn til at blive ny og Farskibet af Glenn Bech."

LÆS OGSÅ: 16 år efter kærestebrud: “Det var vigtigt for mig at få taget afsked”

Hvad var lavpunktet?

"De uger, hvor vuggestuer og børnehaver var lukket og skolebørnene skulle hjemmeskoles, kombineret med hjemmearbejde, var til tider ret forfærdelige. For vi slog jo ikke til nogle steder. Hverken på vores job eller som hjemmeskolelærere. Netflix spurgte dagligt: ”Ser du stadig Gurli Gris?” Og når jeg ved, hvor pressede vi til tider var hjemme hos mig, så tænk på, hvor svært det har været i de familier, hvor man i forvejen kæmper med for eksempel psykisk sårbarhed. Der er virkelig nogle børn og familier, der skal samles op nu."

Hvilken udfordring kom bag på dig?

"Som leder på en arbejdsplads må jeg sige, at opgaven med at få fællesskabet til at fungere under corona virkelig har været en udfordring. Jeg er så imponeret af alle mine dygtige kolleger, og af hvordan humøret har været højt trods hjemmearbejde og alt for mange lange teams-møder. Men hvor jeg dog glæder mig, til, at det hele bliver normalt igen."

 Hvilken overraskende gave fik du i år?

"Min treårige datter har jo fået en lillebror, og hendes kærlighed til ham får næsten mit hjerte til at eksplodere. Jeg er ikke selv vokset op med søskende, og jeg er så lykkelig over, at mine børn er en del af en hel lille flok."

Hvad tog du afsked med i 2021?

"Min nattesøvn! Men den kommer jo igen. Om tre-fire år. På et eller andet tidspunkt satser jeg også på igen at iføre mig tøj uden gylp. Og at komme i bad hver dag. Og så er jeg også ved at være klar til at droppe ironien. Jeg er træt af den. Den bliver alt for ofte bare brugt som sådan et skjold, så man undgår, selv at sætte noget på spil. "

Hvem gjorde størst indtryk på dig i 2021?

"Der sker vilde ting i ungdommen for tiden. Jeg er virkelig imponeret. De udfordrer fastlåste kønsroller med en selvfølgelighed, som er så fuld af styrke og forandringskraft. Jeg ved ikke helt, hvad det er, der er sket. Men hvor er det fantastisk. De siger fra over for udskamning af kroppen, de insisterer på, at der ikke findes en rigtig måde at være kvinde eller mand. De har en langt mere frigjort tilgang til seksualitet, end min generation nogensinde har været i nærheden af. Jeg er med på, at det ikke er sådan alle steder, men der er alligevel en styrke i det her, som jeg tror på, vil bide sig fast i os og virkelig gøre en forskel."

LÆS OGSÅ: Lærke Bagger: “Det var et maraton - jeg blev så syg bagefter”

Hvilke planer har du for 2022?

"Til foråret skal jeg tilbage til mit arbejde i Red Barnet, og jeg glæder mig! Jeg føler mig så heldig over at få lov til at arbejde for så vigtig en sag. I Red Barnet har vi gennem de seneste år blandt andet styrket vores arbejde med børn og unge, der udsættes for krænkelser på nettet. Og der er stadig så meget, der skal gøres. Alle børn og unge i Danmark skal for eksempel vide, at de kan få hjælp af vores rådgivning ”SletDet”, hvis de har fået delt intime billeder uden samtykke eller på anden måde er blevet krænket. Det glæder jeg mig til at komme tilbage og være med til."

Hvilke forhåbninger har du for det nye år? 

"Jeg er nødt til at tro på, at vi som verdenssamfund for alvor rykker i forhold til klimaet. Vi taler ofte om det som noget, der vil komme ude i fremtiden, hvis ikke vi gør noget. Men det er jo her og nu, at børn sulter og sendes på flugt som følge af tørker og oversvømmelser. Det haster!"

Hvad håber du ikke, vi gentager eller ser mere til i 2022? 

"Da coronaen kom, blev rigtig mange børn sendt hjem fra skole. Herhjemme kom børnene i skole igen, men ude i verden er rigtig mange børn i stedet i fare for at ende i børneægteskaber, i børnearbejde eller at blive rekrutteret til væbnede konflikter. Simpelthen på grund af øget fattigdom. Vi så under ebola-pandemien, at antallet af børneægteskaber eksploderede. Det må simpelthen ikke gentage sig."

Hvad ser du mest frem til i 2022?

"Hverdagen. Simpelthen. Selvfølgelig er der dage, hvor det føles som ren overlevelse på grund af manglende søvn, syge børn og alt det der, men jeg er nu alligevel stor fan."

Anbefalet til dig